StoryEditor

"Tušil som, že nás sledujú," tvrdí slovenský biznismen

12.06.2013, 00:00

„Mal som podozrenie, že Spojené štáty našu firmu na webe sledujú. U nich je to normálne. Ak tam chcete fungovať ako podnikateľ, musíte to strpieť.“ Takéto sú skúsenosti Jaroslava Kuracinu, šéfa spoločnosti Grand Power, ktorého firma do USA vyváža krátke strelné zbrane.

Kuracina je jedným zo slovenských podnikateľov, ktorí sa mohli stať terčom sledovania webovej komunikácie americkými tajnými službami. Svedectvo o rozsiahlom špehovaní vyniesol na verejnosť bývalý technik spravodajskej služby CIA Edward Snowden, ktorý sa teraz pred Američanmi skrýva v Hongkongu.

Hrozba pre firmy
Podľa Kuracinu panuje v USA atmosféra chorobného podozrievania. Práve preto robia tamojšie tajné služby internetové previerky. „Boli sme napríklad prekvapení, ako americkí úradníci presne vedia kto sme a čo robíme,“ hovorí podnikateľ.

Podľa britského denníka The Guardian mohli USA sledovať európske spoločnosti a ľudí vďaka ich spolupráci s internetovými gigantmi. Pod drobnohľadom tak mohli byť i slovenské spoločnosti. „Po technickej stránke to je možné. Mnoho firiem aj ľudí u nás totiž vo veľkom požíva emaily obrích internetových firiem,“ povedal pre HN IT expert Ondrej Macko, ktorý celú kauzu sleduje priamo v USA.

Kým niektoré slovenské spoločnosti hovoria o podozreniach zo sledovania, iné sa spoliehajú na to, že dôležité informácie dokážu pred neželanými návštevníkmi uchrániť. „Čo sa týka našich priamych pobočiek vo svete, ako bezpečnostná firma máme prepracovanú politiku zaobchádzania s údajmi, aby sa niečo takéto nemohlo stať,“povedala pre HN Zuzana Hošalová, hovorkyňa slovenskej IT spoločnosti ESET.

Niektoré firmy riešia svoju bezpečnosť na internete aj blokovaním sociálnych sietí v rámci pracovného internetu či inými opatreniami. „Máme smernice, ktoré upravujú narábanie s firemnými materiálmi. Centrálne máme riešenú aj bezpečnosť počítačových sietí a uvedomujeme si dôležitosť neustálej aktualizácie bezpečnostných programov,“ povedal pre HN Vladimír Machalík, hovorca spoločnosti Volkswagen Slovakia.

Poškodené práva
Európu postavilo prevalenie škandálu do pozoru. Tajný americký protiteroristický program Prism, ktorý čerpal informácie zo serverov deviatich veľkých internetových firiem, totiž môžu viesť prakticky do ktoréhokoľvek štátu únie.

Aféra, ktorú spustilo priznanie Snowdena, je tak oveľa väčšia, než sa predpokladalo. Podľa eurokomisie mohli USA sledovaním poškodiť práva európskych firiem i mnohých Európanov. „Kauza bude mať veľký dopad práve na Európu. Ľudia sa stanú oveľa opatrnejší, než boli doteraz. Ochota dávať svoje informácie na internet sa stane pre nich a ich firmy adrenalínovejšou. Budú si musieť premyslieť, čo a ako budú na internete používať,“ hovorí IT expert Macko.

Najmä podnikatelia by preto mali zbystriť pozornosť. „Pre firmy je jediným bezpečným riešením mať svoj server pod osobnou kontrolou,“ odporúča hacker Mikuláš Ferjenčík, podpredseda Českej pirátskej strany.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 19:17