StoryEditor

Sú to špióni, vyhlásili separatisti o ľuďoch, ktorých zadržali

26.04.2014, 10:17
Autor:
tasr, stltasr, stl
Zadržaní pozorovatelia sú podľa nich podozriví z prípravy sabotážnych činov z poverenia ukrajinskej vlády.

Proruskí separatisti v meste Slovjansk na východe Ukrajiny dnes vyhlásili, že vojenskí pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorých zadržali v piatok, sú špiónmi.

"Títo muži sú vojaci z povolania na rozdiel od tímu OBSE, s ktorým som mal nedávno normálny rozhovor," povedal vodca separatistov v Slovjansku a samozvaný starosta mesta Viačeslav Ponomariov pre ruskú televíziu.

Zadržaní pozorovatelia sú podľa neho podozriví z prípravy sabotážnych činov z poverenia ukrajinskej vlády. Ponomariov dodal, že o ich prepustení zatiaľ nerozhodli, urobia tak však čoskoro, informovala agentúra DPA.

Počet a zloženie skupiny pozorovateľov, ktorých autobus zastavili ozbrojenci, je stále nejasný. Podľa OBSE cestovala do Slovjansku spoločne 13-členná skupina, v ktorej boli traja nemeckí vojaci, nemecký tlmočník, piati ukrajinskí vojaci a štyria vojenskí pozorovatelia z Českej republiky, Poľska, Švédska a Dánska.

Nemecké ministerstvo obrany dnes oznámilo, že sa mu s nemeckými členmi skupiny napriek opakovaným volaniam na ich mobilné telefóny dosiaľ neporadilo spojiť.

Medzinárodná skupina vojenských pozorovateľov odišla na juhovýchod Ukrajiny 21. apríla, aby vystriedala holandský tím, ktorý tam pracoval od 12. apríla. Tímy OBSE vysielajú do deviatich ukrajinských oblastí vrátane Luhanska a Donecka, kde silnejú protesty volajúce po federalizácii krajiny.

Ukrajinské špeciálne jednotky medzitým informovali o zničení štyroch pouličných barikád pri Slovjansku. Mesto obkľúčili bezpečnostné sily v rámci druhej fázy protiteroristickej operácie na juhovýchode krajiny, ktorú spustili v piatok. V Slovjansku sa tento týždeň situácia mimoriadne vyostrila a došlo tam k obetiam na životoch v radoch proruských separatistov.


Rusko podnikne všetky kroky na prepustenie pozorovateľov

Rusko podnikne všetky kroky, ktoré môže, na prepustenie vojenských pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), zadržaných proruskými separatistami v Slovjansku na východe Ukrajiny. Uviedol to dnes zástupca Ruska pri OBSE, ktorého citovali ruské tlačové agentúry.

"Myslíme si, že títo ľudia musia byť prepustení čo najskôr," povedal Andrej Kelin. "Rusko ako člen OBSE podnikne všetky možné kroky v tejto veci," dodal podľa správy, ktorú priniesla agentúra Reuters.

Proruskí separatisti v Slovjansku dnes vyhlásili, že vojenskí pozorovatelia OBSE, ktorých zadržali v piatok, sú špiónmi. Podľa vyjadrenia samozvaného starostu mesta Viačeslava Ponomariova pre ruskú televíziu sú podozriví z prípravy sabotážnych činov z poverenia ukrajinskej vlády. Ponomariov dodal, že o ich prepustení zatiaľ nerozhodli, urobia tak však čoskoro, informovala agentúra DPA.

Nie je jasné, koľkých pozorovateľov zadržiavajú. Podľa OBSE cestovala do Slovjansku spoločne 13-členná skupina, v ktorej boli traja nemeckí vojaci, nemecký tlmočník, piati ukrajinskí vojaci a štyria vojenskí pozorovatelia z Českej republiky, Poľska, Švédska a Dánska.

01 - Modified: 2006-04-21 09:28:27 - Feat.: 0 - Title: Eva Horvátová: Očakávať dvojciferné úročenie vkladov nie je reálne
01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:52