StoryEditor

Babiš môže mať vo vláde viac ministrov ako víťaz volieb

09.11.2013, 13:37
Autor:
tasr, stltasr, stl

Česká sociálna demokracia by mohla mať vo vláde premiéra a päť ministrov, hnutie ANO Andreja Babiša šesť rezortov a ľudovci troch zástupcov. Vyplýva to zo zákulisných informácií, ktoré sa podarilo získať českému denníku Právo a dnes ich zverejnil spravodajský portál Novinky.cz.

Hnutiu ANO by mohli pripadnúť napríklad financie v čele s Babišom, ak bude ochotný ísť osobne do vlády, a vnútro. Víťaz predčasných volieb ČSSD by mohla dostať zahraničné veci a obranu, kým KDU-ČSL by získala poľnohospodárstvo aj rezort práce a sociálnych vecí.

Podpredsedníčka ANO Věra Jourová v piatok Právu potvrdila, že v prípade, že by hnutie vytvorilo koaličnú vládu so sociálnymi demokratmi a ľudovcami, požadovalo by rovnaký počet zástupcov v kabinete ako ČSSD. "Ak by sociálni demokrati mali premiéra, potom by parita vo vláde bola logická," vysvetlila.

Sociálna demokracia má v snemovni 50 poslancov, ANO len o troch menej a ľudovci 14.

Podobný názor ako Jourová má aj šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, ktorý tento týždeň Právu uviedol: "Medzi ČSSD a ANO nie je skoro žiadny rozdiel a mali by byť zachované pomery. A sociálna demokracia by vo vláde nemala mať väčšinu."

Kľúčové rokovania sa začnú so sociálnou demokraciou hneď po nedeľňajšom rokovaní ústredného výkonného výboru ČSSD. "Boli by sme radi, aby bolo na Vianoce jasné, aká vláda tu môže vzniknúť," povedal v piatok prvý podpredseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Kvôli utajovanej schôdzke s prezidentom v Lánoch a odstúpení jej hlavných účastníkov z vplyvných straníckych funkcií v ČSSD sa bude šéfovi strany Bohuslavovi Sobotkovi ľahšie handlovať s niektorými rezortmi, napísal web Novinky.cz.

Sobotka by vnútro mohol hnutiu ANO prepustiť, pretože v jeho tieňovej vláde bol kandidátom jeden z účastníkov lánskej schôdzky Jeroným Tejc. Takisto by mohol kývnuť na poľnohospodárstvo pre KDU-ČSL. Tieňovým šéfom tohto rezortu je totiž "pučista" Michal Hašek, ktorý vo vedení ČSSD skončil. Voľný môže byť aj miestny rozvoj, ktorého tieňovým šéfom je ďalší z pučistov, Jiří Zimola.

Otázka je, či by Sobotka prepustil rezort spravodlivosti, ktorý by mal riadiť jeho kľúčový spojenec Jiří Dienstbier. Ten je totiž tŕňom v oku prezidenta Miloša Zemana.

V tomto prípade by sa ponúkalo prenechať ľudovcom životné prostredie, ktoré mal viesť Vladimír Špidla, tiež Zemanov oponent. Ponechaním len jedného z týchto mien vo vláde by Sobotka mohol ustúpiť prezidentovi.

ČSSD by tak okrem premiéra (Sobotka) obsadila zahraničné veci (Lubomír Zaorálek), priemysel a obchod (Milan Urban), obranu (Jan Hamáček), zdravotníctvo (Svatopluk Němeček) a dopravu. Jej tieňovým ministrom je ďalší účastník lánskej schôdzky, Milan Chovanec, ktorého však Sobotka vzal na milosť.

Podľa kuloárnych informácií by ANO požadovalo ministerstvo financií pre Babiša, školstvo pre bývalého rektora Jiřího Zlatušku, miestny rozvoj pre Věru Jourovú, ktorá tam bola námestníčkou za Paroubkovej vlády, kultúru pre Martina Stropnického. Vnútro by mohla viesť napríklad bývalá investigatívna novinárka Jana Lorencová, ktorá kedysi odhalila miliardové podvody mafiánov s ľahkými vykurovacími olejmi. Šiestym možným rezortom pre ANO by bolo ministerstvo spravodlivosti.

 

12 jam

 

 

01 - Modified: 2005-09-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Microsoft zavedie telefonické služby
01 - Modified: 2024-02-10 13:07:52 - Feat.: - Title: Predsedom hnutia ANO v Česku bude ďalšie dva roky opäť Andrej Babiš 02 - Modified: 2024-01-11 13:49:30 - Feat.: - Title: Poslanec ANO kritizoval zásah polície pri pražskej streľbe, jeho dcéra je jednou zo zranených 03 - Modified: 2023-11-08 18:07:27 - Feat.: - Title: Český Senát napriek výhradám schválil balík úsporných opatrení. ANO sa chce obrátiť na Ústavný súd 04 - Modified: 2023-10-12 14:20:07 - Feat.: - Title: Babišovo ANO chce vláde vysloviť nedôveru, odovzdalo podpisy na mimoriadnu schôdzu 05 - Modified: 2023-10-09 08:00:05 - Feat.: - Title: Prieskum: Hnutie ANO v Česku jednoznačne vedie, Fiala v reakcii ukázal na slovenské exit polly
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:21