StoryEditor

Prímerie stále trvá, no v meste Debaľcevo sa bojuje o každý dom

13.10.2014, 09:58
Autor:
tasr, stltasr, stl

Aj napriek prímeriu vyhlásenému na východe Ukrajiny ostreľovali proruskí separatisti za uplynulých 24 hodín pozície vládnych síl viac než 50-krát, informoval dnes prostredníctvom svojej facebookovej stránky ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk, vedúci Centra vojenských a politických štúdií. Spresnil, že proruské sily do útokov nasadili reaktívne systémy Grad, mínomety a tanky.

Podľa jeho slov napätie pretrváva okolo letiska v Donecku a na prístupových cestách k mestu Debaľcevo v Doneckej oblasti, kde už niekoľko dní dochádza k prestrelkám.

Podľa agentúry RIA Novosti, ktorá sa odvolala na vyjadrenie nemenovaných zdrojov v tábore proruských separatistov, sa povstalci snažia upevniť tam svoje posty, aby mali v prípade obnovenia bojov dobré východiskové pozície a zabránili tak vládnym silám v útoku alebo obkľúčení. Podľa tohto zdroja sa v Debaľceve "nebojuje o ulice, ale o domy".

Tymčuk potvrdil, že posledné dva týždne "badať čiastočný odsun ruských jednotiek z východu Ukrajiny". Súčasne však upozornil, že počas konfliktu na východe Ukrajiny vydal moskovský Kremeľ rozkaz na odsun svojich jednotiek už viackrát, pričom však "potom zakaždým nejakým záhadným spôsobom počet ruských vojakov a zbraní na Donbase vždy stúpol".

Tymčuk dnes súčasne informoval, že do oblasti mesta Alčevsk dnes prišla ruská vojenská zásobovacia kolóna, ktorá údajne proruským silám dopravila zásoby munície a ďalšieho vojenského vybavenia.

Podľa Tymčukových zistení sa do Donecka presunula približne 100-členná skupina proruských dobrovoľníkov, ktorí prešli výcvikom na Krymskom polostrove. Skupina sa rozdelila na oddiely, ktoré sú dobre pripravené a vyzbrojené. Dodal, že na Donbase stále pôsobia aj skupiny diverzantov.

Proruské sily okrem toho podľa Tymčuka pracujú na aktualizácii vojenských máp prístavného mesta Mariupol, ktoré je po Donecku druhým najväčším v tejto časti Ukrajiny.

Mesto leží na pobreží Azovského mora a je aj najväčším ukrajinským prístavom. Mariupol, ktorý počas dlhých týždňov prebiehajúceho konfliktu dostala do rúk raz jedna, raz druhá strana, je strategicky dôležitý: cez prístav sa vyváža oceľ a leží na hlavných trasách, ktoré vedú od juhovýchodnej hranice s Ruskom do zvyšku Ukrajiny.

01 - Modified: 2006-11-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najslávnejší agent sa vracia.
01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:33