StoryEditor

V Slovinsku horel utečenecký tábor, mimoriadny summit EÚ bude bez Slovenska

21.10.2015, 11:07
Autor:
ČTKČTK
Slovinsko s ťažkosťami zápasí s prílivom tisícov migrantov, ktorí sa po uzavretí maďarských hraníc snažia dostať na západ cez túto balkánsku krajinu.

Počas utorka prekročilo do večerných hodín slovinsko-chorvátske hranice viac než 7 500 ľudí. Centrá pre utečencov boli preplnené a na mnohých miestach dochádzalo k potýčkam, ktoré polícia riešila aj s pomocou slzného plynu.

Slovinský premiér Miro Cerar v rozhovore s nemeckým denníkom Die Welt kritizoval úrady v susednom Chorvátsku za to, že sa vraj nedržia vzájomnej dohody a vozia k hraniciam príliš veľa utečencov.

Požiar na hraniciach s Chorvátskom

Najviac zaťažené sú teraz v Slovinsku registračné centrá na juhozápade krajiny, pozdĺž hraníc s Chorvátskom. Napríklad v dedine Dobova vzniklo núdzové stredisko v nepoužívanej továrni a v utorok v ňom čakalo dlhé hodiny asi 2-tisíc ľudí na to, aby mohli cestovať ďalej. Pri potýčkach tam podľa slovinských médií bolo ľahko zranených niekoľko ľudí.

V neďalekom meste Brežice na hraniciach s Chorvátskom museli úrady v stanovom tábore s kapacitou 400 osôb ubytovať okolo 3-tisíc ľudí. Pri nastupovaní do autobusov tam vznikla tlačenica, ktorú policajti rozháňali slzným plynom.

Dnes po deviatej hodine ráno vypukol v tábore v Brežice požiar. Ako ale poznamenala agentúra AP, migranti si pri stanoch často zapaľujú ohne, aby sa vo veľmi chladnom počasí zahriali.

Svedkovia tvrdia, že stany zapálili sami migranti, ktorí sú nespokojní s fungovaním tábora. Okrem iného to potvrdili aj niektorí novinári a pracovníci organizácie Amnesty International, podľa ktorých sú utečenci frustrovaní kvôli nedostatku informácií, trpia zimou a hladom.

V tábore sa v súčasnosti nachádzajú tisíce utečencov vrátane žien a detí. Na mieste zasahovali hasiči aj policajní ťažkoodenci. Niektoré zo stanov boli spálené, údajne nebol nikto zranený.

Mimoriadny summit EÚ bez Slovenska

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker zvolal na nedeľu 25. októbra summit lídrov niektorých členských štátov EÚ a Balkánu. Témou ich rokovania bude utečenecká kríza. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie kancelárie predsedu EK.

"Vznikla tu potreba väčšej spolupráce, širších konzultácií a okamžitých operatívnych zákrokov," uvádza sa vo vyhlásení kancelárie predsedu eurokomisie. Pozvánku na summit dostali Bulharsko, Grécko, Chorvátsko, Macedónsko, Maďarsko, Nemecko, Rakúsko, Rumunsko, Slovinsko a Srbsko.

Slovinci vinia Chorvátsko

Slovinskí politici vinia zo súčasnej napätej situácie aj susedné Chorvátsko. Tamojšie úrady vraj nerešpektujú vzájomnú dohodu o tom, koľko migrantov si budú pri hraniciach odovzdávať a vozia k slovinským priechodom oveľa viac ľudí.

"Je mi veľmi ľúto, že s chorvátskymi kolegami máme len veľmi obmedzenú alebo žiadnu komunikáciu a spoluprácu. Chorvátsko nedodržiava dohodu, ktorá sa týka hraničných priechodov a počtu utečencov, ktorí by mali cestovať do Slovinska ... Od členskej krajiny EÚ by som očakával iné správanie," posťažoval sa slovinský premiér v rozhovore s denníkom Die Welt.

Chorvátsky minister vnútra Ranko Ostojic podľa agentúry Hina Slovinsku ponúkol, že Záhreb bude migrantov prevážať až k rakúskej hranici. Premiér Zoran Milanović zase vyjadril presvedčenie, že Slovinsko si na zmenené podmienky čoskoro zvykne. "Bolo by smiešne sa so Slovinskom hádať ... Sú teraz prvé dni trochu v strese, ale nakoniec to pochopia," povedal premiér novinárom pri návšteve Rijeky.


 

01 - Modified: 2007-10-18 12:02:15 - Feat.: 0 - Title: Aby bolo na dotácie, lesy predávajú svoj majetok
01 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 02 - Modified: 2024-04-17 19:36:41 - Feat.: - Title: Chorvátske parlamentné voľby podľa prvých odhadov vyhrá vládna strana HDZ 03 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 04 - Modified: 2024-04-16 21:43:09 - Feat.: - Title: Teploty na severe Chorvátska klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov Celzia 05 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:00