StoryEditor

CNN: Ruské lietadlo odpálili teroristi Islamského štátu

04.11.2015, 15:30
Autor:
ČTKČTK

Americká spravodajská televízia CNN v stredu večer stredoeurópskeho času s odvolaním sa na spravodajské zdroje uviedol, že pád ruského lietadla v Egypte spôsobila zrejme bomba, ktorú do stroja umiestnili radikáli z organizácie Islamský štát.

Let podľa vyšetrovateľov skončil náhle, piloti sa nepokúsili ani o tiesňové volanie. Ruské úrady už v nedeľu popoludní informovali, že Airbus A-321 sa počas letu z Egypta do Petrohradu rozlomil priamo vo vzduchu.

Egyptská odnož teroristickej organizácie Islamský štát krátko po tragédii oznámila, že jej muži lietadlo zostrelili. Žiadne dôkazy však predkladať nemienia, uviedli v stredu džihádisti na Twitteri.

Mohutný výbuch

Ruská agentúra TASS však s odvolaním sa na správy egyptských vyšetrovateľov informuje o tom, že katastrofu ruského dopravného lietadla nad Sinajským polostrovom spôsobil výbuch jedného z motorov. Explóziu údajne potvrdili záznamy z čiernych skriniek. Čo výbuch spôsobilo, bude predmetom ďalšieho vyšetrovania. Doterajšie poznatky podľa TASS nenaznačujú, že by havária bola výsledkom teroristického útoku.

Experti ale najprv musia podrobne prehľadať miesto pádu a analyzovať telá obetí a predmety a fragmenty lietadla, ktoré dopadli na zem. Musia zistiť, či nesú stopy výbušniny, alebo či explózia bola dôsledkom technického zlyhania. Rozbor technických parametrov letu podľa ruskej agentúry svedčí o tom, že lietadlo padlo veľmi rýchlo.

"Analýza dát dokladá mohutný výbuch, okamžitý výpadok všetkých motorov, vzplanutie časti trupu a rozpad lietadla ešte vo vzduchu," cituje TASS informáciu egyptských vyšetrovateľov.

Nemecký Spolkový úrad pre vyšetrovanie leteckých nešťastí, ktorý sa na zisťovaní príčin tragédie tiež podieľa, dnes oznámil problémy pri analýze hlasových záznamov v čiernych skrinkách. Zatiaľ čo dátové záznamy sú v poriadku, skrinka s hlasovou komunikáciou je podľa nemeckého úradu poškodená a dešifrovať jej obsah sa zatiaľ nedarí.

Trvalo nebezpečná situácia

Podľa hovorcu ruských vyšetrovateľov Vladimira Markina boli na mieste pádu lietadla nájdené dokumenty a predmety, ktoré "majú význam pre vyšetrovanie okolností nehody," oznámila agentúra Interfax. Bližšie podrobnosti Markin agentúre neoznámil.

Bezprostredne po katastrofe oznámila egyptská vetva radikálnej organizácie Islamský štát (IS), že lietadlo zostrelila. Ničím to ale nepodložila a experti pochybujú o technických možnostiach radikálov zostreliť lietadlo, ktoré letí vo veľkej výške. Dnes IS na Twitteri oznámil, že nemá potrebu poskytovať akékoľvek dôkazy. Zverejní ich vraj, až bude chcieť.

Príbuzní zatiaľ v Rusku identifikovali 33 obetí leteckého nešťastia, pri ktorom zahynulo v sobotu nad Sinajským polostrovom 224 ľudí. Rusko, odkiaľ pochádza prevažná väčšina mŕtvych, rozšírilo na 40 kilometrov štvorcových zónu, v ktorej sa pátra po pozostatkoch tiel a zvyškoch lietadla. Lietadlo smerujúce z letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu sa zrútilo asi 30 minút po štarte.

Situácia na severe Sinaja je trvalo nebezpečná. Dnes v Aríši pri bombovom útoku zahynuli podľa posledných správ štyria policajti a útočník a desať osôb bolo zranených. K útoku, ktorého terčom bol policajný klub, sa prihlásila skupina Ansar Bajt al-Makdis, ktorá sa hlási k IS. Útok podľa nej spáchal samovražedný atentátnik. Podľa egyptských médií automobil s náložami vybuchol pri vchode do klubu. Vodič chcel údajne s autom vojsť do objektu, ale narazil na betónové zátarasy a bombu odpálil predčasne. Medzi zranenými je päť civilistov a päť policajtov.

01 - Modified: 2007-10-31 08:54:00 - Feat.: 0 - Title: Pojednávanie s exviceprimátorom Eugenom Č. je odročené na neurčito
01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 03 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 04 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 05 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:46