StoryEditor

Číňania sa v autách menia na šialencov, na cestách ich zomierajú státisíce

31.05.2015, 12:09
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Čína je najväčším automobilovým trhom na svete a tamojšie cesty brázdia stovky miliónov vozidiel. Rozvoj automobilizmu ale sprevádzajú nebývalej problémy. Čínu trápi znečistené ovzdušie, kolosálne dopravné zápchy, ale aj agresivita vodičov. Na čínskych cestách ročne zomrie viac ako 200 tisíc ľudí.

Keď Číňania objavili automobil (respektíve keď im strana povolila ho vlastniť), bola to láska na prvý pohľad. A potom už to šlo dole vodou, nastala veľká čínska automobilová horúčka. Točiť vlastným volantom a šliapať na brzdu (to už menej) túžil úplne každý. Čína, ktorá si veľmi potrpí na materializmus, sa z raja bicyklov v okamihu premenila v krajinu zasľúbenú automobilom.

Už prinajmenšom päť rokov je ríša stredu najväčším výrobcom osobných áut na svete. A tiež najväčším automobilovým trhom. Vlani sa tam predalo vyše osemnásť miliónov nových osobných áut, celkom ich čínske cesty brázdi skoro 300 miliónov (z nich je viac ako tretina v súkromnom vlastníctve).

Auta sa valili zo všetkých strán tak dlho a tak rýchlo, až sa z masovej vášne pre štvorkolesových miláčikov stal problém. Číňania boli postavení pred fakt, že automobilizmus má aj svoju odvrátenú tvár. Nejde len o jedovaté exhaláty z motorov či o rekordné zápchy (napríklad obria kolóna, ktorá ochromila cestu G 110 pri Pekingu, sa rozbehla až po jedenástich dňoch).

Agresivita vodičov
Ukazuje sa, že problémom sa stali aj čínski vodiči. Autá, ktoré sa v rýchlo sa rozvíjajúcej Číne stali symbolom spoločenského postavenia, si ich majiteľa čoskoro "skrotili" a začali nevídaným spôsobom ovplyvňovať správanie veľkej časti vodičov.

Človek, v bežnom živote typický "kľuďas", sa za volantom mení v zúrivého, bezhlavo riskujúceho šialenca. Nechať sa predbehnúť, to predsa nie je možné! Znamená to stratu tváre - pred okolím, svojimi blízkymi aj pred sebou samým. Podľa toho to na čínskych cestách tiež vyzerá. Trochu ako ruská ruleta.
    
Pritom v Číne každoročne vydajú dvadsaťosem miliónov zbrusu nových vodičských preukazov. Noví vodiči akoby často prichádzali s predstavou, že si na ceste budú kompenzovať nedostatok slobody v bežnom živote.

"Pripravujeme ich na dlhé prestoje v zápchach, pripomíname im, že musia byť pokojní a trpezliví," oznamoval serveru CNN Keng Kuej-Č', inštruktor z pekinskej autoškoly, kde sa každý mesiac hlási na vodičský kurz 10 000 ľudí.

Milióny dopravných priestupkov
Sú to dobré rady nad zlato, problém je v tom, že čínski vodiči sa nimi riadia len veľmi neradi. Výsledkom je, ako odhaduje Svetová zdravotnícka organizácia, že na nebezpečných čínskych cestách každoročne zomrie vyše 200 000 ľudí. Od začiatku roku 2012 do tohtoročného apríla polícia eviduje okolo 104 miliónov dopravných priestupkov. Veľakrát vyplývajúcich z neskúsenosti za volantom alebo z prílišnej agresivity.

Minulý týždeň šokoval Čínu kamerový záznam naháňačky dvoch automobilov na diaľnici pri meste Čcheng-tu na juhozápade krajiny. Muž, ktorý prenasledoval ženu za volantom mercedesu, ju nakoniec predbehol a prinútil zastaviť. Vyrval ju z auta, zrazil na zem a bezhlavo do nej mlátil. Nezľutoval sa, ani keď ho v slzách prosila.

Avšak potom, čo bol zverejnený záznam z mobilnej kamery v aute násilníka, sa verejná mienka priklonilo na jeho stranu. Vyplynulo z neho totiž, že vodička krátko pred prenasledovaním prehliadla výjazd z diaľnice a zabočila v poslednej chvíli, čím len tak tak že nespôsobila reťazovú nehodu. Na sociálnych sieťach sa následne strhla celonárodnej debata.

Tiež úrady si začínajú uvedomovať, že je najvyšší čas na to začať s nelichotivými štatistikami niečo robiť. Chystajú rad opatrení - pritvrdia dopravné predpisy aj tresty za priestupky, zavedú povinné psychologické testy aj špeciálne osvetové kampane.

Zatiaľ to však vyzerá, že v reálnom svete čínskych motoristov bojujúcich o kúsok priestoru vládnu zákony džungle. A tie sprevádza strach, chaos a nebezpečenstvo.

Pozrite sa, ako vyzerajú najväčšie zápachy v Číne:

Zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 04 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 05 - Modified: 2024-04-17 14:21:24 - Feat.: - Title: Veľká prasklina ohrozuje termíny na Višňovom. Ráž pripúšťa scenár, že sa spustí dočasne len jedna rúra
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:20