StoryEditor

Obama si od migrantov vypýta miliardy

31.05.2013, 00:00
Dane v USA. Biely dom plánuje získať od prisťahovalcov po udelení občianstva daňové nedoplatky.

Viac ako tri miliardy dolárov. Toľko by malo pribudnúť do americkej pokladnice po udelení občianstva miliónom prisťahovalcov, ktorí doteraz žijú v Spojených štátoch načierno. Po imigračnej reforme by sa pobyt 11 miliónov ľudí mal legalizovať a po splnení podmienok by mohli požiadať o americký pas.

Návrh reformy totiž počíta s tým, že imigranti si občianstvo budú musieť doslova vykúpiť. „Očakáva sa, že budú musieť zaplatiť pokutu a uhradiť nezaplatené dane za predošlé roky. Až potom budú môcť požiadať o status, ktorý povedie k získaniu zelenej karty,“ povedal pre HN Martin Valko, imigračný právnik v Spojených štátoch.

Kontroverzná amnestia
Problém je v tom, že mnohí imigranti žijú v USA už dlhé roky a často doslova v biede. Legalizovať pobyt splatením sociálnych odvodov či daní, ktoré sa môžu vyšplhať k desaťtisícom dolárov, tak jednoducho nebude v ich silách.

Ľudia, ktorí žijú v krajine načierno, majú vo veľkej väčšine prípadov podradné zamestnania a veľmi nízke platy. Ak by imigračná reforma prešla v terajšej navrhovanej podobe, mnohých by zrejme odradila. „Ten zákon dopadne tvrdou rukou na imigrantov. Budú musieť zaplatiť dane z tých rokov, keď boli v USA nelegálne. Neviem, odkiaľ vezmú potvrdenia o svojich príjmoch, aby to mohli zaplatiť,“ povedal pre HN Rastislav Telgársky, slovenský matematik žijúci v Novom Mexiku.

Práve v tomto štáte USA žije početná mexická menšina. Načierno tu sú mnoho ráz celé rodiny. Podľa Telgárskeho takíto prisťahovalci potvrdenia určite nemajú a od zamestnávateľa ich dostanú len veľmi ťažko. A to kvôli hrozbe pokuty za zamestnanie cudzinca načierno. Celý návrh zákona je preto podľa neho kontroverzný.

Miliardové straty
Na Obamov návrh už ostro reagovali aj republikáni. Tí tvrdia, že aj keby sa od imigrantov podarilo vyzbierať očakávané tri miliardy dolárov, oveľa viac bude musieť štátna pokladnica vyplatiť v budúcich rokoch na sociálnych príspevkoch. Straty s tým spojené odhaduje štúdia amerického konzervatívneho inštitútu Heritage Foundation najmenej na 6,3 miliardy dolárov.

Autor štúdie Robert Rector totiž tvrdí, že imigranti by vďaka zlegalizovaniu svojho pobytu získali až 9,4 miliardy dolárov na štátnych dávkach. Do pokladnice by pritom zaplatili len 3,1 miliardy.

Republikánski senátori tvrdia, že zákon nenechajú prejsť, ak Obama dostatočne nezabezpečí hranice so susedným Mexikom. Vzrastajú totiž obavy z obrovskej prisťahovaleckej vlny Mexičanov po zavedení zmien v americkej imigračnej politike. Republikáni preto žiadajú zároveň s odštartovaním reformy zvýšiť na južnej hranici s Mexikom bezpečnosť, čo by malo byť zahrnuté priamo v zákone.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 18:40