StoryEditor

Komplicov Carnajeva prezradila SMS

03.05.2013, 00:00
Terorizmus v USA. Traja zadržaní mladíci sa priznali, že sa pokúsili zničiť dôkazy o útoku.

SMS správa v mobile mladého čečenského teroristu Džochara Carnajeva, ako aj jeho vyhodený batoh s laptopom a pyrotechnikou použitou zrejme na zostrojenie bomby, ktorá pred vyše dvoma týždňami zabila v Bostone troch ľudí. To všetko doviedlo amerických vyšetrovateľov k dolapeniu troch komplicov bratov Džochara a Tamerlana Carnajevovcov zodpovedných za útok na Bostonskom maratóne.

Kazachovia Dias Kadyrbajev a Azamat Tažajakov, ako aj Američan Robel Phillipos, včera prehovorili pred vyšetrovateľmi FBI. Priznali sa, že pomohli bratom s odstraňovaním stôp po výbuchoch. Televízia NBC tvrdí, že zadržaní sú Džocharovi spolubývajúci. V hľadáčiku FBI boli desať dní.

Tri dni po bostonskom útoku mali odniesť Džocharov ruksak z jeho izby na internáte Massachusettskej technickej univerzity v meste Dartmouth. Trojica tak údajne zničila dôkazy, ktoré by mohli Džochara usvedčiť. Podľa vyšetrovateľov ich práve 19-ročný Carnajev po útoku kontaktoval a žiadal ich o vyhodenie predmetov, ktoré by k nemu mohli doviesť políciu.

Obaja Kazachovia navyše klamali, keď sa ich polícia na útoky pýtala. Keď FBI zverejnila 18. apríla fotografie podozrivých, Kadyrbajev napísal SMS správu Carnajevovi, že vyzerá ako „podozrivý z televízie“. Ten žartoval a odpísal mu „LOL“. To je obľúbená anglická skratka „laughing out loud“, čo v preklade znamená „hlasno sa smejem“. Práve táto SMS bola neskôr jednou zo stôp, ktoré vyšetrovateľov doviedli k trojici.

Všetci traja spolubývajúci potom išli do Džocharovej izby. Kadyrbajev si všimol batoh s raketami na ohňostroj, z ktorých bol vysypaný prach. Dovtípil sa vraj, že Carnajev je zapletený do atentátov. Džochar sa navyše mesiac pred útokom obom Kazachom chválil, že vie, ako zostrojiť bombu.

Dvaja 19-roční Kazachovia však popierajú akékoľvek zapojenie do útoku, pri ktorom zomreli traja ľudia a vyše 260 ďalších sa zranilo.
Mladíci sa však včera priznali k tomu, že Džocharov ruksak vyhodili. „FBI zakročila veľmi rýchlo. Preverila všetky ich hovory, správy a prelustrovala čísla. To ju zrejme priviedlo k tým, ktorí pomáhali s odstraňovaním batohu. Ťažko však povedať, do akej miery spolubývajúci vedeli, že by Džochar mohol stáť za útokmi,“ povedal pre HN český bezpečnostný expert Andor Šándor.

Študentskej dvojici z Kazachstanu hrozí päť rokov väzenia a pokuta 25-tisíc dolárov. Philliposovi dokonca osem rokov za mrežami. Oľga Gluštíková

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:44