StoryEditor

Petro Porošenko sa už vyhlásil za prezidenta. Druhé kolo podľa neho nebude

25.05.2014, 18:48
Autor:
tasr, stltasr, stl

Pravdepodobný víťaz dnešných volieb, oligarcha Petro Porošenko, dnes vyhlásil, že bez ohľadu na zložité vzťahy Ukrajina bude s Ruskom viesť rokovania v záujme ich normalizácie.

"Rusko je naším susedom a dnes sú vzťahy s Ruskou federáciou najdôležitejšie za posledných 200 rokov," vyhlásil Porošenko na dnešnej tlačovej konferencii v Kyjeve. Vyjadril presvedčenie, že Ukrajina teraz môže viesť rokovania s Ruskom, ale za účasti USA a EÚ. Zdôraznil, že Ukrajina nikdy neuzná nelegitímne referendum a okupáciu Krymu. Za ďalší princíp, ktorý musí rezonovať na rokovaniach, označil európsku integráciu Ukrajiny, keď vyhlásil, že "o strategickej orientácii našej krajiny bude rozhodovať ukrajinský ľud".

Čaká sa uznanie volieb

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí očakáva, že Rusko uzná výsledky predčasných prezidentských volieb na Ukrajine, informovala agentúra UNN s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinského šéfa diplomacie Andrija Deščyciu.

Deščycia vyslovil očakávanie, že "Rusko, podobne ako aj ďalšie štáty a medzinárodné organizácie, uzná výsledky dnešných volieb a - priznajúc tieto výsledky - bude budovať svoje vzťahy s Ukrajinou".

V komentári k nedávnemu vyhláseniu ruského prezidenta Vladimira Putina o možnosti spolupracovať s novým ukrajinským vedením, Deščycia uviedol, že Ukrajina očakáva nielen vyhlásenia, ale aj konkrétne činy smerujúce k deeskalácii napätia na východnej Ukrajine a zastavenie podpory pre "teroristické skupiny podnecované Ruskom".

Zastrašovanie na východe

Dočasný prezident Oleksandr Turčynov dnes vyjadril nádej, že výsledky prezidentských volieb na Ukrajine uznajú všetky civilizované štáty sveta. Voľby prezidenta Ukrajiny sú podľa neho platné. Dodal, že boli transparentné a slobodné, bez obmedzení a vyvíjania nátlaku zo strany úradov.

Turčynov sa občanom poďakoval za uvedomelosť a vysokú účasť. Osobitne sa poďakoval členom obvodných a okrskových volebných komisií v Doneckej a Luhanskej oblasti, kde hlasovaniu bránili proruskí separatisti, ktorí mnohých členov volebných komisií i voličov zastrašovali. Podľa očakávania dnes väčšina volebných miestností v týchto oblastiach zostala zavretá pre bojkot hlasovania zo strany separatistov.

Porošenko nevylúčil, že jeho inaugurácia do úradu by sa mohla konať v Donbase na východe krajiny. Súčasne odmietol uviesť mená ľudí, ktorých prizve do svojho tímu, ale prisľúbil, že ich oznámi deň po inaugurácii. Dodal, že inaugurácia by sa mohla uskutočniť súčasne so zverejnením zákonov, ktoré by mali pomôcť urovnať krízovú situáciu na východnej Ukrajine. "Najdôležitejšie teraz je postarať sa o bezpečnosť občanov," zdôraznil.

Nový prezident pre Ukrajinu

Na brífingu, ktorý sa uskutočnil po zavretí volebných miestností, Porošenko vyhlásil, že "všetky tzv. exit polls bez výnimky svedčia o tom, že voľby sa skončili prvým kolom a krajina má nového prezidenta". Pred priaznivcami vo svojom volebnom štábe vyhlásil, že väčšina Ukrajincov mu dala mandát, aby pokračoval v integrácii so zvyškom Európy. Zdôraznil však, že jeho prioritou bude cesta do východných častí Ukrajiny a ukončenie "vojny a chaosu", ktoré tam spôsobili proruskí separatisti.

Porošenkovo víťazstvo už v prvom kole prezidentských volieb predpovedajú nezávisle od seba dva rôzne povolebné odhady na základe prieskumu medzi voličmi, tzv. exit polls. Podľa nich Porošenko získal od 55,9 do 57,3 percenta hlasov. Na druhom mieste, s veľkým odstupom, skončila líderka strany Vlasť a expremiérka Julija Tymošenková, ktorej svoje hlasy odovzdalo podľa odhadov 12,9 (resp. 12,4) percenta voličov.

Ak sa tieto výsledky potvrdia, druhé kolo volieb nebude potrebné. Exit polls, ktoré si dali urobiť viaceré ukrajinské televízie, tiež vylučujú konanie druhého kola prezidentských volieb.

Na treťom mieste skončil Oleh Ľaško s ôsmimi percentami hlasov. Za ním nasledoval Anatolij Hrycenko (6,3 percenta), Serhij Tihipko (4,7 percenta), Mychajlo Dobkin (2,1 percenta), Oľha Bohomolecovová (1,9 percenta), Vadym Rabinovyč (1,9 percenta), Oleh Ťahnybok (1,3 percenta) a Petro Symonenko (1,1 percenta). Zvyšní kandidáti získali podľa odhadov menej ako jedno percento hlasov.

01 - Modified: 2006-05-31 16:21:00 - Feat.: 0 - Title: Porubänová: Ženy v SR sú vzdelanejšie ako v starých krajinách EÚ
01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:11