StoryEditor

Moslimovia i kresťania majú jedného boha, povedala učiteľka. Suspendovali ju

21.12.2015, 23:00

Wheaton College v americkom Illinois čelí kritike po tom, čo suspendovala jednu zo svojich učiteliek. Tá totiž vyhlásila, že moslimovia i kresťania vyznávajú rovnakého boha a na znamenie solidarity chodila do školy v hidžábe. Škola sa obhajuje, že je to v rozpore so školským vyhlásením viery, ku ktorému sa všetci zamestnanci zaviazali, píše portál Lidovky.cz.

"Zastávam náboženskú solidaritu s moslimami, pretože oni, rovnako ako ja, kresťanka, sú Ľudia Knihy. A ako povedal pápež František minulý týždeň, vyznávame aj rovnakého Boha" napísala Larycia Hawkinsová, učiteľka politických vied na Wheaton College, 10. decembra na svojom facebookovom profile.

V tomto príspevku sa tiež zaviazala k tomu, že na znamenie solidarity bude nosiť po určitú dobu hidžáb. "Budem nosiť hidžáb pri práci na Wheaton College, ...., na letisku a na palube lietadla pri ceste do môjho domovského štátu, ktorý ako jeden z prvých inicioval zákony proti právu šaría," uviedla Larycia. Reagovala tak na nedávne útoky v San Bernardine a výroky Donalda Trumpa, ktorý vyzval k zákazu vstupu moslimov do krajiny.

Reakcia školy na seba ale nenechala dlho čakať. Larycii odkázala, že by radšej mala hovoriť o verejných témach "takým spôsobom, ktorý by verne odrážal vyhlásenie viery Akadémie", ktorá je známa tým, že sa hlási k evanjelickej odnoži kresťanstva. Následne profesorku suspendovala. Tiež ale dodala, že suspendácia nemá žiadnu súvislosť s jej rozhodnutím nosiť hidžáb, rovnako ako nemá žiadny rasový alebo rodový podtext.

Odvolanie sa ale napriek tomu nepáčilo niekoľkým študentom, ktorí v škole minulú stredu usporiadali protestnú akciu, v ktorej volali po jej opätovnom prijatí. Niektoré študentky si tiež na seba vzali hidžáb. Ďalšia štyridsiatka študentov potom odovzdala riaditeľovi školy list, v ktorom vyjadrujú s postupom školy nesúhlas. "Sme presvedčení, že vo verejných vyhláseniach Larycie Hawkinsovej nie je nič, čo by išlo proti viere v silu Boha, Krista alebo Ducha Svätého, čo je súčasťou vyhlásenia viery, ktoré Wheaton považuje za svoju nevyhnutnú súčasť," citoval obsah listu server Washington Post.

Aj ďalší študenti, ktorí s profesorkou nesúhlasia, pripúšťajú, že Hawkinsová pravdepodobne bola len zle pochopená. Škola si však za svojimi krokmi stojí. Na ako dlho bude Larycia Hawkinsová supendovaná, nie je zatiaľ jasné.

Hawkinsová je však na facebooku aktívna aj naďalej a svoje myšlienky obhajuje. "Noví priatelia, starí priatelia a kolegovia z Wheaton College, ďakujem vám za vašu podporu," odkázala v stredu po sociálnych sieťach svojim podporovateľom. "Súčasní a bývalí študenti, ..., to vy ma inšpirujete každý deň. A to sa, moji drahí, nikdy nezmení," dodala.

01 - Modified: 2007-12-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kreatívne riešenie - Amnesty international
01 - Modified: 2024-04-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Máš v škole zlé známky? Štúdia ukazuje, že nemusíš byť úplne na vine ty, ale tvoje priezvisko 02 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 03 - Modified: 2024-03-26 17:00:00 - Feat.: - Title: Islamský štát, ďalší postrach Putina. Udrieť v Rusku je jednoduchšie ako v Európe 04 - Modified: 2024-03-23 22:58:50 - Feat.: - Title: Útok v Rusku je súčasťou vojny s krajinami bojujúcimi proti islamu, uviedol Islamský štát. Zomrelo 133 ľudí 05 - Modified: 2024-02-21 16:12:40 - Feat.: - Title: Švajčiarsko zakáže islamistické hnutie Hamas a príbuzné organizácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:40