StoryEditor

Kim spustil odpočítanie, čaká sa na útok

11.04.2013, 00:00
Severná Kórea načerpala palivo do svojich rakiet. Namierila ich na Japonsko a Južnú Kóreu. Úder môže prísť kedykoľvek.

Palivo do severokórejských balistických striel je načerpané, rakety namierené na nepriateľov. Posledné odpočítavanie vodcu Kim Čong-una sa začalo. Už sa čaká len na jeho povel k útoku.

Takáto hrozba stalinistického režimu včera postavila do pozoru Južnú Kóreu aj USA. Tie včera vyhlásili najvyšší možný stupeň ohrozenia pred začiatkom vojny. V pohotovosti je aj Japonsko, na ktoré majú byť Kimove rakety takisto namierené. „Pravdepodobnosť odpálenia rakety Severnou Kóreou je veľmi vysoká. Môže sa to stať odteraz kedykoľvek,“ varoval juhokórejský minister zahraničia Jong Pjong-se.


Vysoká pohotovosť
Obávaná raketa Musudan, ktorá je najväčším tromfom v Kimových rukách, má pritom dosah 4-tisíc kilometrov. Zasiahla by teda Japonsko, Južnú Kóreu či americký
tichomorský ostrov Guam.

Zvýšenie stupňa pohotovosti, sprísnenie bezpečnostných opatrení alebo pohotovostné monitorovanie severu. To sú opatrenia, ktorými včera zareagoval Soul na ďalšie vyostrenie napätia zo strany Kim Čong-una. „Južná Kórea v súvislosti s pripravovanou skúškou zriadila krízový tím. Ten má monitorovať a analyzovať severokórejskej prípravy,“ potvrdili vojenské zdroje v Soule.

Južná Kórea a USA tak zvýšili ostražitosť z tretieho stupňa na druhý. Dvojka vo štvorstupňovom systéme Watchcon označuje „životnú hrozbu“. To je iba krok od špičky stupnice, ktorou je jednotka. Tá platí v čase vojny. Znamená to teda, že región je už len na krok od možného vojnového konfliktu.

Kim Čong-un už podľa odhadov rozmiestnil na východnom pobreží svojej krajiny dokopy sedem raketových zariadení so strelami. Je zrejme pripravený odpáliť ich naraz. „Zaznamenali sme aj pohyby odpaľovacích zariadení pre strely typu Scud a Rodong,“ tvrdí anonymný juhokórejský predstaviteľ. Kimov režim dokonca uzavrel už aj hranice so spojeneckou Čínou.

Podľa expertov možno štart rakety očakávať medzi dneškom a 15. aprílom. Na pondelok totiž pripadá 101. výročie narodenia zakladateľa Severnej Kórey a Kimovho starého otca, Kim Ir-sena.

Severná Kórea by tiež mohla raketovú skúšku uskutočniť počas návštevy amerického ministra zahraničia Johna Kerryho a generálneho tajomníka NATO Andersa Fogha Rasmussena v Južnej Kórei. Do Soulu sa chystajú zajtra.

Opatrenia aj pre Slovákov
Sprísnené bezpečnostné opatrenia sa dotkli aj Slovákov žijúcich v regióne Východnej Ázie. „Japonské médiá síce tvrdia, že v Tokiu už nainštalovali protiraketové systémy. Pokračujeme tu však v normálnom živote,“ povedal pre HN Henrich Tatar, slovenský hudobník žijúci v Japonsku.

Kvôli hrozbám teroristických útokov zo Severu včera juhokórejská polícia posilnila bezpečnostné opatrenia. Zamerala sa najmä na ochranu 770 strategických objektov v krajine vrátane staníc metra a veľvyslanectiev. „Ambasády vyzvali občanov svojich krajín, aby zachovali pokoj. Pre istotu však poskytujú odkaz na webstránku, na ktorej ľudia môžu nájsť informácie o bezpečnostných opatreniach a zariadeniach vo štvrtiach, kde bývaju alebo pracujú,“ povedala pre HN Lucia Dopiriaková, Slovenka žijúca v Soule.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 01:50