StoryEditor

Stabilizoval som spoločnosť. Vulgarizmom sa bráni len pokrytec, vyhlásil Zeman

05.11.2014, 18:08
Český prezident sa obhajuje. "Ako viete, vulgarizmy bežne nepoužívam,“ vyhlásil Miloš Zeman.

Stabilizoval som vládu a tým aj celú spoločnosť, obhajuje prezident Miloš Zeman sľub, ktorý po zvolení dal, že prispeje k upokojeniu spoločnosti. K tomu, ako vulgárne hovoril v relácii Hovory z Lán, tvrdí, že bežne vulgárne nehovorí. "Len pokrytec sa bráni používaniu vulgárnych slov," povedal v rozhovore pre idnes.cz. K ospravedlneniu nevidí dôvod.

Keď ste skladali prezidentský sľub, povedali ste v prejave, že vaším prvým cieľom je upokojenie a stabilizácia českej politickej scény. Ako sa vám to podľa vás po roku a pol darí?
Povedal som už niekoľkokrát, že som už za prvého poldruha roka svojej činnosti dvakrát prešiel skúškou ohňom. A to skúškou, ktorá sa týka práve stabilizácie českej politickej scény. Tá prvá bola v lete minulého roka, keď padla Nečasova vláda a kedy som stál pred rozhodnutím podporovať vládu, s ktorou nesúhlasilo 80 percent českej populácie, alebo vyvolať predčasné voľby. Druhá skúška ohňom bola pri vymenovaní novej vlády. Novinári občas píšu, že som to vymenovanie predlžoval. Šiesteho januára bola podpísaná koaličná zmluva, 17. januára bol menovaný premiér a 29. januára vláda. Celý proces od uzatvorenia koaličnej zmluvy trval celkovo tri týždne.


Prečítajte si aj: Prezidentov prejav plný vulgarizmov. Miloš Zeman pobúril Česko


Veľkú časť verejnosti a nesporne aj množstvo vašich voličov nepríjemne prekvapili vaše vulgárne slová v posledných Hovorov z Lán? Prečo ste to vlastne urobili a neospravedlnili sa za to?
Ja, ako viete, bežne vulgarizmy nepoužívam. Z tých troch vulgárnych slov boli dve citácie. V prvom prípade išlo o citáciu punkovej ruskej skupiny, ktorá sa podľa môjho názoru mylne vydáva za bojovníčky za ľudské práva. A ja som použil tieto citácie, aby som dokázal, že to tak nie je. Nešlo iba o ich výrazy, ale napríklad aj o verejné súloženie v pokročilom štádiu tehotenstva. Naozaj bojovníčky za ľudské práva ako vyšité. V tom druhom prípade som citoval Karla Schwarzenberga. A v treťom prípade som použil jedno ostré slovo, aby som vyjadril svoj ​​nesúhlas s tým, ako bolo zmenené pôvodné poňatie služobného zákona. Citácia vulgárnych slov nie je vulgarizmus, ale poukázanie na vulgarizmus tých druhých.

Takže ospravedlnenie verejnosti si to podľa vás nezaslúži?
Nevidím absolútne žiadny dôvod práve kvôli tomu, čo som vám teraz povedal, aby som sa ospravedlňoval. Trochu mi to pripomína Haškov predslov k Dobrému vojakovi Švejkovi, ktorého určite poznáte. Hašek v ňom hovorí, že len pokrytec sa bráni používaniu vulgárnych slov.

Česká vláda pripravuje zmenu ústavy, v ktorej chce výrazne upraviť právomoci prezidenta. To nie je príliš veľké vyjadrenie dôvery vlády voči hlave štátu... 

Tak vláda to pripravovala už dlhšiu dobu, prakticky od svojho vzniku. Ja proti tomu namietam, chcel by som v tomto prípade povedať s úsmevom, že je trochu absurdné, ak priamo volený prezident by mal mať nižšie kompetencie ako prezident volený parlamentom. Podľa môjho názoru je za tým strach zo silného prezidenta a silní ľudia strach zo svojho politického partnera nemajú. Čiže je to taký test, ale uvidíme, či tento test zákona, ktorý má ústavný charakter, v oboch komorách českého parlamentu prejde, alebo nie.

Dvadsaťpäť rokov po novembri 1989 voliči namiesto klasických politických strán dávajú prednosť rôznym alternatívam. Akú chybu podľa vás klasické strany urobili a ako by sa znovu mohli vrátiť na výslnie?

Existujú dve stratégie. Prvá, že neúspech politických strán prisúdite jej oponentom, v danom prípade najmä hnutiu ÁNO. To je podľa môjho názoru nepoctivá stratégia. Poctivá stratégia je, keď príčiny neúspechu hľadáte v sebe samom. Politické strany urobili tri chyby.

Aké?

Prvá spočíva v tom, že nielen na centrálnej úrovni, ale aj na úrovni krajskej a komunálnej je až príliš veľa korupčných afér. Druhá chyba spočíva v tom, že strany prestali mať program, ktorý ich diferencuje od iných. A tretia príčina, o ktorej sa málo hovorí, že na čele niektorých strán chýbajú silné osobnosti. Nech si o pánovi Andrejovi Babišovi myslíme čokoľvek, má iste výraznú charizmu, vďaka ktorej priťahuje pozornosť verejnosti. Platí: Nenadávaj na zrkadlo, keď máš krivú hubu. To znamená, nesťažuj sa na to, že tvoj oponent je charizmatický, keď ty sám nie si.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-12-12 12:43:30 - Feat.: 0 - Title: Hrušovský: Prístup koalície je necitlivý
01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:55