StoryEditor

Mohutná explózia v Istanbule zabila 9 Nemcov. Atentátnik mal byť zo Sýrie

12.01.2016, 09:10
Autor:
TASRTASR
Príčina explózie zatiaľ nie je jasná, turecká médiá špekulujú o samovražednom atentáte.

Deväť nemeckých občanov prišlo dnes o život pri bombovom útoku spôsobenom v historickej časti Istanbule sýrskym samovražedným atentátnikom. Podľa agentúry AP to oznámil turecký vládny zdroj, ktorý si neželal byť menovaný. Stále nie je jasné, či páchateľ je alebo nie je zahrnutý v celkovej bilancii desiatich mŕtvych. Ďalších 15 osôb utrpelo zranenia.

"Sme v intenzívnom kontakte s tureckými úradmi, ktoré potvrdili, že medzi obeťami nie sú slovenskí občania," potvrdil pre HN hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

Dvaja vysokopostavení tureckí predstavitelia podľa agentúry Reuters uviedli, že za dnešný útok je s najväčšou pravdepodobnosťou zodpovedná extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

Výbuch otriasol turistami hojne navštevovanou štvrťou Sultanahmet na európskej strane mesta, v ktorej stojí Modrá mešita a byzantský chrám Božej múdrosti. Explózia nastala okolo 10:20 miestneho času (9:20 SEČ) v blízkosti električkovej stanice pri Theodosiovhom obelisku.

Očití svedkovia pre televíznu stanicu CNN Türk uviedli, že počuli mohutný výbuch, po ktorom začali na námestie prichádzať policajné autá a sanitky. Príčina explózie nebola bezprostredne známa.

"Podľa svedkov bola explózia veľmi ničivá. Veľa turistov je v šoku," hovorí novinár zo CNN.

Polícia námestie vypratala, podľa agentúry Reuters sa tam schádza veľké množstvo sanitiek a policajných vozidiel.

Podľa portálu Türkiye Gazetesi stojí za útokom zrejme samovražedný atentátnik, informáciu však v tejto chvíli nie je možné overiť. Námestie Sultanahmet je na európskej strane Istanbulu, neďaleko stojí napríklad slávny byzantský chrám Hagia Sofia.

Situácia v Turecku sa výrazne vyostrila po 20. júli minulého roku, keď sa v meste Suruč odohral bombový útok na zhromaždenie kurdských a prokurdských aktivistov, ktorí mali vycestovať do sýrskeho mesta Kobané a zapojiť sa tam do rekonštrukčných prác.

Represívne zákroky proti bunkám militantov podozrivých zo sympatií k IS však turecké bezpečnostné zložky zintenzívnili najmä po dvoch súbežných samovražedných atentátoch, ktorých terčom bolo 10. októbra zhromaždenie prokurdských a občianskych aktivistov v Ankare.

Budú útoky v Turecku pokračovať? Pozrite si rozhovor s bezpečnostným analytikom Mariánom Majerom:

Oba útoky si vyžiadali približne 130 obetí. Z atentátov, ktoré sú označované za najzávažnejšie v novodobých dejinách krajiny, je podozrievaný práve IS.

Informácie, či sú medzi obeťami aj Slováci zatiaľ nemáme, odkázal hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano. Podľa neho to ešte úplne nevedia ani turecké úrady a naša strana očakáva informácie z tureckej strany. V Turecku máme zaregistrovaných šiestich turistov zo Slovenska, ani jeden z nich sa však nenachádza v Istanbule.

Čo sa týka odporúčaní ministerstva, na zhoršenú bezpečnostnú situáciu v krajine sme upozorňovali už od minulého leta. Je možné, že po vyhodnotení tohto útoku sa odporúčania pre turistov smerujúcich do Turecka zmenia,“ doplnil Stano.

 

01 - Modified: 2008-01-04 13:03:00 - Feat.: 0 - Title: Čína bude mať v roku 2010 dôchodok na obyvateľa 3 000 USD
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 03 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 04 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny 05 - Modified: 2024-04-13 08:52:48 - Feat.: - Title: V Turecku sa zrútil stĺp turistickej lanovky. Zomrel jeden človek, na mieste zasahujú stovky záchranárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:59