StoryEditor

Taliani nalejú miliardy do trhu práce

03.06.2013, 00:00
NEZAMESTNANOSŤ MLADÝCH .Premiér Letta avizoval plán, ktorý vytvorí 100-tisíc pracovných miest.

Napumpovanie dvanástich miliárd eur do trhu práce, daňové úľavy a vznik 100-tisíc nových pracovných miest. To sú opatrenia, ktorými chce nový taliansky premér Enrico Letta znížiť rekordnú nezamestnanosť mladých do 25 rokov.

V najbližších rokoch tak plánuje stlačiť rekorný počet mladých Talianov bez práce nadol z terajších alarmujúcich 40,5 percenta minimálne o štvrtinu. „Naším cieľom je dostať ich nezamestnanosť pod 30 percent. Zameriame sa najmä na zníženie daní pre tých, ktorí získajú svoje prvé zamestnanie, ale aj na celkové obmedzenie zdanenia práce,“ sľúbil včera Letta vyše 656-tisíc mladým nezamestnaným.

Rekordné čísla
Premiér včera predstavil prvý konkrétny plán po tom, ako minulý týždeň Európa zmenila kurz a obmedzila tvrdé škrty s tým, že bude viac podporovať rast.

Jedným z tých, ktorí sa postavili proti nemeckej kancelárke Angele Merkelovej a žiadali prorastové opatrenia namiesto škrtov, bol práve Letta.

Ten teraz plánuje zabojovať proti rekordnej nezamestnanosťi ľudí do 25 rokov s pomocou 12 miliárd eur získaných od Európskej únie. „Naliatím miliárd chce Talianska vláda ľuďom vyslať signál, že je to pre ňu priorita. Je to však iba politické gesto. Pomôže skôr zníženie zdanenia práce, ktoré je tu vysoko nad priemerom EÚ,“ povedal pre HN expert na Taliansko Ondřej Houska.

Miliardy chce Letta naliať do vzniku 100-tisíc pracovných miest a ďalších ozdravných opatrení. „Keby som mal čarovný prútik, urobil by som niečo dramatické, čo by znížilo čísla nezamestnanosti mladých. Ak to urobíme, máme nádej do budúcnosti, že rodiny v Taliansku znovu získajú dôveru,“ vyhlásil Letta.

Jedným z opatrení bude podľa Lettu aj vzájomné zdieľanie práce. „Vláda uvažuje o pláne, v rámci ktorého by sa znížil počet pracovných hodín starším pracovníkom. Tí by zaúčali mladších záujemcov o prácu,“ upresnil premiér.

Experti sú však voči pumpovaniu miliárd a zdieľaniu práce trochu skeptickí. Riešenie problému vidia niekde inde. „V Taliansku zúri nezamestnanosť mladých, lebo sa podniky boja prijímať ľudí, keďže je pre ne veľmi ťažké ich potom prepustiť. Oveľa viac by preto pomohla reforma pravidiel trhu práce,“ tvrdí Houska.

Predošlá úradnícka vláda Maria Montiho prijala veľkú reformu pracovného trhu ešte vlani koncom júna. Stanovila však, že zamestnávatelia budú prepusteným platiť odstupné v maximálnej výške 27 mesačných platov. Dovtedy to pritom bolo až 30 platov. Prepúšťanie tak uľahčila iba minimálne.

Vyšachovaní imigrantmi
Situácia na trhu práce v Taliansku sa pritom nezlepšuje, a to aj napriek posledným opatreniam. „Poznám mladých Talianov, ktorí sú už dlho nezamestnaní a nevedia si nič nájsť. Čo sa týka pracovnych miest, situácia sa tu zhoršila, najmä možnosť sezónnej práce v strednom a južnom Taliansku prakticky vymizla,“ povedala pre HN Mária Fábryová, mladá slovenská novinárka žijúca a pracujúca v Ríme. Podľa nej z trhu práce vyšachovali mladých Talianov najmä imigranti z Indie a Afriky. Tých totiž majitelia miestnych podnikov a reštaurácii uprednostňujú ako lacnú pracovnú silu.

Mladí sú preto nútení odchádzať za prácou do zahraničia. Nemecko, Británia, Francúzsko či USA – to sú podľa talianskeho denníka La Stampa krajiny, ktoré sa za posledné desaťročie stali cieľom zhruba 316-tisíc Talianov vo veku do 25 rokov. Ich počet pritom alarmujúco stúpol najmä za posledný rok.

S vysokou nezamestnanosťou mládeže však okrem Talianska bojujú aj ďalšie juhoeurópske štáty ako Grécko či Španielsko. Celková nezamestnanosť sa pritom v Taliansku v apríli vyšplhala na rekordných 12 percent.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 05:18