StoryEditor

Satelit zachytil tepelnú stopu, v troskách airbusu sa našli "cudzie" predmety

03.11.2015, 08:27
Autor:
TASRTASR

Experti, ktorí pracujú na mieste sobotňajšieho pádu ruského lietadla A321 na Sinajskom polostrove, objavili predmety nepatriace ku konštrukcii stroja. Agentúru TASS o tom upovedomili informované zdroje v Káhire.

Medzitým egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí označil za propagandu vyhlásenie teroristickej organizácie Islamský štát (IS), ktorá sa prihlásila k zodpovednosti za haváriu ruského lietadla.

Sísí uviedol, že cieľom vyhlásenia IS je destabilizovať situáciu v regióne a poškodiť obraz Egypta. Dodal, že situácia v inkriminovanej časti Sinajského polostrova je pod kontrolou vládnych síl.

Zodpovednosť Islamského štátu za sobotňajšie letecké nešťastie spochybnila v noci nadnes aj hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí USA Elisabeth Trudeauová.

Americká televízna spoločnosť CBS i ďalšie médiá však pritom informovali, že na záberoch americkej družice vidno tepelný záblesk nad Sinajským polostrovom práve v čase, keď oblasťou prelietavalo ruské lietadlo. Americkí bezpečnostní analytici predpokladajú, že mohlo ísť o výbuch v lietadle - buď explodovala palivová nádrž, alebo bomba. Avšak podľa nich nič nenasvedčuje tomu, že by lietadlo bola zostrelila raketa zem-vzduch.

Americké ministerstvo obrany v noci nadnes odmietlo komentovať tieto správy amerických médií. Ruská agentúra RIA Novosti citovala nemenovaného predstaviteľa rezortu, ktorý uviedol, že k tomu "nemá čo povedať".

Predseda komisie pre civilné letectvo v ruskej Federálnej službe pre kontrolu v doprave (Rostransnadzor) Oleg Smirnov dnes pre RIA Novosti vyzval, aby sa nerobili predčasné závery o príčinách leteckého nešťastia v Egypte na základe ničím nepodložených faktov alebo televíznych záberov. Zdôraznil, že analýzu treba robiť len na základe hodnoverných faktov.

Spresnil, že zatiaľ sa dá jednoznačne hovoriť len o rozlomení sa lietadla počas letu, čoho dôkazom je aj veľká plocha, na ktorej boli rozptýlené úlomky lietadla a telesné pozostatky obetí. "To je prvý a dôležitý príznak toho, že lietadlo sa začalo lámať vo vzduchu," zdôraznil s tým, že príčiny tohto stavu musia zistiť experti.

Smirnov súčasne poukázal na to, že množstvo verzií príčin nešťastia, s ktorými prichádzajú neprofesionáli - vrátane novinárov -, má negatívny psychologický vplyv na cestujúcich v leteckej doprave a vyvoláva fóbiu z lietania.

Ruský odborník vyjadril presvedčenie, že medzinárodný tím expertov dospeje k jednoznačným záverom o príčinách nešťastia, ktoré sa odohralo uplynulú sobotu a prišlo pri ňom o život všetkých 224 ľudí na palube lietadla spoločnosti Kogalymavia.

01 - Modified: 2007-10-30 11:13:00 - Feat.: 0 - Title: Lacko v hlavnej súťaži, s kartami štyria Slováci, Beckovo nie
01 - Modified: 2024-04-02 16:12:00 - Feat.: - Title: Juhokórejské aerolínie potvrdili objednávku vyše 30 lietadiel Airbus A350 02 - Modified: 2024-03-28 16:32:06 - Feat.: - Title: Ruské vojenské lietadlo havarovalo pri Kryme, pilota zachránili, oznámili úrady 03 - Modified: 2024-03-20 15:42:45 - Feat.: - Title: Čína vypustila satelit pre komunikáciu s misiou na odvrátenej strane Mesiaca 04 - Modified: 2024-03-05 08:38:44 - Feat.: - Title: SpaceX chce nechať zhorieť v atmosfére stovku svojich satelitov. Môže to narušiť ozónovú vrstvu? 05 - Modified: 2024-03-02 08:51:24 - Feat.: - Title: Vodič úmyselne zrazil 19 ľudí čakajúcich na zastávke. Šesť z toho boli deti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:39