StoryEditor

Prázdniny v USA sa pre tri Slovenky skončili tragédiou

28.07.2003, 00:00
Tri Slovenky (21-ročná Miriana F., 22-ročná Nina H. a 23-ročná Monika G.) zahynuli minulý týždeň pri automobilovej nehode v blízkosti Green Mountain Reservoir v štáte Colorado. Vodiča vozidla 22-ročného Juraja P. zatkli a vzniesli proti nemu tri obvinenia z nedbanlivej jazdy s následkom smrti. Na kauciu 3 000 dolárov ho však prepustili na slobodu.

Tri Slovenky (21-ročná Miriana F., 22-ročná Nina H. a 23-ročná Monika G.) zahynuli minulý týždeň pri automobilovej nehode v blízkosti Green Mountain Reservoir v štáte Colorado. Informovali o tom miestne denníky The Summit Daily News a The Steamboat Pilot. Podľa tlačovej agentúry Associated Press pracovali všetci piati pasažieri legálne v rámci študentského výmenného programu Work and Travel v turistických zariadeniach v Steamboat Springs. Prvé správy miestnych televíznych staníc hovorili, že posádku tvorili sezónni pracovníci z Českej republiky, no vyvrátili ich novšie informácie AP aj Steamboat Pilot. Vodiča vozidla 22-ročného Juraja P. zatkli a vzniesli proti nemu tri obvinenia z nedbanlivej jazdy s následkom smrti. Na kauciu 3 000 dolárov ho však prepustili na slobodu, informovala o tom coloradská štátna polícia. Súdne pojednávanie by sa mohlo uskutočniť v septembri.
Tri pasažierky, ktoré neboli zaistené bezpečnostnými pásmi, boli vymrštené z auta Mercury Tracer, keď sa údajne pokúšali predbehnúť iný automobil a zozadu do nich vrazilo cisternové vozidlo. Vodič Mercury Tracer stratil nad autom kontrolu a následne vletel do priekopy a prevrátil sa, podľa vyšetrovateľov v rýchlosti 114 kilometrov za hodinu. Reportér Summit Daily News označil scény z nešťastia ako "strašné" a "chaotické". Tragédia sa odohrala na diaľnici č. 9 južným smerom vo štvrtok popoludní stredoeurópskeho času, asi o 9.15 hodine v Colorade približne 26 kilometrov od mesta Silverthorne. Vodič a ďalší pasažier Gabriel S. mali zapnuté bezpečnostné pásy a vďaka nim nehodu prežili. "Auto nie je príliš poškodené a miesta pre pasažierov sú viac-menej neporušené. Ak by mali pásy, pravdepodobne by utrpeli iba menšie zranenia. Stále sa niekto sťažuje na bezpečnostné pásy, no musíme ich mať zapnuté, práve pre tieto prípady," povedal kapitán coloradskej policajnej hliadky Ron Prater.
Podľa informácií miestnej polície si šofér Juraj P. s pravdepodobne nevšimol cisternu, ktorá tiež predbiehala a vo svojej rýchlosti už nebolo schopná spomaliť. Verzia slovenské vodiča je však opačná: nehodu: spôsobil vodič cisterny, ktorá vrazila do auta Slovákov v čase, keď ju predbiehalo, a nie naopak. Aj podľa Pratera môže byť za nehodu zodpovedný vodič cisterny John Hamming, ktorý mohol ísť prirýchlo a ohrozoval tak životy ostatných na diaľnici. Doprava bola zablokovaná na dve hodiny.
Jedna z obetí zahynula priamo na mieste. Ďalšie dve sa pokúšali zachrániť lekári, jednu z nich prepravili letecky do nemocnice sv. Antona v Denveri, ďalšiu sanitkou do nemocnice v okrese Summit. Obe však ťažkým zraneniam nakoniec podľahli. Rodiny obetí mali informovať krátko po nehode. Ďalších dvoch Slovákov ošetrili pre ľahké zranenia a ešte v piatok prepustili.
Spolumajiteľ reštaurácie Seasons at the Pond v Steamboat Springs Bill Lepper pre The Casper Star-Tribune potvrdil úmrtie dvoch svojich čašníčok Miriany F. a Moniky G. Lepper a jeho manželka už pripravujú založenie nadácie pre priateľov a rodinu obetí v Alpine Bank. V dňoch 3. a 4. augusta tiež zorganizujú benefičnú večeru. "Stále pre mňa pracujú tri Slovenky. Sú zronené," povedal Lepper a dodal, že Slováci väčšinou majú dve až tri práce. "Pracujú tak ťažko, ale výborne," zdôraznil. Aj ďalší zamestnávatelia zosnulých Sloveniek sa rozhodli zúčastniť na večeri a pomôcť pri zakladaní nadácie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:30