StoryEditor

Úplatky a dary politikom. Amerika vyšetruje Microsoft

20.03.2013, 23:00

Vyšetrovatelia v USA najnovšie namierili svoj hľadáčik na americký softvérový gigant Microsoft. Dôvodom je tvrdenie jeho bývalého zamestnanca v Číne.

Úradom prezradil, že vysokopostavený manažér dcérskej spoločnosti Microsoftu mal podplácať čínsku vládnu špičku, aby získal obrie zákazky. Manažér mu údajne nariadil, aby čínskym úradníkom ponúkal úplatky. Spojené štáty tiež preverujú udanie, že mal IT gigant podplácať vládu nielen v Číne, ale aj v ďalších krajinách ako sú Taliansko či Rumunsko.

Podľa denníka The Wall Street Journal, mali konzultanti spoločnosti v Taliansku ponúkať luxusné dary či výlety venované významným politikom výmenou za vládne zákazky. V Rumunsku mali údajne distribútori gigantu dávať úplatky, aby získali zákazky od tamojšieho ministerstva komunikácií.

Experti tvrdia, že takéto obvinenia môžu gigantu poškodiť jeho dobré meno v biznise. „Zrejme ide o pomstu bývalého zamestnanca. Práve v konkurenčnom boji so spoločnosťami Google a Apple by táto aféra mohla Microsoftu veľmi uškodiť. Najmä v poslednom čase pritom prišiel so zaujímavými novými produktmi,“ povedal pre HN počítačový expert Ondrej Macko.

Podľa amerických úradov je vyšetrovanie gigantu zatiaľ iba v predbežnej fáze. Samotný Microsoft tvrdí, že popri ňom rozbehol aj vlastné vyšetrovanie.

„Berieme všetky obvinenia veľmi vážne a s vyšetrovateľmi USA budeme plne spolupracovať,“ povedal viceprezident Microsoftu John Frank.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 01:32