StoryEditor

Prímerie sa Debaľceva netýka, vyhlásili povstalci. Platiť má od polnoci

14.02.2015, 10:34
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Prímerie má začať platiť od zajtra. Ešte dnes sa však bojuje na viacerých miestach a Debaľacevu hrozí úplné zničenie.

Deň pred začiatkom dohodnutého prímeria sa v Donbase bojuje na niekoľkých frontoch. Separatisti zaútočili na prístavné mesto Mariupol, Debaľcevo vraj horí a hrozí mu úplné zničenie. Vodca doneckých separatistov Zacharčenko pritom tvrdí, že Debaľceva sa dohodnuté prímerie netýka. Vraj sa vzťahuje len na Doneckú a Luhanskú "ľudovú republiku".

Ukrajinský prezident Petro Porošenko varoval, že dohoda o ukončení vojny na východe krajiny je ohrozená vzhľadom k ťažkým bojom. Pohrozil vyhlásením vojnového stavu na celej Ukrajine. Mesto Debaľcevo je vystavené trvalému ostreľovaniu, horí a hrozí mu úplné zničenie. Separatisti však tvrdia, že blížiace sa prímerie hodlajú dodržiavať.

Vo východoukrajinskom meste Mariupoľ pokračovali dnes boje sériou raketových a mínometných útokov, ktoré v ranných hodinách zasiahli jeho okolie. Údaje o prípadných obetiach neboli bezprostredne známe, informovala agentúra AP s odvolaním sa na tamojšie úrady a médiá.

Incident prišiel iba niekoľko hodín predtým, ako začne platiť prímerie vyjednané vo štvrtok v bieloruskom Minsku. Mariupol sa nachádza na pobreží Azovského mora a existujú obavy, že Moskvou podporovaní separatisti sa mesto snažia získať s cieľom vytvorenia koridoru medzi Ruskom a Krymom.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko varoval, že dohoda o ukončení vojny na východe krajiny je ohrozená vzhľadom k ťažkým bojom, ktoré krátko pred začatím prímeria zvádzajú ukrajinskí vojaci a proruskí povstalci. Tí však tvrdia, že blížiace sa prímerie chystajú dodržiavať, pokiaľ budú splnené podmienky Minskej dohody.

Prímerie má začať platiť v sobotu o 23:00 SEČ. Zatiaľ tomu podľa Porošenka nič nenasvedčuje. Obvinil Rusko, že v posledných hodinách "významne vystupňovalo" ofenzívu napriek dohode o prímerí dosiahnutej vo štvrtok na summite Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska v Minsku. Aj Spojené štáty vyjadrili silné znepokojenie nad správami o dodávkach ťažkých zbraní z Ruska na východnú Ukrajinu, píše server BBC.

Separatisti súhlasia
Separatisti medzitým podľa povstaleckej agentúry DAN za zatvorenými dverami vyjednávajú o plnení minských dohôd. Vyjednávač doneckých vzbúrencov Denis Pušilin pred začiatkom schôdze povedal, že separatisti budú dohodu o zastavení paľby dodržiavať. "Sme plne zodpovední za svoje konanie. Máme záruky Ruska a európskych mocností, že Ukrajina bude svoje záväzky plniť," konštatoval Pušilin. "Ak záväzky splnené nebudú, vyvodíme z toho patričné závery a prijmeme príslušné opatrenia. Zatiaľ vychádzame z toho, čo bolo v Minsku podpísané," dodal.

Donecké povstalecké vedenie chce podľa Pušilina čo najskôr zvolať novú schôdzku takzvanej kontaktnej skupiny, ktorú tvoria zástupcovia Kyjeva, Moskvy a vzbúrencov. Rokovanie by sa vraj mohlo konať v Minsku, kazašskej metropole Astane alebo dokonca v meste Novoazovsk na frontovej línii východne od Mariupolu.

Svoj výklad minských dohôd ponúkol novinárom šéf povstaleckého "parlamentu" Andrej Purgina. Minská dohoda podľa neho nezakotvuje politickú závislosť "ľudových republík" na Kyjeve. "Obsahujú úpravu vzájomných vzťahov, ale nie politickú závislosť ľudových republík na Ukrajine," povedal Purgina.

