StoryEditor

Česká koalícia chce zmeniť volebný systém na väčšinový

28.12.2013, 13:12
Pomerný systém vytvára v Česku politickú nestabilitu. Poslanci plánujú zmenu.

Politici sa začínajú prikláňať k výraznej zmene volebného systému. A to nielen zástupcovia vznikajúcej trojkoalície. Posilniť väčšinovej prvky pri voľbách do Snemovne chcú všetky strany s výnimkou komunistov. Hnutie ANO si dokonca praje úplnú zmenu systému na dvojkolový väčšinový.
Politické strany sú čím ďalej viac naklonené zmene volebného systému. Hnutie ANO chce zaviesť dvojkolový väčšinový systém, ktorý by obmedzil roztrieštenosť politickej scény a zvýšil akcieschopnosť vlád. Väčšinový model sa vyznačuje vyšším počtom volebných obvodov. V každom z nich uspeje iba jeden alebo dvaja kandidáti s najviac hlasmi. Zástupcovia ostatných strán sa do parlamentu nedostanú. Oveľa väčšiu úlohu tak zohráva silná osobnosť, menšiu naopak stranícka príslušnosť .
Poslanci ANO chcú na začiatku budúceho roka zriadiť v snemovni podvýbor pre zmenu ústavy, ktorý by sa prechodom k väčšinovému modelu zaoberal. "Výsledky pomerného systému nie sú dobré. Spôsobuje značnú nestabilitu vlád, mali sme tu rôzne bizarné koalície, rôznych prebehlíkov," argumentuje podpredsedníčka ANO Věra Jourová. Niekoľkokrát sa v posledných týždňoch za väčšinový volebný systém vyslovil aj šéf hnutia Andrej Babiš. "Keby sme mali väčšinový systém, tak by to určite urýchlilo vyjednávanie a mali by sme stabilnejšiu vládu," konštatoval Babiš v ČT.
Podobné zámery tu už v minulosti boli. Tentoraz však so zásadnou zmenou volebného systému, a teda aj ústavy súhlasí dosť strán na to, aby sa pozbierala ústavná väčšina v Poslaneckej snemovni aj v Senáte. Posilnenie väčšinových prvkov by najnovšie nevadilo ani ľudovcom.
"Bolo by vhodné vytvoriť viac volebných okrskov. Sme tiež pripravení baviť sa o nejakej forme bonusu pre víťaza," povedal MF DNES predseda KDU - ČSL Pavel Bělobrádek. Smer k väčšinovému systému je teda jasný. Na detailoch sa však strany zatiaľ úplne nezhodnú.

Česká republika v súčasnosti používa, rovnako ako Slovensko, pomerný voebný systém do volieb dolnej komory parlamentu. Väčšinový systém sa používa pri voľbách do senátu, dlhoročnú tredíciu má však vo Veľkej Británii.

 

Zdroj: iDnes.cz

01 - Modified: 2005-11-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rusi zakázali dovoz poľského mäsa
01 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov 02 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 03 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 04 - Modified: 2024-04-22 09:30:22 - Feat.: - Title: Prídeme o české pivo? Polia s chmeľom napáda agresívna hubová choroba, proti ktorej neexistuje ochrana 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:47