StoryEditor

Ak sa utečenecká kríza nevyrieši, zasiahneme silou, varuje Rakúsko

29.09.2015, 16:43
Rakúska ministerka varovala pred tým, aby Rakúsko nedopadlo ako Macedónsko, kde sa na hraniciach hromadia tisícky utečencov.

Rakúsko nevylúčilo, že ak sa utečenecká kríza nevyrieši, je vláda pripravená na možnosť použitia sily na hraniciach. Uviedla to v utorok rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová. V krajine sa teraz hromadí väčšie množstvo utečencov kvôli sprísneným kontrolám na hraniciach s Nemeckom.

"Musí nám byť jasné, že ak nebude medzinárodné riešenie, sú tu len dve možnosti: buď postupovať ako doteraz, alebo posilniť obranu hraníc, čo znamená použitie sily," citovala Leitnerovú rakúska agentúra APA. Ministerka však súčasne apelovala na spoločné európske riešenie.

Leitnerová varovala pred tým, aby Rakúsko nedopadlo ako Macedónsko. "Ak sa budú hromadiť utečenci pred hranicami, zostáva už len jedna možnosť, a síce úplné uzavretie hraníc," upozornila v nadväznosti na ostrú kritiku organizácií na ochranu ľudských práv, ktoré Macedónsku vyčítajú tvrdý postup polície proti utečencom. Tá proti nim použila oslepujúce granáty a slzný plyn, čo znepokojilo aj OSN.

Rakúsky kancelár Werner Faymann povedal, že očakáva, že Nemecko bude naďalej prijímať Sýrčanov utekajúcich pred občianskou vojnou a že vysídlenci budú cez hranice naďalej prevážení osobitnými vlaky. Leitnerová však v utorok nemohla potvrdiť, že také vlaky na hranice vyrazia. Len uviedla, že je v kontakte s nemeckou vládou a spoločne sa snažia migračný prúd urýchliť.

Takto to vyzeralo pred tromi týždňami na maďarsko-rakúskej hranici:

Nemecko na spoločnej hranici s Rakúskom vykonáva už dva týždne kontroly, čo vedie k hromadeniu utečencov na rakúskej strane, najmä v Salzburgu. Nemecká vláda v snahe spomaliť a usmerniť príliv utečencov tiež obmedzila železničné spojenie s východným susedom. Faymann však vo svojom prejave zdôraznil, že nemecké hranice nie sú teraz pre utečencov uzavreté.

Hoci drvivá väčšina utečencov Rakúskom iba prechádza do Nemecka, Faymann pripomenul, že nie sú len tranzitnou krajinou. "Nie je možné vytvárať dojem, že Rakúsko je ako Maďarsko, že ich (utečencov) len posiela stále ďalej," dodal. V súčasnosti ubytováva rakúska vláda vo svojich zariadeniach celkom 53 tisíc utečencov.

Podľa kancelára je spolupráca s Nemeckom kľúčová, a to aj keď doteraz obe susedné krajiny nepostupovali vždy v súlade. Nemecko často prerušuje pravidelné vlakové spojenie s Rakúskom, na čo niektorí migranti reagujú tým, že hranicu prekračujú inak, napríklad aj pešo. Rakúsko naopak necháva utečencom voľný pohyb a v minulosti ich aj prevážalo na hranice špeciálnymi vlakmi.

Do susedného Bavorska sa počas utečeneckej krízy dostalo už 179-tisíc utečencov. Len v pondelok ich bolo 10-tisíc a bavorský premiér Horst Seehofer uviedol, že sa krajina pri pomoci utečencom dostala na hranicu svojich možností.

01 - Modified: 2007-09-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kód je cestička, ako identifikovať výrobcu
01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 03 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných 04 - Modified: 2024-04-10 18:00:47 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Tuska neprijme mechanizmus Európskej únie pre relokáciu migrantov 05 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 05:03