"Nemáme záujem na hospodárskom krachu Ukrajiny. Nemáme záujem na ostreľovaní miest, na ničení infraštruktúry a smrti civilistov. Potrebujeme sa nadýchnuť, aby sme mohli sprevádzkovať naše podniky a zaviesť poriadok pred vybudovaním novej štátnosti," vyhlásil vodca separatistov.

Bojuje sa pri Mariupole aj Luhansku
Ich slovám o dodržiavaní prímeria však príliš nezodpovedá súčasná situácia v Donbase. Jednotky separatistov totiž začali v sobotu ráno prudký útok na armádne pozície pri Azovskom prístave Mariupoľ na juhovýchode Ukrajiny. Oznámili to ukrajinské spravodajské servery, správu potvrdilo aj velenie doneckých vzbúrencov. Do bojov sú nasadené tanky a delostrelectvo.

Povstalci sa snažia vytlačiť vládne jednotky od obce Šyrokyne, ktorú armáda dobyla pri nedávnej ofenzíve. Podľa ukrajinského ministerstva obrany dostali vzbúrenci rozkaz "vztýčiť nad Mariupolom svoju zástavu" do nedele, kedy má na východe Ukrajiny vstúpiť do platnosti dohoda o prímerí.

Prístupy k Mariupolu bráni ukrajinský dobrovoľnícky prápor Azov, ktorý zatiaľ podľa Kyjeva drží svoje pozície asi 15 až 20 kilometrov východne od mesta. Obyvatelia Mariupolu prepadajú panike. "Trasú sa skla, pália zo všetkých zbraní, z diel, batérií Grad, raketometov," cituje povstalecká agentúra Novorossija jedného z obyvateľov Mariupoľu.

Deň pred vyhlásením pokoja zbraní sa bojuje aj v Luhanskej oblasti, terčom ostreľovania je podľa ruskej agentúry TASS hlavne samotný Luhansk. Kritická podľa ukrajinských i ruských médií zostáva situácia v železničnom uzle Debaľcevo, kde sa z obkľúčenia márne snaží prebiť niekoľko tisíc ukrajinských vojakov. Podľa ukrajinských vojenských expertov môže situácia práve v tejto časti frontu rozhodnúť o osude nedeľného prímeria.

Saakašvili a dodávky zbraní
Hlavnou úlohou gruzínskeho exprezidenta Michaila Saakašviliho v novej funkcii poradcu ukrajinského vedenia bude koordinácia zbrojných dodávok zo zahraničia. Sám Saakašvili to v noci na sobotu vyhlásil v rozhovore s ukrajinskou televíziou. Prezident Petro Porošenko v piatok postavil gruzínskeho politika do čela "konzultatívnej medzinárodnej rady" a menoval ho svojím osobným poradcom.

"Pomôcť Ukrajine zbraňami je teraz to hlavné," konštatoval Saakašvili v rozhovore s televíznym kanálom Espreso. V prezidentskej kancelárii bude mať svoj stály úrad a bude cestovať po Ukrajine aj za jej hranicami.

Povstalci oznámili, že nemajú v úmysle umožniť ukrajinským vojakom z debalcevského zovretia voľný odchod. "Čaká ich zrejme smrť hladom. Ostreľovať ich nebudeme, ale z obkľúčenia ich nepustíme. Prečo by sme to robili?" povedal dnes na tlačovej konferencii v Donecku hovorca povstaleckých jednotiek Eduard Basurin. Ukrajinskí vojaci sa podľa neho odmietajú vzdať a čakajú na nedeľný pokoj zbraní. "Potom ich odtiaľ chcú vyviesť s pomocou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe," povedal Basurin.

Poradca ukrajinského ministra obrany Anton Heraščenko v Kyjeve oznámil, že na východe Ukrajiny je do bojov s povstalcami nasadených 50 000 ukrajinských vojakov a dôstojníkov. Priamo na fronte podľa neho operuje 15 000 príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl.

Údaje o počtoch povstaleckých bojovníkov nie sú známe. Podľa ukrajinského serveru 112 ich podporuje približne 10 000 ruských vojakov. V susednej Rostovskej oblasti má navyše Rusko v zálohe desať práporov, z ktorých každý má 400 a 600 mužov.
Konflikt si od apríla vyžiadal už viac ako 5 300 mŕtvych.

Zdroj: iDnes.cz

01 - Modified: 2007-03-14 20:58:51 - Feat.: 0 - Title: Hantuchová zdolala svoj idol
01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:44