StoryEditor

Musíme sa pripraviť na častejšie záplavy

05.06.2013, 00:00

V posledných rokoch prichádzajú do strednej Európy čoraz častejšie záplavy. Čo nás čaká v budúcnosti?
Bude to ešte horšie než teraz. Takýchto povodní bude pribúdať. A to nielen v horizonte najbližších rokov, ale dokonca desaťročí. V strednej Európe sa normálne počasie začne strácať. Bude čoraz viac skĺzavať k extrémom, alebo k nejakým mimoriadnym udalostiam, ako sú práve povodne. Povedie to však aj k rizikám sucha. Nárast podielu extrémnejšieho počasia pritom môže čiastočne súvisieť aj so zmenami klímy a s postupným otepľovaním. Hovoria o tom tiež výsledky niektorých modelových výpočtov.

Prečo došlo k povodniam práve teraz?
Príčinou je pomalý postup tlakovej níže cez strednú Európu. Síce sa takéto niečo stane viackrát za rok, ale spravidla níže tadeto prejdú pomerne rýchlo, za jeden až dva dni. Vtedy sú u nás výdatnejšie zrážky, čo povodne zväčša nespôsobí. Teraz však tlaková níž postupovala pomaly, s viacdňovými výdatnými zrážkami. Práve to so sebou prinieslo problémy so záplavami.

Dá sa vôbec miesto a čas záplav predpovedať v dlhodobejšom horizonte?
Povodne a povodňové situácie dokážu Európu ochromiť nárazovo. Hocikedy. Zasiahnuť môžu prakticky ktorúkoľvek jej časť. Všeobecne sa dá povedať, že riziko je väčšie najmä v oblasti Álp.

Na živel najviac doplatilo nemecké mesto Passau, ktoré zasiahli rekordné záplavy...
Obrovská povodeň býva súhrou náhod a okolností. Taký je aj prípad z Passau. Keď má niekoľko riek nad miestom kulmináciu v rovnakom čase, povodňové vlny sa potom akoby sčítajú.

Hrozí aj Slovákom a Čechom lámanie rekordov z roku 2002?
To nepredpokladáme. V Prahe je maximálny prietok zhruba 3 200 kubíkov. Počas rekordnej povodne v roku 2002 to bolo okolo päťtisíc kubíkov. Takže je to stále pod limitom spred jedenástich rokov. Ak sa dobre pamätám, veľká povodeň bola v Česku aj v roku 1890, ale v Prahe nebola zrejme taká veľká ako tá z roku 2002. Podobné situácie teda nastali aj v minulosti.

Dokážete odhadnúť, či sa máme na silné záplavy pripraviť aj v lete?
Či bude leto daždivé a či budú rekordné zrážky, to dnes ešte nikto presne nedokáže povedať. Vieme odhadnúť iba situáciu s počasím na desať, maximálne na štrnásť dní. Niekde sa robia aj mesačné výhľady počasia, tie sú však len orientačné.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:37