StoryEditor

Slováci, ktorí chystali vo Švajčiarsku megapodvod, nie sú úplne neznámi

05.12.2015, 15:07
Autor:
ČTKČTK

Štvorica ľudí zadržaných vo Švajčiarsku sa pokúsila o prevod vysokej sumy peňazí na základe dokumentov, ktoré nezodpovedali skutočnosti. Novinárom to dnes povedal v Nitre slovenský minister vnútra Robert Kaliňák. Dvaja z troch zadržaných Slovákov, ako aj europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) boli podľa neho medzitým prepustení.

"Skupina štyroch mužov predložila zürišskej banke dokumenty, ktoré mali znamenať prevod väčšieho množstva peňazí na úrovni stoviek miliónov eur. Doklady boli zo strany banky odhalené, že nezodpovedali skutočnostiam. Následne bola privolaná polícia, ktorá všetky osoby zatkla," povedal Kaliňák, podľa ktorého slovenská polícia poskytla svojim švajčiarskym kolegom požadované informácie.

Slovák, ktorý je naďalej vo vyšetrovacej väzbe, je Peter G. TASR to potvrdil hovorca ministerstva vnútra SR Ivan Netík.

Denník N na svojom portáli uviedol, že ide o bývalého starostu Ivanky pri Nitre. Ďalšími dvomi Slovákmi, ktorých vo štvrtok (3.12.) zadržali v súvislosti s prípadom, sú podľa denníka Attila D. a Juraj H. Periodikum informuje, že Juraj H. a Peter G. figurujú podľa obchodného registra v jednej investičnej firme spolu so známym bratislavským právnikom Petrom Kubíkom, ktorý vlastní pohľadávku voči mestu Martin a figuroval aj vo viacerých konkurzných konaniach.

"Nemám vôbec žiadne povedomie o ničom, čo by ich alebo jedného z nich mohlo spájať s nejakou transakciou typu, ktorý sa spomína v médiách v súvislosti so zadržaním troch Slovákov vo Švajčiarsku," uviedol Kubík.

Kaliňák neuviedol, či švajčiarske úrady niekoho zo spomínanej skupiny obvinili. "Neviem, či je voči nim vedené konanie alebo nie," povedal slovenský minister. Dodal, že nemá informácie o účte, z ktorého vraj chceli muži previesť vysokú čiastku. O poslednom zadržiavanom Slovákovi by sa podľa Kaliňáka malo rozhodnúť v nedeľu alebo v pondelok.

Slovenský minister tiež povedal, že dvaja zo zadržaných Slovákov boli v minulosti potrestaní v súvislosti s daňovými únikmi a s podvodom.

Ransdorf sa nechal počuť, že žiadny účet v zurišskej banke nikdy nemal a nemá a že "o žiadny výber financií v tejto banke nešlo". Po prepustení vyrazil do Česka, kam by mal z Zürichu doraziť dnes neskoro večer alebo v noci. Po návrate plánuje všetky informácie o prípade zverejniť na svojom facebooku.


 

01 - Modified: 2007-11-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O Biely dom začínajú bojovať hviezdy šoubiznisu
01 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 02 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 03 - Modified: 2024-04-11 11:13:32 - Feat.: - Title: Vietnamská realitná magnátka dostala trest smrti za obrovský bankový podvod 04 - Modified: 2024-04-02 13:03:43 - Feat.: - Title: Švajčiarska banka UBS spätne odkúpi akcie až za dve miliardy dolárov 05 - Modified: 2024-03-31 18:25:33 - Feat.: - Title: Izraelská centrálna banka varuje pred ekonomickými dopadmi rastu výdavkov na armádu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 09:44