Sýrsky prezident Bašár Asad. Snímka: Reuters
StoryEditor

Sýrske prímerie visí na vlásku. Asad a povstalci sa obviňujú z jeho porušovania

27.02.2016, 07:21
Autor:
ČTKČTK
Sýrsky režim tvrdí, že teroristi ostreľovali Damask. Povstalci na druhej strane vyhlasujú, že prímerie porušili vládne sily.

Nešpecifikované ozbrojené skupiny vypálili niekoľko striel na obytné štvrte sýrskeho hlavného mesta Damask a porušili tak prímerie, ktoré má oddnes platiť medzi vládnymi a povstaleckými silami v Sýrii. Podľa údajov štátnej tlačovej služby SANA, ktoré prevzala agentúra AP, Damask ostreľovali "teroristické skupiny" z predmestí Džúbar a Dúmá ovládaných protivládnymi silami.

Sýrska vláda v uvedenej správe prvýkrát obviňuje povstalecké skupiny z porušenia čerstvého prímeria, aj keď pokračujúce násilie hlásili aj z iných častí Sýrie. Tamojšie opozičné skupiny tvrdia, že zaznamenali početné prípady porušovania dohody vládnymi silami, čo však Damask popiera.

Veliteľ povstaleckej skupiny Brigády rytierov spravodlivosti, ktorú podporujú Spojené štáty, povedal pre agentúru AP, že jej príslušníci, podobne ako iné frakcie spriaznené s protivládnou Slobodnou sýrskou armádou, prímerie zatiaľ dodržiavajú. Upozornil však, že v prípade ďalších porušení zo strany vládnych síl budú nútení pristúpiť k odvetám.

Citovaný povstalecký veliteľ na druhej strane uznal, že prímerie sprostredkované Ruskom a USA prinieslo výrazné obmedzenie vládnych útokov v severných častiach Sýrie, kde jeho skupina pôsobí.

Prekvapivý útok Islamského štátu

Bojovníci extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) vtrhli dnes do mesta Tal Abjad v severnej Sýrii, ktorého sa v júli minulého roka zmocnili kurdskí povstalci. Agentúra AP o tom informuje s odvolaním sa na hovorcu Sýrskych demokratických síl tvorených prevažne Kurdmi.

Boje v Tal Abjade pri sýrsko-tureckej hranici sa podľa neho začali po polnoci z piatka nadnes a stále pokračujú. Organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii potvrdila, že v Tal Abjade sa opäť bojuje. Spravodajská agentúra Amak spriaznená s IS hlásila "prekvapivý útok" militantov v severnej časti sýrskej provincie Rakka, kde sa nachádza i uvedené mesto, vo svojej správe však neuviedla žiadne podrobnosti.

Hovorca Sýrskych demokratických síl Talál Silú sa pre AP vyjadril, že bojovníci tejto povstaleckej skupiny by mali svoju "operáciu" v Tal Abjade zavŕšiť ešte v priebehu dneška.

Rusko zastavilo nálety

Rusko zastavilo dnes všetky nálety v oblastiach, kde sa sýrske ozbrojené skupiny - vrátane vládnych jednotiek - zaviazali dodržovať najnovšiu dohodu o prímerí. Podľa agentúry AP o tom dnes na brífingu v Moskve informoval generálmajor Sergej Rudskoj z generálneho štábu ruskej armády.

"Ruská federácia kompletne zastavila útoky v 'zelenej zóne', to znamená v tých oblastiach a na tie ozbrojené jednotky, ktoré nám zaslali požiadavky o prímerí," uviedol Rudskoj.

Podľa jeho slov sľúbilo dodržovať pokoj zbraní 17 ozbrojených skupín. Aby sa predišlo chybám a takisto vzhľadom na začiatok prímeria nebudú ruské vzdušné sily podnikať v sobotu 27. februára v Sýrii nijaké lety, konštatoval generál Rudskoj.

01 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 03 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 04 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 05 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 01:14