StoryEditor

Ukrajina smeruje do Európskej únie, naznačil Janukovyč

12.12.2013, 14:47
Autor:
iDnesiDnes
Ukrajinský prezident má v úmysle podpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou. Vyhlásila to Catherine Ashtonová.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč „má v úmysle“ podpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou. Po návrate z Kyjeva to vyhlásila Catherine Ashtonová, najvyššia predstaviteľka únijnej diplomacie. Janukovyč proces približovania Ukrajiny k EÚ zastavil minulý mesiac, v Kyjeve sa kvôli tomu konajú obrie demonštrácie.

„Pozrite , Janukovyč mi jasne povedal , že asociačnú dohodu chce podpísať,“ povedala barónka Ashtonová novinárom v Bruseli. A zdôraznila, že podpis dohody môže Ukrajine pomôcť vyriešiť krátkodobé ekonomické ťažkosti, pretože priláka do krajiny investície z krajín Európskej únie.

Kľúčová asociačná dohoda, ktorá sa považuje za prvý naozajstný krok krajiny na ceste k plnému členstvu v Európskej únii, mala byť podpísaná už koncom novembra na summite Východného partnerstva vo Vilniuse.

Lenže len týždeň pred summitom zrazu ukrajinská vláda prípravy na podpis dokumentu zastavila. Čo bol šok ako pre Brusel, tak pre veľkú časť Ukrajincov, ktorí považujú približovanie k Európskej únii za jedinú alternatívu budúcnosti svojej krajiny.

Do ulíc Kyjeva hneď vyšli demonštranti, ktorí žiadali, aby Janukovyč vo Vilniuse dokument predsa len podpísal. Prezident potom do Litvy skutočne odišiel – ale želanie ulice nevypočul. Dokument , ktorý Brusel a Kyjev dlho a ťažko dojednával, zostal nepodpísaný. Tento moment viedol k zosilneniu demonštrácií. V noci na 30. novembra, teda len niekoľko hodín po skončení summitu, potom Janukovyč na demonštrantov poslal zásahové jednotky Berkut . V centre Kyjeva tiekla krv .

Znovu potom uniformy proti demonštrantom zasiahli tento týždeň, konkrétne v noci na stredu. Aj keď oveľa menej brutálne ako v novembri. Ashtonová bola v tú chvíľu práve v Kyjeve a jasne sa postavila na stranu demonštrantov. Rovnako ako námestníčka amerického ministra zahraničia Victoria Nulandová. Sám šéf americkej diplomacie John Kerry potom vyhlásil, že USA sú zásahom polície proti pokojným demonštrantom „znechutené“. Americká diplomacia nevylučuje ani zavedenie konkrétnych sankcií proti Janukovyčovmu režimu.

Ako sa bude situácia na Ukrajine vyvíjať ďalej, je ťažké predpovedať. Európska únia, akokoľvek ukrajinského prezidenta kritizuje a stojí jasne na strane demonštrantov, dáva najavo pripravenosť o podpise zmluvy ďalej konať. Ľudia v uliciach Kyjeva žiadajú rezignáciu vlády aj prezidenta a predčasné voľby. To Janukovyč odmieta.

01 - Modified: 2005-10-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vstup Ruska do WTO sa odkladá
01 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 02 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 03 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 04 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 05 - Modified: 2024-04-23 19:28:55 - Feat.: - Title: Ukrajinská polícia oznámila zadržanie šiestich Čechov pre podvod
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 18:37