Robert FicoReuters
StoryEditor

Miliardy lietali ako kačky, povedal Fico. Európski lídri sa nedokázali dohodnúť

07.03.2016, 15:00

Summit lídrov Európskej únie sa na poslednú chvíľu menil kvôli novej dohode s Tureckom. „Principiálne sme to odmietli. Bol to papier, kde lietali miliardy ako kačice na trhu. Odložili sme rozhodnutie o návrhu nakoniec na ďalší summit,“ povedal na záverečnej tlačovke Fico.

Popísal aj princípy novej dohody. „Vítam, že pozornosť sa sústredila na krajiny, kde vzniká problém migrácie, teda na Sýriu, a na ochranu vonkajšej hranice Schengenu. Ak nezastavíme migráciu na vonkajšej hranici Schengenu, nevysporiadame sa už s ňou vnútri EÚ. Schengen je stále ako ementál, preto sa stále viac spoliehame na Turecko, ako na schengenskú hranicu. Taká je momentálna realita,“ povedal premiér Fico.

Dodal, že nikdy nebude veriť utečencovi na grécko-macedónskej hranici, že uteká pred vojnou. „To by ostal už v Grécku, ktoré je bezpečnou krajinou, a je aj členom NATO,“ povedal premiér.

Premiér sa venoval aj plánovanej dohode a tomu, ako to bude fungovať. Teda, že z ostrovov Grécka budú stiahnutí všetci migranti do vnútrozemia krajiny. Od dohodnutého dátumu by bol každý migrant, ktorý by sa na grécke ostrovy dostal, relokovaný do Turecka.

Za každého jedného takto relokovaného migranta prijmú krajiny únie jedného sýrskeho utečenca, ktorý sa nachádza v tureckých utečeneckých táboroch. „To by malo odradiť migrantov, aby sa cez pašerákov dostávali do Grécka,“ povedal premiér.

Turecko má však aj podmienky. „Ankara chce liberalizáciu vízového styku skôr. Nie v októbri, ale v júni. Taktiež chce ďalšie tri miliardy, a naznačuje, že tomu ešte nie je koniec,“ skonštatoval premiér. Taktiež chce otvoriť ďalšie kapitoly, ktoré by Ankaru ešte viac priblížili k Európskej únii.

Premiéri a prezidenti Európskej dvadsaťosmičky sa dotkli aj problému Grécka. „Európska únia má záujem na tom, aby Grécku pomohla zvládnuť dôsledky migrantskej krízy. Aj keď sa obávam, že tam vypukne ďalšia finančná kríza, ktorá môže kulminovať počas predsedníctva Slovenska v únii,“ uviedol premiér Fico.

Predbežná dohoda s Tureckom tak neuzrela svetlo sveta ani počas uplynulej noci. Dá sa predpokladať, že o niečo bližšie sa k dohode dospeje na budúcotýždňovom summite, ktorý sa uskutoční 17.marca.

Návrh dohody

  • Turecko prijme všetkých migrantov, ktorí sa z Turecka dostanú nelegálne do Grécka
  • Za každého Sýrčana, ktorého Turecko prijme späť, bude jeden Sýrčan, ktorý má na to nárok, presídlený do členských krajín EU
  • EU kompletne evakuuje utečencov z Gréckych ostrovov, do Turecka vráti len tých, ktorí sa do Grécka dostanú po určenom dátume (ten vzíde zo vzájomnej dohody)
  • EU zrýchli zrušenie vízových povinností pre občanov Turecka, najneskôr do konca júna 2016
  • EU a Turecko budú spolupracovať pri akýchkoľvek snahách o vytvorenie bezpečných humanitárnych zón v Sýrii
  • EU poskytne Turecku ďalšie tri miliardy do konca roka 2018

Mimoriadny summit o utečencoch a Turecku 23:44 Premiéri odmietajú jednať o nových návrhoch Ankary Od vyslaného redaktora Jána Meľucha Podľa našich informácií sa rokovania o návrhu Turecka znova rozbehli. Nie je však jasné ako dlho potrvajú a či vôbec dôjde k zhode. Status Viktora Orbána sa nemení, dohodu odmieta. Niektorí premiéri navyše nemienia rozhodovať o niečom na čo nemajú mandát. Do Bruselu prišli rokovať o uzatvorení Balkánskej trasy, nie o nových návrhoch z Ankary.

