StoryEditor

Postreh HN

19.07.2013, 00:00

Kigali – Keď sa prejdete po uliciach rwandského hlavného mesta Kigali, uvidíte množstvo rozostavaných budov. Veľkú časť z aktuálnej výstavby kontrolujú čínske spoločnosti. A práve Čína jednoznačne vedie v pretekoch o obrovské nerastné bohatstvo najmenej rozvinutého kontinentu.

Kým Európa a Amerika sa ešte stále spamätávajú z ekonomickej krízy, Číňania naplno rozbehli novodobú kolonizáciu afrických krajín. Drvivá väčšina z týchto štátov sa pritom dostala spod nadvlády európskych krajín v polovici minulého storočia. Preto je prirodzené, že po historických skúsenostiach sú voči Európe skeptickí a dvere dokorán otvárajú Číne.

Čísla jasne hovoria práve pre ázijskú veľmoc – minulý rok Čína predbehla Spojené štáty a stala sa najväčším obchodným partnerom Afriky ako celku. Kým v roku 2000 bol bilaterálny obchod len na úrovni 11 miliárd dolárov, predvlani si už Čína a Afrika vymieňali tovar a služby za 160 miliárd. Do dvoch rokov by toto číslo pritom malo vzrásť na 300 miliárd.

Raketovo rastú aj čínske investície v Afrike. Z 350 miliárd dolárov v roku 2009 by mali stúpnuť na 570 miliárd v roku 2015. V hľadáčiku veľkých čínskych firiem sú pritom najmä krajiny s bohatými zásobami ropy, drahých kovov a kameňov či ďalších nerastných surovín. Okrem Rwandy teda Číňania chodia hľadať investičné príležitosti napríklad do Nigérie či Angoly, kde ich zaujímajú najmä ropné ložiská. V Zimbabwe sa im zase podarilo získať od prezidenta Roberta Mugabeho kontrolu nad niekoľkými diamantovými baňami.

Cesta autora sa uskutočnila v spolupráci s Platformou MVRO a PDCS v rámci projektu V4 Aid s podporou Európskej komisie a SlovakAid.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 07:35