StoryEditor

Dúhová mapa odhaľuje právnu ochranu sexuálnych menšín v Európe

16.05.2013, 11:52
Autor:
TASRTASR

Najlepšie právne prostredie pre komunitu lesbičiek, gayov, bisexuálov, transrodových osôb a intersexuálov (LGBTI) v Európe je v Británii, kým najmenej priaznivé právne podmienky majú členovia tejto komunity v Bulharsku, uviedol dnes európsky internetový denník EUobserver.

Denník sa odvoláva na dnes zverejnenú správu združenia ILGA-Europe, ktorá zostavila tzv. "dúhovú mapu" právnych podmienok pre život komunity LGBTI v Európskej únii.

Najviac bodov, 77 percent, dostala Británia. Ide o mapovanie zákonov, ktoré zahrňujú protidiskriminačné prvky voči sexuálnym menšinám, uznávanie "transrodových" osôb (transgender) a výskyt prejavov nenávisti voči tejto komunite.

Druhou najpriaznivejšou krajinou pre priaznivcov LGBTI je Belgicko (67 percent), za ktorým nasleduje Švédsko, Španielsko a Portugalsko (65 percent) a Francúzsko (64 percent).

Na opačnom konci zoznamu sa ocitlo Bulharsko s 18-percentným bodovaním. Aj preto, že legislatíva tejto balkánskej krajiny právne nepostihuje prejavy nenávisti a násilia voči komunite LGBTI, nemá zákonom pokryté zmeny pohlavia a iba štyri z 13 skúmaných zákonov obsahuj protidiskriminančné opatrenia.

Podľa prieskumu a "dúhovej mapy" je jasné, že čím viac na východ Európy sa pozeráme, tým menej práv je zaručených pre sexuálne menšiny. Zo západoerópskych krajín najmenej bodov dostali silno katolícke krajiny Taliansko (19 percent) a Írsko (36 percent), a v prostredí liberálnych škandinávskych krajín najhoršie obstálo Fínsko (47 percent).

V strednej Európe zabodovalo Maďarsko, ktoré po medzinárodnej kritike ústavných reforiem zaviedlo najprogresívnejší právny rámec pre ochranu sexuálny menšín (55 bodov). Najhoršie body z krajín Vyšehradskej štvorky (V4) získalo Poľsko (22), potom Slovensko (27); Česká republika je o niečo liberálnejšia (35).

Mimo hraníc EÚ je právne postavenie komunity LGBTI ešte horšie. Najmenej priaznivé podmienky sú v Rusku (7 percent), Arménsku a Azerbajdžane (8 percent). Zhodné 14-percentné ohodnotenie dostalo Bielorusko, Turecko a Ukrajina.

Chváliť sa v tomto kontexte nemôžu ani malé západoeurópske štáty, keď Monako získalo iba 10 percent, San Marino 14 percent, Lichtenštajnsko 16 percent a Andorra 21 percent.

Európska pobočka Medzinárodnej spoločnosti lesbičiek, gayov, bisexuálov, transrodových a intersexuálnych osôb (ILGA) vydala správu pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti homofóbii a transfóbii, ktorý sa pripomína 17. mája.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 10:52