StoryEditor

Poľsko má dostať kus českého územia. Je to rozvracanie republiky, zúri starosta

08.12.2015, 18:31

České ministerstvo vnútra rieši územný dlh Českej republiky voči Poľsku a hľadá pozemky, ktoré by susedom mohlo ponúknuť. A jeden z nich si vyhliadli najnovšie aj v Hornom Vítkove. Les s rozlohou 52 hektárov ale Chrastava dať nechce. Podľa jej starostu Michaela Canova na to štát nemá právny nárok.

"To územie je minimálne tisíce rokov súčasťou českej krajiny, ale to nie je hlavný dôvod, prečo o neho nechceme prísť. Podstatné je, že zo strany ministerstva je tento krok protizákonný. Už v roku 1958 posvätil ústavný zákon česko-poľskú zmluvu o konečnom vytýčení štátnych hraníc, kde nie je ani slovo o tom, že by sme Poľsku akékoľvek územia dlhovali. A v roku 1992 v zmluve medzi Českou a Slovenskou Federatívnou Republikou a Poľskou republikou o dobrom susedstve, solidarite a priateľskej spolupráci doslova stojí, že zmluvné strany voči sebe nemajú žiadne územné nároky a také nároky nebudú vznášať ani v budúcnosti," opísal starosta.

Zaráža ho, ako môže ministerstvo ignorovať medzinárodný dohovor. "Žiadne územia Poľsku nedlžíme," hnevá sa Canov.

V pondelok 14. decembra majú zastupitelia v Chrastave o návrhu ministerstva rokovať. Podľa Canova ho ale s najväčšou pravdepodobnosťou všetci zamietnu. A ak ani to ministerstvo nepresvedčí, je pripravený sa brániť.

"Plánujem, že uznesenie zastupiteľstva zašleme nielen na ministerstvo vnútra, ale aj pánovi premiérovi, poslancom a senátorom z Libereckého kraja a hajtmanovi. Dúfam, že tým celý absurdné nápad, ako z časti Chrastavy urobiť Poľsko, skončí," uviedol.

Ak štát od svojich plánov neustúpi, je pripravený podať žalobu pre rozvracanie republiky.

Podľa ministerstva vnútra má Česká republika Poľsku vracať územie s rozlohou 368 hektárov. Už na konci minulého roka vytipovali úradníci pozemky, ktoré môžu ako kompenzáciu ponúknuť, lenže vzhľadom k cirkevným reštitúciám niektoré z nich zo zoznamu vypadli, a tak sa musela nájsť náhrada.

A jednou z nich má byť práve les v Hornom Vítkove. "Návrhy novo vytipovaných plôch najprv prerokujeme s dotknutými hajtmanmi a starostami. Následne navrhneme cieľové riešenie, ktoré s uvedenými samosprávnymi celkami prerokujeme. O výsledku najskôr informujeme pána ministra a po jeho schválení predložíme materiál do vlády," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Martina Němcová s tým, že ku konkrétnym pozemkom sa zatiaľ ministerstvo vyjadrovať nebude.

Chrastava však nie je jedinou obcou v Libereckom kraji, ktorú chce štát pripraviť o časť územia. O najväčší kus majú prísť obce na Frýdlantsku, predovšetkým Kunratice, Horní Řasnice, Bulovka či Heřmanice.

Starosta Canov sa domnieva, že ak Česká republika Poľsku niečo dlhuje, nech to zaplatí. "A ak to nejde kompenzovať finančne a musí zaplatiť územím, tak nech to zaplatí územím, ktoré bolo do roku 1958 súčasťou Poľska, nie prastarým historickým územím Čiech," dodal.


 

01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 04 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 05 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:38