StoryEditor

Orbán: Nie je možné, aby nám do života napochodovali masy ľudí bez kontroly

18.12.2015, 22:34
Autor:
TASRTASR

Vytratenie úvah zdravého rozumu z európskej politiky označil maďarský premiér Viktor Orbán za problém. V rozhovore, ktorý začiatkom decembra poskytol pre pražské Lidové noviny a z ktorého dnes internetový server lidovky.cz priniesol prvé vyjadrenia, predseda maďarskej vlády konštatoval, že pocit zadosťučinenia z toho, že mal s varovaním pred migračnou krízou pravdu, by bol malicherný.

"Európska politická elita dnes sedí v takom uzavretom ideologickom obale, ktorý má iba mizivý vzťah s realitou. To sme videli už pred rokom, keď sa prejavili prvé známky migračnej krízy. Nás, ktorí sme to sledovali z pohľadu zdravého rozumu, bolo veľmi málo. Nehľadeli sme na idey a ideológiu, do ktorých to možno napchať, ale na vec samotnú, čiže na to, že ľudia nekontrolovane masovo prúdia do sveta, kde žijeme my," vyhlásil Orbán a dodal:

"Nepociťujem teda zadosťučinenie, ale skôr radosť, že sa Európa pomaly spamätáva a začína sa na tento problém pozerať z pohľadu zdravého rozumu. Nečiniť tak svedčí o samovražedných sklonoch. Európa musí upustiť od samovražedných sklonov a vzchopiť sa."

Orbán v reakcii na otázku, aké ťažké bolo rozhodnutie vybudovať plot na hraniciach jeho krajiny, uviedol, že toto rozhodnutie nebolo ťažké a že ťažké bolo vydržať mstivé ťaženie, ktoré po ňom nasledovalo, a ubrániť sa.

"Aj tým najobyčajnejším ľuďom bolo jasné, že nie je možné dovoliť, aby nám do života bez kontroly napochodovali také masy a skupiny ľudí, o ktorých nevieme, čo sú zač, čo chcú a odkiaľ prichádzajú. Na to človek nemusí byť politikom, vedúcim predstaviteľom štátu, ani vedcom," povedal.

Na margo téz o potrebnosti migrantov ako chýbajúcej pracovnej sily Orbán pripomenul, že veľké prisťahovalecké vlny už doteraz sprevádzal zásadný omyl. Ten vidí v nezohľadnení faktu, že s migrantmi neprichádzajú iba pracovné sily, ale ľudia z mäsa a kostí, ktorí majú svoju dušu, kultúru i náboženstvo.

Preto je potrebné zohľadniť všetky faktory, ich kultúrnu identitu, problémy spolunažívania, ktoré sú s tým spojené, ako aj fakt, že európske ponímanie života vôbec nepovažujú za čosi nasledovaniahodné. Vlastnú kultúru považujú za hodnotnejšiu, a preto sa nechcú začleniť, ale chcú zorganizovať vlastný paralelný život.

To je fenomén paralelných spoločností v súčasnej Európe, v tých krajinách, v ktorých je veľký počet prisťahovalcov. Strednú Európu tento problém zatiaľ nezasiahol.

To, že nemáme žiadne čiastkové spoločnosti žijúce paralelne s nami, nie je nevýhodou strednej Európy, ale jednou z jej najväčších výhod a bude to tiež jednou z najväčších príťažlivých síl a najvýznamnejších konkurenčných výhod nášho regiónu v budúcnosti. To samozrejme nie je "politicky korektná" myšlienka, takže sa v Európe ani nesmie vysloviť. Už iba za túto vetu budem po vydaní tohto rozhovoru napádaný, uviedol podľa lidovky.cz Viktor Orbán.

 

01 - Modified: 2007-12-11 21:50:25 - Feat.: 0 - Title: Vážny vyhral. Môže stavať na cudzom
01 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 02 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 03 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska 04 - Modified: 2024-04-06 15:12:39 - Feat.: - Title: Nemecká vláda sa dohodla na zavedení platobných kariet pre žiadateľov o azyl 05 - Modified: 2024-02-14 14:14:51 - Feat.: - Title: Nórské mesto rozhodlo, že bude prijímať iba utečencov z Ukrajiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:15