StoryEditor

V Budapešti utečencov zbili futbaloví chuligáni, v Rakúsku ich vítali potleskom a jedlom

05.09.2015, 08:34
Autor:
TASRTASR
Pri potýčkach v metropole Maďarska utrpeli zranenia viacerí migranti. Po kvalifikačnom zápase na nich zaútočili maďarskí fanúšikovia.

Radikálni futbaloví fanúšikovia zaútočili v noci nadnes na migrantov utáborených v parku pri Východnej železničnej stanici (Keleti pu.) v Budapešti, napísala agentúra DPA s odvolaním sa na maďarské médiá.

Pri potýčkach utrpeli zranenia viacerí migranti. Dvoch zranených odviezli záchranári do nemocnice.

Incident sa stal po kvalifikačnom medzištátnom zápase medzi domácou reprezentáciou a výberom Rumunska, po ktorom desiatky futbalových ultras demolovali ulice hlavného mesta. Výtržnosti si vyžiadali 30 zranených vrátane policajtov. Úrady zatkli 42 pravicových radikálov, informovala maďarská agentúra MTI.

Rakúšania vítali utečencov potleskom a jedlom

Z Budapešti a Zsámbéku vyrazilo v noci nadnes prvých 11 autobusov, ktoré majú na základe piatkového nariadenia maďarskej vlády odviesť na Západ smerujúcich migrantov na maďarsko-rakúsky hraničný priechod, informovala agentúra DPA a dodala, že mnohí utečenci sa pri nastupovaní do autobusov báli odvozu do záchytných táborov.

Prvý autobus s utečencami z Maďarska dorazil v noci nadnes k rakúskym hraniciam v sobotu nadránom

Podľa reportéra agentúry MTI migranti vystúpili z autobusu a pešo prešli cez hraničný priechod Hegyeshalom-Nickelsdorf do Rakúska, kde ich Rakúšania privítali s potleskom, uvítacími plagátmi a jedlom.

Na Východnej železničnej stanici v Budapešti pristavili úrady podľa reportéra agentúry DPA celkovo 60 autobusov. Ďalšie dorazili ku výjazdu na diaľnici M1 pri meste Zsámbék asi 33 kilometrov západne od metropoly. Momentálne tam odpočíva 600-800 utečencov, ktorí sa v piatok vydali z hlavného mesta pešo na 160 kilometrov dlhý pochod po diaľnici M1 smerom ku rakúskym hraniciam.

Báli sa, že ich odvezú do táborov

Viacerí migranti boli pri nastupovaní o autobusov nedôverčiví a obávali sa toho, že ich namiesto ku rakúskym hraniciam zavezú do niektorého z maďarských záchytných táborov.

O odjazde kolóny autobusov s utečencami z hlavnej vlakovej stanice v centre Budapešti informovala v noci nadnes tiež agentúra Reuters. Odchádzajúci migranti sa podľa svedkov usmievali na maďarských dobrovoľníkov, ktorí im tam v uplynulých dňoch nosili vodu a potraviny. Po tom, ako maďarské úrady v uplynulom týždni zastavili premávku všetkých vlakov do Rakúska a Nemecka, táborili pred hlavnou budapeštianskou stanicou stovky migrantov z Blízkeho východu a Afriky.

Migrantov po vystúpení z autobusov smerujú do pripraveného záchytného tábora pri čerpacej stanici, kde na nich čakajú polícia, pracovníci imigračných úradov a Červeného kríža. Hranice už prekročilo niekoľko stoviek ľudí. Migranti majú k dispozícii deky, jedlo, nápoje a lekársku starostlivosť. 

Maďarská vláda v piatok večer na krízovom zasadaní ústredného operatívneho štábu rozhodla vyslať 100 autobusov, aby migrantov z diaľnice M1 - spolu s dvoma tisíckami ďalších čakajúcich na vlaky do západnej Európy na Východnej železničnej stanici v Budapešti - odviezli na maďarsko-rakúsky hraničný priechod v Hegyeshalome.

Rakúsko sa dohodlo s Orbánom

Predstavitelia Rakúska a Nemecka sa vzhľadom na mimoriadnu situáciu v Maďarsku rozhodli pustiť týchto utečencov do svojich krajín. Oznámil to v noci nadnes rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann po dohode s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Dané rozhodnutie bolo podľa úradu kancelára koordinované so súhlasom nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Rozhodnutie pustiť migrantov do Nemecka potvrdila pre DPA prostredníctvom svojho hovorcu aj tamojšia spolková vláda.

Mimoriadny vlak by mal z Maďarska ku rakúskym hraniciam dovážaných migrantov previesť do Viedne. Novinárom to dnes skoro ráno povedal zástupca policajného riaditeľa spolkovej krajiny Burgenland Werner Faschinger.

Mimoriadny vlak sa mal zo železničnej stanice v rakúskom Nickelsdorfe do viedenskej stanice Westbahnhof podľa prvých informácií vypraviť o 6.00 h. Odchod vlaku sa ale pravdepodobne oneskorí. Od hraníc s maďarskom ku stanici musia migranti pešo v daždi prejsť dvojkilometrový úsek.

Polícia neskôr počas dňa vypraví do Viedne ďalšie zvláštne spoje. Z Viedne bude potom väčšina z migrantov pokračovať v plánovanej ceste do Nemecka.
     

01 - Modified: 2007-09-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chrobák pre 21. storočie
01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 03 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 04 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:08