StoryEditor

Ukrajina chce lacnejší plyn z oboch strán

13.09.2013, 00:00
Petr Kratochvíl, expert na Rusko a Ukrajinu z Ústavu mezinárodních vztahu, pre HN:

 

Prečo Nemci ponúkli Kyjevu kontrakt na lacnejší plyn?
Cieľom Nemecka je teraz presvedčiť Ukrajinu, že nie je monopolne závislá od Ruska a jeho plynu. Je to skôr politický ťah, pretože to pre Nemecko a spoločnosť RWE nie je dlhodobo ekonomicky výhodné. Je to súčasť boja Ruska a Nemecka o to, na koho stranu sa napokon Ukrajina prikloní.

Na jeseň má Kyjev podpísať asociačnú dohodu s EÚ. Môže Ukrajina využiť svoje terajšie postavenie a vyboxovať si tak lacný plyn od oboch strán?
Ukrajina sa vždy o to snažila. Jej súčasný prezident Viktor Janukovyč má s hrou na dve strany veľa skúseností. Nemci s tým počítajú a zrejme ho majú dobre prečítaného. Rozhodnutie Ukrajiny padne na jeseň na summite vo Vilniuse. Európe ide o to, aby prorusky orientovaný Janukovyč povedal, že preferuje spoluprácu s Európskou úniou a podpísal dohodu. Tým pádom bude Rusko vyšachované. Ide aj o otázku, či vôbec bude možné plyn v postsovietskom priestore používať ako nástroj zahraničnej politiky.

Ak Ukrajina podpíše dohodu s EÚ, môže to znamenať zhoršenie situácie s ruským plynom pre Slovensko?
Môže to krátkodobo zhoršiť vzťahy s Ruskom. Výsledkom pre Slovensko môže byť zhoršená, povedzme zraniteľnejšia situácia s plynom dovážaným cez Ukrajinu. Môže nastať krátkodobá plynová kríza či výkyvy jeho dodávok. Nebude to mať však dlhodobý dopad. Niečo také si Rusko v súčasnosti, keď je jeho povesť v Európe pošramotená, nemôže dovoliť.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:00