StoryEditor

Záplavy zrazia ceny luxusných bytov v Prahe

10.06.2013, 00:00
Reklamná kampaň projektu Dock sľubovala exkluzívne byty v pražskej Libni s romantickým výhľadom na neďalekú riečnu lagúnu.

Developerská spoločnosť Crestyl tomu prispôsobila aj ceny – napríklad trojizbový byt s rozlohou niečo vyše 90 štvorcových metrov stál viac než deväť miliónov korún.

Dock však bol minulý týždeň medzi tými projektmi, ktoré zasiahla katastrofa v podobe veľkých záplav. Byty zatopila voda a ich obyvateľov museli evakuovať. Majitelia sa teraz musia pripraviť na výrazný prepad trhových cien rádovo o státisíce korún. „Hodnota bytov v zasiahnutých oblastiach pôjde v každom prípade dolu. Záplavy ju stlačia,“ potvrdil pre HN maklér Zdeněk Vystyd z pražskej spoločnosti Energon Reality.

Luxus pod vodou
Libniansky projekt Dock je pritom len jedným z tých, ktoré skončili pod vodou. V minulých rokoch sa totiž vo veľkom stavalo v atraktívnych lokalitách v blízkosti Vltavy. Ceny bytov v luxusných projektoch dosahovali milióny korún.

Ak sa pritom bude opakovať scenár, ktorý nasledoval po povodniach v roku 2002, nehnuteľnosti okamžite stratia z hodnoty 30 percent. V priemere o toľko totiž vtedy zlacneli byty a domy v najviac zaplavenom pražskom Karlíne.

Situáciu v českej metropole čoraz viac prirovnávajú k tej spred jedenástich rokov. „Opäť narastú obavy z investícií do nehnuteľností v zatopených oblastiach. Dosahy na realitný trh po záplavách v roku 2002 boli výrazné. Množstvo investorov a developerov stratilo nemalé peniaze v začínajúcich výstavbách či pozemkoch, ktoré boli zničené,“ povedal pre české médiá Kevin Turpin, riaditeľ výskumu poradenskej spoločnosti Jones Lang LaSalle.

Obrovské škody
Lukratívne lokality v Prahe pritom to najhoršie ešte stále nemajú za sebou. Na Čechov sa totiž zrejme rúti ďalšia pohroma. „Neustále máme tretí povodňový stupeň na Vltave a v novom týždni majú prísť ďalšie zrážky. Nevieme, čo nás čaká. Zatiaľ sme nechali protipovodňové bariéry v rovnakom stave, v akom boli,“ potvrdila pre HN hovorkyňa pražského magistrátu Iva Vojtková.

Škody v českej metropole sa pritom môžu vyšplhať do závratných výšok. Napríklad Česká pojišťovna zatiaľ hovorí o rádovo stámiliónových škodách, ktoré jej oznámili poistenci. Medzi najpostihnutejšie časti patrí práve Libeň, kde stojí množstvo nových bytových projektov. „Čísla ešte nie sú konečné a porastú. Z Prahy máme zatiaľ nahlásených 797 škôd v objeme zhruba 107 miliónov českých korún. Medzi najviac zasiahnuté pražské časti patrí Zbraslav, Radotín či Libeň,“ povedala pre HN Ivana Buriánková, hovorkyňa Českej poisťovne. Oľga Gluštíková

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:38