StoryEditor

VIDEO: Takto zostrelili boeing nad Ukrajinou

13.10.2015, 13:34

Holandskí vyšetrovatelia dospeli k záveru, že malajzijský boeing MH17 zostrelila vlani nad Ukrajinou raketa Buk. Vyplýva to z konečnej správy vyšetrovacieho tímu.

Podľa záverov holandských vyšetrovateľov raketa zem - vzduch ruskej výroby najskôr zasiahla kokpit, ktorý sa odlomil od trupu lietadla. Všetci ľudia na palube po zásahu okamžite stratili vedomie a existuje "nulová pravdepodobnosť", že niečo cítili, uvádza BBC.

Holandskí vyšetrovatelia oboznámili so závermi správy najskôr pozostalých po obetiach tragédie. Jedným z nich bol aj Barry Sweeney, ktorý pred rokom nad Donbasom prišiel o syna Liama. Informácie, že ľudia na palube pred smrťou netrpeli, bola pre neho úľavou."Nemôžeme si byť stopercentne istí, ale myslíme si, že to tak bolo. Musíme sa domnievať, že netrpeli," povedal BBC.

Holandská správa sa zaoberá príčinami katastrofy, o vinníkovi má rozhodnúť súbežné policajné vyšetrovanie. Vyšetrovanie, ktoré organizuje holandská prokuratúra, má skončiť tento rok v decembri, podľa niektorých zdrojov ale možno až v polovici budúceho roka.

Kyjev a jeho západní spojenci obviňujú z útoku na lietadlo povstalcov vyzbrojovaných Moskvou či priamo ruskú armádu. Rusko varuje pred unáhlenými závermi a predkladá vlastné verzie udalostí: tou hlavnou je raketový útok ukrajinského bojového lietadla.

Ruské rakety zem-vzduch typu Buk podľa niektorých tvrdení údajne používali povstalci, vo výzbroji ju ale má aj ukrajinská a ruská armáda.

V ruských médiách sa už v pondelok objavili argumenty proti predpokladaným záverom holandskej komisie. Tým hlavným je skutočnosť, že vraj vyšetrovatelia úplne ignorovali poznatky a závery ruských partnerov.

Ruskú verziu tragických udalostí má podporiť alternatívna vyšetrovacia správa, ktorú v utorok vydal výrobca ruských raketových zbraní Almaz-Antej. Zbrojovka, ktorá vyrába rakety Buk, v utorok usporiadala v Moskve vlastnú tlačovú konferenciu, na ktorej predstavila výsledky svojho experimentu s raketami Buk. Výsledky pokusu podľa spoločnosti ukazujú, že ak boeing skutočne zostrelila raketa Buk, musel to byť typ 9M38, ktorý má údajne v arzenále len ukrajinská armáda.

Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines na ceste z Amsterdamu do Kuala Lumpur sa v polovici minulého júla zrútilo nad územím vojnou zmietaného Donbasu. V troskách stroja zahynulo 298 ľudí, z toho asi dve tretiny boli Holanďania. Na palube bolo tiež asi 80 detí.

Ruská vláda výsledky holandského vyšetrovania spochybňuje a súčasne zverejnila vlastnú správu o katastrofe. V nej tvrdia, že je nepreukázateľné, či bolo lietadlo zostrelené raketou Buk. Vedúci holandského vyšetrovania Tjibbe Joustra však uviedol, že ich správa "jasne uvádza, že sa to preukázať dá." A dodal, že vzali do úvahy všetky dôkazy od Rusov a ostatných národov.

Zdroj: YouTube

01 - Modified: 2007-10-11 08:14:52 - Feat.: 0 - Title: Vláda dnes otvorí účet za riadenie štátu
01 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 02 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 03 - Modified: 2024-04-23 19:28:55 - Feat.: - Title: Ukrajinská polícia oznámila zadržanie šiestich Čechov pre podvod 04 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 05 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 13:34