StoryEditor

VIDEO: Opozícia v Kosove útočila na poslancov slzotvorným plynom

08.10.2015, 20:04
Autor:
TASRTASR

Kosovská opozícia dnes na zasadnutí parlamentu vypustila na poslancov slzotvorný plyn z troch či štyroch kanistrov na protest proti nedávnej, Európskou úniou sprostredkovanej dohode so Srbskom, ktorá dáva oblastiam so srbskou väčšinou obyvateľov širšie právomoci. Kosovská vláda za to opozíciu kritizovala.

Vláda uviedla, že niekoľko poslancov muselo vyhľadať lekárske ošetrenie po "násilnom útoku skupiny opozičných poslancov".

Nátlak na vládu

Opozícia v Kosove, kde je väčšina populácie albánskeho pôvodu, sa pokúša prinútiť vládu, aby odstúpila od dohody. Tvrdí, že dohoda ohrozuje územnú celistvosť Kosova. Vládnuca koalícia za to opozíciu obvinila, že sa pokúša dostať k moci neústavnými prostriedkami.

"Dohody dosiahnuté v Bruseli a vytýčenie hraníc s Čiernou Horou neprejdú," zdôraznil v spoločnom vyhlásení opozičný blok hnutia Vetëvendosje (Sebaurčenie), Aliancie budúceho Kosova (AAK) a Iniciatívy pre Kosovo (NISMA), informovala tlačová agentúra AP.

"Nedovolíme návrat Srbska do Kosova. Kosovskú zem Čiernej Hore nedáme. Vláda musí odstúpiť od týchto dohôd," citovala AP z vyhlásenia opozície.

Pred incidentom so slzotvorným plynom blokovali opoziční poslanci svojimi telami rečníkov, aby sa nedostali k rečníckemu pultu, a pískali na píšťalky, čím si vynútili niekoľko odkladov.

Kosovská prezidentka Atifete Jahjagová odsúdila "odporné konanie opozičných poslancov" a predseda parlamentu Kadri Veseli vyhlásil, že "to, čo sa deje, nie je vlastenectvo a nepomáha to Kosovu".

"Pozývam vás, aby ste útočili...“

Premiér Isa Mustafa, na ktorého demonštranti sympatizujúci s opozíciou tento týždeň zaútočili na ulici vajcami, na svojom konte na Facebooku v stredu neskoro večer napísal, že nátlaku neustúpi.

"Pozývam vás, aby ste útočili... na premiéra Kosova vajcami, kameňmi, kovovými hviezdami, nábojmi a čímkoľvek, čím chcete! Môžete ho zraniť, oslepiť, môžete mu dokonca vziať život. Ale nemieni sa vzdať," citovala ho dnes tlačová agentúra DPA.

Organizácia srbských samosprávnych obcí je súčasťou širokej dohody, ktorú Európska únia sprostredkovala medzi Srbskom a Kosovom v záujme normalizácie života na Balkáne.

Srbsko odmieta uznať Kosovo, ktoré sa od neho jednostranne odtrhlo v roku 2008, pristúpilo však na normalizáciu vzájomných vzťahov. Výmenou za to EÚ súhlasila so začatím prístupových rokovaní so Srbskom.

01 - Modified: 2024-04-16 16:09:50 - Feat.: - Title: Gruzínski poslanci schválili návrh sporného zákona o zahraničných agentoch. V uliciach sa protestuje 02 - Modified: 2024-04-16 12:04:40 - Feat.: - Title: V parlamente sa začala aprílová schôdza, na programe majú poslanci vyše sto bodov 03 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-14 12:31:28 - Feat.: - Title: Šéfa parlamentu budeme riešiť pravdepodobne až po eurovoľbách, tvrdí Blaha. Hajko hovorí, že Fico taktizuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 18:25