StoryEditor

Útok na Mariupoľ príde na jar, predpovedá šéf amerických tajných služieb

27.02.2015, 06:39
Autor:
TASRTASR
Rozhodujúci vplyv nad bývalým sovietskym priestorom je najvyšším cieľom ruskej zahraničnej politiky.

Šéf amerických tajných služieb James Clapper vo štvrtok vyhlásil, že špionážna komunita očakáva, že proruskí separatisti na Ukrajine podniknú útok na prístavné mesto Mariupoľ do niekoľkých mesiacov.

Útok na Mariupoľ - mesto pri Azovskom mori na juhovýchode Ukrajiny - nehrozí bezprostredne, ale očakáva sa. Clapper to povedal pred senátnym výborom pre ozbrojené služby.

"Myslím, že separatisti sú teraz, po veľkej konfrontácii v Debaľceve, vo fáze reorganizovania a preskupovania," vyhlásil Clapper, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

V súvislosti s časovým plánom Clapper uviedol: "Čakajú na príchod jari, potom zaútočia."

Predseda senátneho výboru John McCain oznámil, že separatisti už zvyšujú aktivitu okolo Mariupoľa.

"Tvrdím, že teraz bude ruský prezident Vladimir Putin zvyšovať tlak na Mariupoľ, lebo tadiaľ chce vytvoriť pozemný most," upozornil McCain, ktorý už dlho obhajuje návrh, aby Spojené štáty poslali smrtiace zbrane na Ukrajinu a pomohli jej tak v boji proti proruským separatistom.

Pozemný most by spájal územie východnej Ukrajiny s Krymským polostrovom, ktorý si už Rusko anektovalo.

Clapper, ktorý koordinuje všetky americké tajné služby, uviedol, že podľa jeho názoru Putin chce mať celistvý "útvar" pozostávajúci z oboch oblastí, Doneckej a Luhanskej na východe Ukrajiny, vrátane pozemného mosta na Krym a možno aj prístav, konkrétne Mariupoľ.

Spravodajská komunita si podľa slov Clappera nemyslí, že Putin chce ovládnuť alebo dobyť celú Ukrajinu, ale rozhodujúci vplyv nad bývalým sovietskym priestorom je najvyšším cieľom ruskej zahraničnej politiky.

"Putinovými cieľmi je udržať Ukrajinu mimo NATO a zabezpečiť kontrolu separatistov nad autonómnym útvarom v rámci Ukrajiny," povedal Clapper. "Chce, aby si Moskva udržala páky, ktorými bude pôsobiť na Kyjev. A Krym je z jeho pohľadu záležitosť, o ktorej jednoducho ani nerokuje," dodal.

Clapper vyjadril aj názor špionážnej komunity na dodávky smrtiacich zbraní Ukrajine: vyhlásil, že by to mohlo "vyvolať negatívnu reakciu Putina a Rusov" a mohlo by to strhnúť "veľmi tenký figový list" z tvrdení Ruska, že na udalostiach na Ukrajine sa nezúčastňuje.

Dodávky by mohli urýchliť alebo vyvolať ďalšie vyzbrojovanie separatistických oblastí, dokonca ešte sofistikovanejšími zbraňami, varoval Clapper. Dodal však, že toto je úsudok tajných služieb a neznamená to nutne nesúhlas s poskytovaním smrtiacej pomoci.

McCain vyhlásil, že nevidí dôvod, prečo by sa Spojené štáty mali báť provokovať Putina. "On si robí, čo chce," dodal McCain.

 

 

 

01 - Modified: 2007-03-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Grafton bude otvárať nové pobočky
01 - Modified: 2024-04-04 11:25:14 - Feat.: - Title: Na obnove okupovaného Mariupoľu sa podieľajú nemecké firmy, zistila televízia 02 - Modified: 2024-02-08 23:00:00 - Feat.: - Title: Ruiny v Mariupole sú skvelou investíciu, radia realitní makléri Rusom v novom filme 03 - Modified: 2024-02-02 17:03:22 - Feat.: - Title: Nemecká ZDF odvysielala správy z Mariupolu, Ukrajina ju kritizuje za "prekrúcanie reality" 04 - Modified: 2024-04-04 11:22:30 - Feat.: - Title: Fólia namiesto okien, domy zatečené vodou. Obyvatelia Mariupoľu opísali život pod Rusmi 05 - Modified: 2023-11-10 16:52:10 - Feat.: - Title: Ukrajinská sirota, ktorú Rusi odviezli z Mariupolu, sa môže vrátiť do vlasti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:59