StoryEditor

Asad namieril sýrske rakety na Izrael

20.05.2013, 00:00
Nová hrozba. Vládne sily dostali od prezidenta rozkaz odpáliť strely na Tel Aviv v prípade ďalších izraelských útokov.

Sýria sa chystá na úder proti Izraelu. Cez víkend zamierila svoje najmodernejšie rakety na židovský štát. Armáda dostala od sýrskeho prezidenta Bašára Asada rozkaz odpáliť strely typu Tišrín na Tel Aviv v prípade ďalších útokov Izraela podobných tomu, ktorý pred vyše týždňom zničil výskumné centrum neďaleko Damasku.

Podľa zdrojov britského denníka The Sunday Times má ísť o Asadovu odpoveď práve na nedávne izraelské zbombardovanie cieľov v Sýrii. Izrael je preto v pohotovosti. Sýrske rakety totiž dokážu zasiahnuť izraelské územie. „Obávam sa však, že prípadný konflikt by potom mohol mať vážne dôsledky. Sýria však v skutočnosti nemá záujem vyvolať ho, pretože Asad má teraz veľa práce s domácou opozíciou. Chce si len zachovať tvár a ukázať, že ďalej nebude tolerovať izraelské útoky na svojom území,“ povedal pre HN český bezpečnostný analytik Andor Šándor.

Aktivitu sýrskych vládnych jednotiek podľa britskej tlače zaregistrovali výzvedné satelity. Zameranie rakiet, z ktorých každá môže niesť pol tony výbušnín, tak znamená výrazné zostrenie napätej situácie v regióne. Izrael totiž od začiatku roka už trikrát bombardoval ciele v Sýrii. Tvrdí, že tak chcel zabrániť odovzdaniu moderných zbraní libanonskému radikálnemu islamistickému hnutiu Hizballáh.

Pravdepodobnosť protiútoku Sýrie alebo jej spojencov podľa jedného z izraelských bezpečnostných expertov rastie s každým novým útokom Izraela na Sýriu. „Neustále sa tak zvyšuje tlak na sýrsku vládu a jej spojencov – na Hizballáh a Irán,“ potvrdil médiám Šlomo Brom z Inštitútu pre štúdiá národnej bezpečnosti v izraelskom Tel Avive.
Brom tvrdí, že britský spravodajský denník nemôže vedieť, čo presne plánuje Asad. „Izrael sa však nemôže spoliehať na to, že už trikrát zaútočil a nič sa nestalo a preto môže zaútočit znovu,“ vyhlásil expert. Oľga Gluštíková

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 07:41