StoryEditor

Bojovníci Islamského štátu utekajú. Sľubovaný luxusný život a autá nedostali

22.09.2015, 11:46
Autor:
chocho

Desiatky nováčikov Islamského štátu (IS) opúšťajú túto militantnú skupinu, pretože sľuby o luxusnom živote a autách, ktoré im radikáli dali, sa nenaplnili, píše portál Independent.

Správa s názvom "Obete, páchatelia, majetok: Príbehy prebehlíkov Islamského štátu" hľadá dôvody, prečo islamistickí nadšenci zmenia svoj názor a utečú od radikálov. Zverejnil ju londýnsky think tank Medzinárodné centrum štúdia radikalizácie a politického násilia známy pod skratkou ICSR.

Obsahom správy sú príbehy prebehlíkov z IS. Autori identifikovali štyri hlavné dôvody útekov. Jedným z nich je napríklad "drsná a neuspokojivá" realita života. Identifikovali, že príčiny pre útek sú zvyčajne spojené so "sebectvom" - regrúti chceli život v luxuse, ktorý im sľubovala propaganda islamistov.

Iní opísali svoje povinnosti v IS ako fádne a nudné, sťažujúc sa na nedostatok skutočných bojov a navyše tvrdili, že zahraniční bojovníci boli vykorisťovaní.

Ďalšie dôvody neboli až také materialistické. Mnohí prebehlíci sa sťažovali na veľkú brutalitu a to najmä extrémne násilie namierené proti nevinným civilistom a rukojemníkom.


Prečítajte si aj: Islamský štát nemá kto zastaviť

Muž tajne natočil utečenca: Vraždil som za Islamský štát. Nemci ho už vyšetrujú


Niektorí tvrdia, že dokonca samotní bojovníci sú vystavení násiliu zo strany vlastných veliteľov. V správe stojí, že síce nejde o príliš častý zjav, ale jeho obeťami sa stávajú bojovníci vyznávajúci inú ako sunnitskú vetvu islamu.

Jedna z najčastejšie kritizovaných vecí je, že IS bojuje proti ostatným sunnitským skupinám namiesto toho, aby sa zameral na Assadove sily. Taktiež poukazujú na paranoju namierenú do vnútra organizácie - IS je posadnutý "špiónmi" a "zradcami" vo vlastných radoch.

Problémom bola aj korupcia a dokonca rasizmus. Indický regrút musel čistiť záchody kvôli farbe jeho pokožky.

Hlavným dôvodom pre zbehnutie sa zdá byť, že reálny život v IS bol oveľa iný, ako sa na základe propagandy zdal byť.

V závere správy sa odporúča vládam, aby využili ľudí, ktorí od radikálov utiekli, a nechali ich hovoriť, pomohli im a upravili zákony tak, aby sa po zbehnutí mohli vrátiť domov. Dôvodom je, že ich príbehy môžu odradiť mladých ľudí od radikalizácie a túžby k pripojeniu sa k islamským radikálom.   

01 - Modified: 2007-09-24 06:23:00 - Feat.: 0 - Title: Čína doviezla v auguste o 18,7 % ropy viac než pred rokom
01 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 02 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 03 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí 04 - Modified: 2024-03-27 11:25:34 - Feat.: - Title: Útočníci z Moskvy mierili k nám, povedal Lukašenko a spochybnil Putinovu verziu 05 - Modified: 2024-03-26 11:32:12 - Feat.: - Title: Islamský štát sa po údajnom mučení Tadžikov vyhráža Rusku ďalšími útokmi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 19:55