StoryEditor

Prvý dôkaz o zostrelení boeingu: Experti našli stopy po rakete

25.07.2014, 15:15
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Nález ďalšej časti lietadla komplikovali aj manévre kombajnu, ktorý vraj medzi troskami žal obilie.

Austrálski experti na Ukrajine v piatok našli na mieste pádu malajzijského lietadla veľký kus trupu s oknami, kreslami pre cestujúcich a tiež s niekoľkými telami obetí. Nález potvrdzuje obavy záchranárov, že na mieste katastrofy na východe Ukrajiny je stále ešte nemálo častí ľudských tiel. Vyšetrovatelia OBSE tvrdia, že na troskách našli stopu po rakete.

Šéf misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Michael Bociurkiw novinárom povedal, že práca záchranárov je naďalej veľmi obtiažna. Najnovšie nález okrem iného komplikovali aj manévre kombajnu, ktorý vraj medzi troskami žal obilie.

"Zaznamenávame mnoho úlomkov lietadla a osobných vecí cestujúcich. Je ťažké aj pre skúsených profesionálov prechádzať miesto takejto katastrofy a hľadať dôkazy medzi detskými hračkami," uviedol. Teplo, ktoré vzniklo pravdepodobne pri zostrelení lietadla raketou, bolo podľa neho také, že roztavilo aj hliníkové súčiastky boeingu.

Členovia malajzijského tímu vyšetrovateľov medzitým podľa agentúry DPA dospeli k záveru, že lietadlo skutočne zasiahla raketa. "Sú presvedčení, že otvory v trupe lietadla spôsobili kovové častice rozptýlené po explózii," povedal DPA Bociurkiw.

Aj podľa štvrtkového vydania denníka The Wall Street Journal našli experti OBSE na jednom z úlomkov havarovaného lietadla známky poškodenia strelou. Otvory v časti lietadla označuje denník za prvé faktické potvrdenie toho, že malajzijský boeing zasiahla raketa.

Miesto pádu lietadla by mal po novom chrániť tím policajtov a vojakov, ktorý chcú na východ Ukrajiny vyslať Holandsko a Austrália. Prvá skupina príslušníkov armády a bezpečnostných zložiek čaká v Londýne na súhlas ukrajinskej vlády k výjazdu na miesto tragédie. Ich pobyt musí schváliť prezident Petro Porošenko a odhlasovať ho musí ukrajinský parlament.

Niektorí z členov austrálskeho tímu majú byť ozbrojení. V najbližších dňoch má túto skupinu posilniť ďalších sto mužov, uviedol premiér Tony Abbott. "Je to humanitárna misia s jasným a jednoduchým poslaním. Očakávam, že operácia na východe Ukrajiny, ak sa uskutočnia podľa plánu, nebude trvať dlhšie ako niekoľko týždňov," povedal Abbott novinárom.

Z miesta už odviezli pozostatky obetí katastrofy, ktoré postupne prevážajú vojenské lietadlá z Charkova do holandského Eindhovenu. V sto kilometrov vzdialenom Hilversume pozostatky analyzujú odborníci, ktorí s pomocou analýzy DNA identifikujú telá.

Prevoz pozostatkov z Ukrajiny do Holandska mal podľa pôvodných plánov skončiť v piatok, ale posledný transport sa zrejme uskutoční až v sobotu. Hovorkyňa holandskej misie v Charkove agentúre Interfax povedala, že v piatok by do Eindhovenu mali prepraviť 74 špeciálnych kontajnerov s ostatkami.

01 - Modified: 2006-08-21 07:17:00 - Feat.: 0 - Title: V Haagu pokračuje proces s údajnými páchateľmi masakry v Srebrenici
01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:41