StoryEditor

Capriles bude kandidovať na prezidenta Venezuely

07.03.2013, 05:37
Autor:
TASRTASR

Venezuelské opozičné strany sa jednomyseľne dohodli s centristickým štátnym guvernérom Henriquem Caprilesom, že bude kandidovať v nadchádzajúcich prezidentských voľbách po smrti Huga Cháveza. Informovali o tom v stredu stranícke zdroje, ktoré citovala tlačová agentúra Reuters.

Capriles vo vlaňajších voľbách prehral s Chávezom a jeho súperom bude teraz viceprezident Nicolas Maduro, Chávezom vybraný nástupca.

Prezidentské voľby sa po úmrtí dlhoročného prezidenta Cháveza uskutočnia najneskôr do 30 dní, pričom do zvolenia novej hlavy štátu bude prezidentské právomoci vykonávať viceprezident Maduro. V stredu to oznámil venezuelský minister zahraničných vecí Elias Jaua.
Šéf diplomacie ďalej uviedol, že Maduro bude prezidentským kandidátom vládnucej Jednotnej socialistickej strany Venezuely (PSUV).

Státisíce priaznivcov zosnulého prezidenta nieslo v stredu v slzách jeho rakvu ulicami metropoly Caracas, ešte stále oblepenými jeho usmievajúcim sa portrétom. Bola to pôsobivá rozlúčka s legendárnym vodcom, ktorého nazývali jednoducho "náš veliteľ".

Ulice zaplnili všetky generácie Venezuelčanov a mnohí z nich boli oblečení v červenej, teda vo farbe Chávezovej socialistickej strany. Ľudia prejavovali nefalšované, neovládateľné emócie a spomínali na muža, ktorý dominoval ich krajine 14 rokov a nakoniec vo veku 58 rokov podľahol rakovine.

Chávezova rakva zahalená vlajkou na vrchu otvoreného pohrebného auta potom ďalej putovala pomedzi státisíce jeho podporovateľov celých sedem hodín, smerovala do vojenskej akadémie v Caracase. Smútiaci ľudia, z ktorých mnohí plakali, lemovali ulice alebo kráčali popri rakve, uviedla tlačová agentúra AP.
Do davu ľudí sa zamiešali aj venezuelský viceprezident Maduro a bolívijský prezident Evo Morales, jeden z Chávezových najvernejších spojencov. V jednej chvíli spadli na zem, pretože ľudia do nich v tlačenici strkali zo všetkých strán.

"Boj pokračuje! Chávez žije!" kričali jednohlasne smútiaci Venezuelčania, mnohí s červenými očami od dlhého plaču.
Chávezova trúchliaca matka Elena Frías de Chávez sa skláňala nad synovou rakvou, keď kňaz čítal modlitbu ešte pred tým, ako sa sprievod vydal von z vojenskej nemocnice, kde prezident v utorok 5. marca zomrel. Jeho pohreb je naplánovaný na piatok 8. marca.

01 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-10 16:39:49 - Feat.: - Title: Lídri sú kvôli USA znepojení. Harrisová pripustila, že novembrové voľby v USA môžu byť posledné demokratické 04 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 05 - Modified: 2024-04-10 12:04:22 - Feat.: - Title: Smršť medzi influencermi po voľbách. Pil C-ho vyháňajú zo Slovenska, Attila prišiel o sponzora a Rytmus zase nič nepochopil
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 13:53