StoryEditor

Kanadskú armádu riadi "bradáč", lovil Talibancov a kazil drogové kšefty

11.11.2015, 11:19

V duchu svojich koreňov a viery chodí s mohutnými fúzmi a v tradičnom turbane indických Sikhov. Poľnú uniformu a Afganistan, kde "lovil" bojovníkov Talibanu a kazil ich obchody s drogami, teraz vymenil za uliaty oblek a schôdzky na najvyššej úrovni. V novej kanadskej liberálnej vláde totiž Harjit Sajjan vedie ministerstvo obrany.

Na záberoch z vrcholných schôdzok ministrov NATO túto postavu v najbližších pár rokoch určite neprehliadnete. Štyridsaťpäťročný Harjit Singh Sajjan je novým ministrom obrany liberálnej kanadskej vlády Justina Trudeau.

Hrdo sa hlási k viere indických Sikhov, päť storočí starému náboženskému spoločenstvu alebo "ceste", ktorú vyznáva asi dvadsať miliónov ľudí prevažne v indickom Pandžábe.

Ostatne práve odtiaľto so svojimi rodičmi rovnako ako stovky ďalších Sikhov emigroval v sedemdesiatych rokoch do Kanady. Vo Vancouveri sa v dospelosti dal do služieb polície. Za jedenásť rokov sa vypracoval na špeciálneho detektíva pre boj s gangmi a organizovaným zločinom.

Odtiaľto si ho ako armádneho rezervistu niekoľkokrát "vypožičala" kvôli jeho povesti o mimoriadnych detektívnych schopnostiach kanadská vojenská rozviedka. Slúžil najprv v Bosne a Hercegovine a potom aj trikrát v Afganistane. Predovšetkým v jednej z bášt povstaleckého Talibanu - juhoafganskej provincii Kandahár.

Dôvera v turban a fúzy

"Bol najlepším samostatným kanadským spravodajcom na bojisku a jeho tvrdá práca, osobná statočnosť a zarputilé odhodlanie bezpochyby zachránilo veľké množstvo koaličných životov," napísal o ňom pred časom veliteľ kanadských síl v Afganistane David Fraser v ďakovnom liste policajnému riaditeľstvu vo Vancouveri.

Vďaka svojmu výzoru "bradáča s turbanom" a detektívnym skúsenostiam si totiž dokázal rýchlo vybudovať dôveru u miestnych obyvateľov a získavať od nich cenné spravodajské informácie.

"Nielenže vo svojich analýzach vykazuje vzácnu vysokú úroveň intelektu a skúseností, preukazuje aj značnú osobnú odvahu ... často pracuje tvárou v tvár nepriateľovi, aby zbieral dáta a potvrdil svoje podozrenie, takmer denne sa dostáva do situácií vážneho osobného ohrozenia," napísal v hodnotiacej správe generál Fraser.

Detektív na bojisku

Mravčia výzvedná a detektívna práca čoskoro Sajjanovi umožnila preniknúť do spletitých štruktúr Talibanu aj väzieb kmeňových sietí, čo viedlo k odhaleniu a rozprášeniu jednej z najpočetnejších povstaleckých skupín na juhu Afganistanu.

Pri obrej koaličnej operácii Medusa potom bolo v roku 2006 aj na základe jeho spravodajských informácií zabitých alebo zajatých približne 1 500 ozbrojencov Talibanu.

Sajjanove schopnosti neskôr upútali vysokých amerických veliteľov a strategických poradcov. Jeho analýza väzieb medzi Talibanom, miestnymi "warlordmi" a afganským drogovým obchodom sa stala súčasťou Američanmi vedenej protidrogovej stratégie v Afganistane.

Veliteľ amerických síl na afganskom juhu James L. Terry si potom v roku 2010 Sajjana vyžiadal do svojho štábu ako zvláštneho asistenta.

V kanadskej armáde to nakoniec aj vďaka svojim úspechom z Afganistanu dotiahol do hodnosti podplukovníka a ako prvý Sikh velil jednému k rezervných kanadských plukov. Než sa dal na politickú dráhu.

Istou zaujímavosťou je, že sikhovia v kanadskej armáde všeobecne do priamych bojových operácií nechodia. Tradičné fúzy im totiž bránia použiť v prípade ohrozenia plynové masky. Aby to zmenil, vyrobil si pred rokmi Sajjam svoju vlastnú a nechal si ju patentovať.

01 - Modified: 2007-11-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fiat rozširuje výrobu
01 - Modified: 2023-11-25 18:30:00 - Feat.: - Title: Minister Takáč pre HN: Zvažujeme odvod pre reťazce. Majú brutálne zisky, zúžme im mantinely 02 - Modified: 2023-11-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Taiwanský minister životného prostredia: spolupracujeme so svetom na budúcnosti s nulovými čistými emisiami 03 - Modified: 2023-10-20 11:10:03 - Feat.: - Title: Príde po Bírešovi, podnikal s nábytkom a musí vyriešiť ceny potravín. Kto je nádejný minister Takáč zo Smeru? 04 - Modified: 2023-10-09 06:00:40 - Feat.: - Title: Prezidentský palác môže ovplyvniť kreovanie novej vlády. Zuzana Čaputová má v rukáve tajný tromf 05 - Modified: 2023-05-23 08:07:22 - Feat.: - Title: V Rijáde rokuje ruský minister vnútra, na ktorého Západ uvalil sankcie. Len dni po Zelenského prejave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:47