StoryEditor

Poľsko si vyberá premiérku. Ak vyhrá opozícia, krajina sa odkloní od Únie

25.10.2015, 12:47
Poliaci hlasujú v parlamentných voľbách. Prieskumy očakávajú výhru opozičnej strany Právo a Spravodlivosť, ktorá je známa euroskeptickou politikou.

K urnám už prišli obe hlavné súperky - súčasná premiérka Ewa Kopaczová aj šéfka opozície Beata Szydlová z PiS. Okrem parlamentu volia Poliaci aj členov do Senátu, píše iDnes.cz.

Všetky volebné miestnosti otvorili včas. Voľby prerušil dopoludnia incident v obvode Biskupin, kde vo volebnej miestnosti vypukol požiar. Komisia sa tak narýchlo musela presťahovať do vedľajšej školy. Nikomu sa nič nestalo a všetky dokumenty boli podľa komisie uchránené. Uviedla to poľská tlačová agentúra PAP. Inak prebieha hlasovanie bez ďalších incidentov.

Vo svojich obvodoch už hlasovali obe najväčšie súperky. Beata Szydlová, volebná líderka najsilnejšej opozičnej strany Právo a Spravodlivosť (PiS) aj súčasná premiérka Ewa Kopaczová z Občianskej platformy (PO).

Szydlová, ktorú prieskumy pasujú na favoritku, sa ako vyštudovaná etnografka stala predstaviteľkou modernej tváre strany, ktorej konzervatívny predseda, expremiér Jaroslaw Kaczyński bol pre časť potenciálnych voličov PiS neprekonateľnou prekážkou kvôli radikálnemu odporu k EÚ či prílišnému presadzovaniu záujmov katolíckej cirkvi.

PiS pred voľbami sľúbila, že zníži vek pre odchod do dôchodku, zvýši sumu príjmov oslobodenú od daní, pozastaví privatizáciu niektorých podnikov či zaistí posilnenie role domáceho kapitálu proti zahraničným investíciám. V posledných prieskumoch má podporu okolo 37 percent voličov, zatiaľ čo vládna Občianska platforma (PO) len 23.

Jej šéfka Ewa Kopaczová v kampani zdôrazňovala, že liberáli sa v prípade volebného víťazstva naviažu na súčasnú politiku, ktorá zdarne čerpala európske dotácie a zabezpečila Poľsku stabilnejšie rastúcu ekonomiku.

Krajine sa ako jedinej v Európe vyhol pokles spojený s hospodárskou krízou a HDP za posledné desaťročie vzrástol o viac ako 40 percent.

Poľsko predstihlo ďalšie postkomunistické krajiny vrátane Česka v rýchlosti výstavby diaľnic, výrazne zmodernizovalo celú infraštruktúru a stalo sa pôsobiskom mnohých veľkých zahraničných firiem.

Na druhú stranu viac ako štvrtina Poliakov stále pracuje so zmluvami na dobu určitú a bez akýchkoľvek benefitov. Príliš tiež neklesá rozdiel medzi bohatými mestami a chudobným poľnohospodárskym východom, odkiaľ sa regrutujú voliči PiS. Liberálom navyše poškodila odpočúvacia aféra s nahrávkami, na ktorých sa ich prední činitelia vulgárne vyjadrujú o svojej konkurencii i svetových politikoch.

Zostaví PiS koalíciu?

Ak Szydlová podľa predpokladov usadne do premiérskeho kresla, zavládne medzi prezidentským palácom a vládou súlad. Súčasného prezidenta Andrzeja Dudu navrhol totiž rovnako ako Szydlovú do funkcie Kaczyński

PiS by však aj pri vyhratých voľbách čelila zásadnej otázke, s kým ,bez zisku väčšiny, v Sejme uzavrieť koalíciu. Šancu dostať sa do parlamentu má približne pätica menších strán.

Šancou pre Szydlovú tak môže byť protestné združenie Kukiz 15 rockera a neúspešného prezidentského kandidáta Pawla Kukiza, ktorý podľa prieskumov pozbiera až desať percent hlasov, najmä od ľudí znechutených spôsobom vládnutia doterajších strán. Aj keď priamu koalíciu Kukiz oficiálne nepripúšťa, podpora konkrétnych návrhov vraj prichádza do úvahy.

Ak však po voľbách dôjde na patovú situáciu, môžu ísť Poliaci k urnám onedlho znova.

Hlasovať sa dá aj na poľskom veľvyslanectve v Bratislave. Svoje pravo tam využilo dnes už asi okolo sto Poliakov.

Poľské voľby - fakty


Populácia: 37,4 miliónmi
Počet oprávnených voličov: 30 732 398
Voľby prebehnú: od 7:00 do 19:00.

Parlament: Bojuje sa o 460 kresiel v Sejme (dolnej snemovni). Každá strana potrebuje získať vo voľbách 5 percent hlasov, aby sa od Sejmu dostala. Volí sa systémom pomerného zastúpenia rovnako ako v Česku.

Senát: Volí sa 100 senátorov. Voľby prebiehajú podľa systému relatívnej väčšiny. Kandidátom tak stačí k zisku mandátu mať najväčší počet hlasov. Ak sa hlasy roztrieštia medzi veľký počet kandidátov tak môže zvíťaziť aj ten, ktorý získa len napríklad 10 percent hlasov.


 

01 - Modified: 2007-10-22 15:39:08 - Feat.: 0 - Title: Ľady medzi opozíciou a koalíciou sa podľa Rafaja prelomili
01 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 02 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 03 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 04 - Modified: 2024-04-10 16:39:49 - Feat.: - Title: Lídri sú kvôli USA znepojení. Harrisová pripustila, že novembrové voľby v USA môžu byť posledné demokratické 05 - Modified: 2024-04-10 12:04:22 - Feat.: - Title: Smršť medzi influencermi po voľbách. Pil C-ho vyháňajú zo Slovenska, Attila prišiel o sponzora a Rytmus zase nič nepochopil
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:51