StoryEditor

Strážte si hranice, inak vás vylúčime zo Schengenu, varuje Viedeň Grécko

23.01.2016, 12:35
Autor:
ČTKČTK
Ak nezačne Grécko lepšie strážiť svoje hranice, cez ktoré do Európy prúdi každý mesiac desaťtisíce migrantov, treba uvažovať o jeho dočasnom vylúčení.

V rozhovore s nemeckým nedeľníkom Welt am Sonntag, to povedala rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová. Podľa nej je tvrdenie Atén, že turecko-grécku hranicu v Egejskom mori nemožno riadne kontrolovať, mýtus.

"Ak členský štát Schengenu trvale nedodržiava svoje záväzky a len váhavo prijíma pomoc, potom si nesmieme niektoré myšlienky zakazovať," uviedla ministerka vo Welt am Sonntag. Podľa nej to znamená najmä otvorenú diskusiu o prípadnom vylúčení Grécka zo schengenského priestoru bez hraničných kontrol.

Podľa ministerky je stráženie grécko-tureckých hraníc nedostatočné a tvrdenie Atén, že ich kontrola je v Egejskom mori s desiatkami ostrovov veľmi obtiažna, neudržateľné. Grécko disponuje dobre vycvičenými námornými silami a tie by podľa nej mohli pod civilným vedením pri strážení a registrácii migrantov pomáhať, domnieva sa Miklová-Leitnerová.

"Trpezlivosť mnohých Európanov je na konci ... Veľa sa toho nahovorilo, teraz je ale konečne treba konať. Ide o to, udržať v Európe stabilitu, poriadok a bezpečnosť," povedala rakúska politička.

O možnom vylúčení Grécka zo schengenského priestoru voleného pohybu tento týždeň hovoril aj bavorský krajinský minister vnútra Joachim Herrmann. Podľa neho môže byť Grécko k odchodu donútené tým, že nebude plniť svoje záväzky k efektívnej ochrane hraníc.

Plánuje sa zablokovania grécko-macedónskej hranice

Európska únia tiež zvažuje ďalšie možnosti, ako spomaliť vlnu migrantov prichádzajúcich do Európy a jednou z nich je zablokovanie priechodu utečencov do Macedónska z Grécka, cez ktoré mieri väčšina utečencov na ceste na západ a sever kontinentu.

Podľa denníka Financial Times (FT) sprísnenie kontroly gréckych hraníc na Balkáne navrhol slovinský premiér Miro Cerar a v stredu o ňom diskutovali veľvyslanci krajín 28-čky v Bruseli. Grécko sa ale takého kroku obáva, pretože by to mohlo znamenať, že na jeho území uviaznu až desiatky tisíc utečencov.

FT pripomína, že by takýto "drastický plán" v dôsledku izoloval Grécko, ktoré má už teraz hospodárske problémy a už je plné migrantov.

Cerar napísal predstaviteľom členských krajín EÚ list, v ktorom žiada "priamu pomoc" Macedónsku nutnú pre to, aby bolo Skopje schopné zabrániť "neregulárnym migrantom v prekročení grécko-macedónskej hranice.

"Všetky krajiny EÚ by mali poskytnúť maximálnu podporu macedónskym úradom pri ochrane hraníc prostredníctvom dočasných policajných posíl, poskytnutím vybavenia alebo ďalšími spôsobmi," píše sa v liste slovinského premiéra.

Podľa Financial Times je tomuto postupu naklonená Európska komisia i Nemecko. Súhlasili by aj ďalšie štáty, ktoré podobné návrhy vyslovili v minulých dňoch. Napríklad maďarský premiér Viktor Orbán v piatok po rokovaní s Cerarom vyzval, aby bol na hraniciach Macedónsko a Bulharska s Gréckom postavený plot.


 

01 - Modified: 2008-01-16 09:20:00 - Feat.: 0 - Title: Tipovanie cez internet sa u Slovákov teší čoraz väčšej obľube
01 - Modified: 2024-03-30 11:13:22 - Feat.: - Title: Bulharsko a Rumunsko čiastočne vstupujú do schengenskej bezvízovej zóny 02 - Modified: 2024-03-06 11:02:08 - Feat.: - Title: Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko, vyhlásila Metsolová 03 - Modified: 2024-03-04 17:46:03 - Feat.: - Title: Slovensko podporuje rozšírenie Schengenu a návrhy na kontrolu migrácie, tvrdí Šutaj Eštok 04 - Modified: 2024-01-26 18:38:42 - Feat.: - Title: Slovensko podporuje plný vstup Rumunska do schengenu i hospodárskej organizácie, tvrdí Blanár 05 - Modified: 2023-12-31 06:20:22 - Feat.: - Title: Rumunsko a Bulharsko vstupujú do Schengenu. Zatiaľ iba čiastočne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:06