StoryEditor

Potrebu vykonávame na toaletách, oboznamuje utečencov v Nemecku leták, ktorý mnohých pobúril

10.10.2015, 00:05

Za tovar v supermarkete sa musí platiť, potreba sa vykonáva na toaletách. Starosta západonemeckej obce Hardheim nechal pre utečencov vytlačiť letáky s pravidlami správania. Nabáda v ňom k čistote. Letáky okamžite vyvolali v Nemecku protesty.

Obec Hardheim, kde žije zhruba 4 600 obyvateľov, sa nachádza  v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko. Útočisko tu našla  asi tisícka utečencov. Aby nedochádzalo k problémom medzi domácimi a novo prichádzajúcimi, rozhodol sa starosta Volker Rohm zo združenia Slobodní voliči rozdať žiadateľom o azyl leták - kódex správania, píše portál iDNES.cz.

"Priživuje rasistické tendencie"

"Milá cudzinka, milý cudzinec," začína list vytvorený vo viacerých jazykoch. "Mnohí z vás zažili hrozné veci. Vojnu, ohrozenie života, nebezpečný útek cez polku sveta," znejú úvodnej vety.

"Nemecko je čistotná krajiny a tak to musí zostať!" Keď človek používa verejné toalety, "je v tuzemsku obvyklé zanechať ich po sebe čisté", stojí ďalej v texte.

Následne utečencov vystríha, že ak si človek tovar v supermarkete rozbalí, je potrebné ho aj zaplatiť. Po 22. hodine sa dodržiava nočný kľud. A v neposlednom rade: "Svoju naliehavú potrebu vykonávame výhradne na toaletách, nie v záhradách a parkoch, ani na autá a za kríkmi".

Hardheimské pravidlá slušného správania vyvolali v Nemecku vlnu odporu. Vo štvrtok sa zrútili internetové stránky obce a telefón na radnici zvonil bez prestania.

Starosta letáky obhajuje a tvrdí, že je to iba reakcia aj na sťažnosti občanov. "Príručka nie je myslená ako šikanovanie, ale má uľahčiť spolužitie uchádzačov o azyl a miestnych obyvateľov," vysvetľuje.

Predsedníčka rady pre utečencov Bádenska-Württemberska Angelika von Loeperová ale upozornila, že "to priživuje rasistické tendencie".

Práca je dôležitá

Podľa ministerstva práce v Nemecku tento rok získalo prácu viac ako 17 tisíc utečencov. Uviedol to denník Passauer Neue Presse s tým, že ich je pritom približne 310 tisíc práceschopných.

Podľa denníka bránia zamestnávaniu utečencov zákony na ochranu pracovného trhu a zamestnávatelia požadujú ich zmiernenie.

Podľa tvrdení nemeckej vlády je práca pre prisťahovalcov veľmi dôležitý predpoklad pre to, aby sa integrovali do spoločnosti. Spolková agentúra práce (BfA) však tento rok bola nútená v 9 600 prípadoch odmietnuť utečencov, ktorí sa o zamestnanie uchádzali.

Žiadateľ o azyl totiž počas prvých troch mesiacov po podaní žiadosti pracovať v Nemecku nemôže. V ďalších 12 mesiacoch sa síce o prácu môžu uchádzať, ale zamestnávatelia im môžu ponúknuť miesto jedine v prípade, že na neho nemajú nemeckého kandidáta alebo kandidáta z inej krajiny Európskej únie.

BfA však upozorňuje, že problémom pri hľadaní práce je pre utečencov aj nedostatočná znalosť nemčiny. Iní vysídlenci nemajú dostatočnú kvalifikáciu, pretože odbory, ktoré vyštudovali, majú v krajine pôvodu nižšie štandardy ako v Európskej únii a Nemecko ich vzdelanie preto nepovažuje za rovnocenné.

Vláda podľa oficiálnej prognózy očakáva, že do Nemecka tento rok príde 800-tisíc utečencov. Podľa neoficiálnych údajov ich ale môže byť až 1,5 milióna.

01 - Modified: 2007-10-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Milión pre lúštiteľov ľudských génov
01 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 02 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných 03 - Modified: 2024-04-10 18:00:47 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Tuska neprijme mechanizmus Európskej únie pre relokáciu migrantov 04 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 05 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 23:09