StoryEditor

Záverečné kolo rokovaní o novej EK

Rokovania o definitívnej podobe novej Európskej komisie vstupujú do rozhodujúcej etapy. Dezignovaný predseda "európskej vlády" José Barroso je od víkendu novým Bruselčanom a počíta s tým, že príslušné rozhovory uzavrie do dvoch týždňov.
Svoju zástupkyňu v Európskej komisii včera vymenovalo aj Dánsko. Je ňou ministerka pre potravinárstvo, poľnohospodárstvo a rybolov Mariann Fischerová-Bölová, ktorá bude usilovať o post komisárky pre rybolov.
Maďarská vláda na post komisára navrhne terajšieho ministra zahraničných vecí Lászlóa Kovácsa, ktorý by tak vystriedal na jeseň Pétera Balázsa. Kovácsova nominácia bola doteraz otázna iba z tohto dôvodu, že v Bruseli považujú Balázsa sa vhodnejšieho kandidáta. Maďarsko má šancu obsadiť post komisára zodpovedného pre regióny, podľa pozorovateľov môže byť pre Kovácsa toto miesto hospodáriace s významnými finančnými prostriedkami atraktívnym.
Kandidátov tak už menovali všetky členské krajiny Európskej únie okrem Holandska.
Bývalý portugalský premiér už niekoľkokrát zdôraznil, že chce zostaviť "silnú a nezávislú" komisiu s minimálnym vplyvom európskych metropol. Odborníci sa však domnievajú, že Barroso nebude môcť jednoducho ignorovať želania veľkých členských štátov. Nemecká vláda napríklad trvá na tom, aby doterajší komisár pre otázky rozšírenia Günter Verheugen viedol niektorý z významných hospodárskych rezortov. Najnovšie sa hovorí o vnútornom trhu.
Háčik je v tom, že o uvedené kreslo majú záujem ešte minimálne dvaja kandidáti -- francúzsky komisár Jacques Barrot a britský kandidát Peter Mandelson. Podobne ako Verheugen, aj oni v uplynulých týždňoch navštívil Lisabon, kde viedli s Barrosom dôverné rozhovory. Istou nevýhodou nemeckého politika v tejto súvislosti je vraj nedostatočná znalosť odbornej ekonomickej problematiky.
Podobnému záujmu sa tešia aj posty komisárov pre hospodársku súťaž či zahraničný obchod. Nástupcom komisára pre hospodársku súťaž Maria Montiho sa so všetkou pravdepodobnosťou stane Grék Stavros Dimas, kým v súvislosti s koordináciou hospodárskej a menovej politiky sa najviac spomína bývalý írsky minister financií Charles McCreevy. Experti ho považujú za prívrženca konzervatívnej politiky podľa vzoru niekdajšieho amerického prezidenta Ronalda Reagana, ktorý svojho času v USA presadil radikálne zníženie daní a zníženie sociálnych výdavkov.
Nech už bude konkrétne obsadenie jednotlivých postov také či onaké, pozorovatelia konštatujú, že nová komisia bude trpieť nedostatkom osobností ovládajúcich európsku problematiku. Z 25 nových komisárov sú len traja takí, čo boli v komisii aj doteraz -- už spomínaný Nemec Verheugen, Švédka Margot Waldströmová a Luxemburčanka Viviane Redingová. "Charakteristický je nedostatok skúseností," tvrdí Stanley Crossic z bruselského Európskeho politického centra. Podľa neho sa však nezdá, že by niekomu z budúcich nových komisárov chýbalo sebavedomie.
Marco Incerti, analytik bruselského Centra pre štúdie európskych politík (CEPS), vidí vo fakte, že taká veľká časť z Barrosovho tímu pochádza z vrcholných postov v národných politikách, a je teda na bruselskej scéne nová, plusy aj mínusy. "Pokiaľ ide o pozitíva, vyzerá to ako prílev nových tvárí, čo bude v Bruseli vnímané ako znak obnovy," povedal Incerti pre európsky server EurActiv. Ďalej pokračoval, že "mnoho známych osobností (v rámci ich jednotlivých národných politík) posilní viditeľnosť novej komisie a pomôže zmeniť negatívny pocit mnohých ľudí, že nevedia, kto riadi Brusel".
Negatívom zasa je, že nie všetky nové tváre v boli v národnej politike známe svojou brilantnou prácou. Známosť na verejnosti preto nie je nutne najlepšia pre všeobecnú reputáciu komisie. Incerti tiež poznamenal, že tieto osobnosti budú mať problémy nepresadzovať v komisii svoje egá: "Nie som si istý, či budú schopní udržať sa ´pri zemi´. Existuje riziko zrážok a narastajúcich vzájomných bojov."
Alfred Pijpers, analytik európskej politiky na holandskom Clingendael Institute, komentoval všeobecný nedostatok skúseností a tvrdí, že nedostatočný tímový duch môže vytvoriť problémy už hneď na začiatku. "Vybudovanie jednoty a silného profilu nového tímu bude vyžadovať veľké manažérske schopnosti. Pre Barrosa bude ťažké získať si silnú pozíciu aj ako európska osobnosť. Spomeňte si na Prodiho -- všetci tvrdili, že tento profesor má za sebou excelentné výsledky, no len po pár mesiacoch a niekoľkých chybách (ktoré ani chybami neboli) bol odpísaný, členské krajiny mu šli po krku," povedal pre EurActiv Pijpers.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:13