23:03 Dohoda je v nedohľadne a frustrácia stúpa Od vyslaného redaktora Jána Meľucha Frustrácia ovládla budovu Justus Lipsius. Blíži sa polnoc a dohoda je v nedohľadne. Niektorí premiéri sa vybrali na neskorú večeru osamote, niektorí sa vybrali na samostatné rokovania. Novinári navyše trpia nedostatkom informácií od svojich zástupcov a poväčšine sú odkázaní len na príležitostné tweety členov delegácií. 22:38 Na dohodu tlačí hlavne Merkelova Od vyslaného redaktora Jána Meľucha Zdroj z prostredia českej diplomacie tiež dodal, že na dohodu tlačí najmä Angela Merkelová, ktorá sa chce do Berlína vrátiť aspoň s ako takým výsledkom, pretože v Nemecku sa konajú v sobotu voľby v troch spolkových republikách. Na dohodu tiež tlačí holandský premiér Mark Rutte. Nie všetci lídri však chcú dohodu dnes. Niektorí draft odmietajú, niektorí potrebujú čas na prehodnotenie a detailne by o návrhu chceli rokovať na ďalšom summite budúci týždeň vo štvrtok. 22:37 Prítomní premiéri sú nervózni zo zmeny rokovania
Od vyslaného redaktora Jána Meľucha
Medzi českými novinármi sa nakrátko ukázal člen českej diplomacie pri Európskej únii. "Prítomní premiéri sú nervózni, pretože do Bruselu prišli rokovať o Balkánskej migrantskej trase a zrazu majú na programe draft dohody, ktorú z ničoho nič predložilo Turecko," povedal.
21:53 K Maďarom sa pridali ďalšie krajiny Od vyslaného redaktora Jána Meľucha Podľa informácií z rokovania sa proti plánovanej dohode k Maďarsku pridali aj ďalšie krajiny východnej Európy. Dá sa predpokladať, že medzi nimi bude aj Slovensko. 21:35 Orbán návrh vetoval Od vyslaného redaktora Jána Meľucha Maďarský premiér Viktor Orbán vetoval návrh Turecka na relokáciu utečencov. Už sa len čaká, či sa k nemu pridajú aj ostatné krajiny Vyšegrádskej štvorky. 21:34 Lídri k dohode zatiaľ nedospeli Od vyslaného redaktora Jána Meľucha Predstavitelia Európskej dvadsaťosmičky ešte stále rokujú o návrhu, ktorý predstavilo Turecko. Davutoglu sa rokovaní nezúčastňuje. Prezidenti ešte neabsolvovali ani oficiálnu večeru. Po nej by sa mali znovu stretnúť s tureckým premiérom, a predstaviť mu prípadné zmeny, ktoré by chceli do tureckého návrhu zakomponovať. Otázka je, či so zmenami bude Davutoglu súhlasiť. 20:53 Turecku predstavia zmeny návrhu Od vyslaného redaktora Jána Meľucha Predstavitelia Európskej dvadsaťosmičky ešte stále rokujú o návrhu, ktorý predstavilo Turecko. Davutoglu sa rokovaní nezúčastňuje. Prezidenti a predsedovia vlád sa ešte nezúčastnili ani na večeri. Po nej by sa mali znovu stretnúť s tureckým premiérom, a predstaviť mu prípadné zmeny, ktoré by chceli do tureckého návrhu zakomponovať. Otázka je, či so zmenami bude Davutoglu súhlasiť. 19:41 Dohoda je v nedohľadne Od vyslaného redaktora Jána Meľucha Čoraz viac novinárov to vzdáva a namiesto vyčkávania na dohodu smerujú do bufetu na kávu, alebo na večeru do jedálne. Televízie robia živé vstupy do večerného spravodajstva, v ktorých však nič nové neponúkajú. Lídri EÚ ešte stále rozoberajú dohodu predostrenú Tureckom. Tá je natoľko zložitá, že ku konsenzu počas tohto summitu nemusí dôjsť. 
18:40 Turci 20 miliárd nepýtajú Predošlá informácia o tom, že Turecko žiada až 20 miliárd eur, sa nepotvrdila. Išlo zrejme len o planý poplach.  18:39 Orbán návrh odmieta
Od vyslaného redaktora Jána Meľucha
K návrhu sa zatiaľ vyjadril maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý na územie Maďarska nechce prijímať žiadnych utečencov. Ani tých zo Sýrie.
18:39 Summit sa môže pretiahnuť
Od vyslaného redaktora Jána Meľucha
Summit sa pravdepodobne bude ťahať ešte dlhšie. Plánovaná večera lídrov dvadsaťosmičky a Turecka, ktorá mala byť, sa presunula na neurčito. Prezidenti a premiéri rokujú už len o návrhu, ktorý predstavilo Turecko. Je v ňom veľa noviniek, preto novinári predpokladajú, že to zaberie určitý čas. 
17:53 Návrh dohody
Od vyslaného redaktora Jána Meľucha
Náčrt dohody je verejne prístupný tu
  • Turecko prijme všetkých migrantov, ktorí sa z Turecka dostanú nelegálne do Grécka
  • Za každého Sýrčana, ktorého Turecko prijme späť, bude jeden Sýrčan, ktorý má na to nárok, presídlený do členských krajín EÚ
  • EÚ kompletne evakuuje utečencov z Gréckych ostrovov, do Turecka vráti len tých, ktorí sa do Grécka dostanú po určenom dátume (ten vzíde zo vzájomnej dohody)
  • EÚ zrýchli zrušenie vízových povinností pre občanov Turecka, najneskôr do konca júna 2016
  • EÚ a Turecko budú spolupracovať pri akýchkoľvek snahách o vytvorenie bezpečných humanitárnych zón v Sýrii
  • EÚ poskytne Turecku ďalšie tri miliardy do konca roka 2018
17:44 Dohoda sa blíži
Od vyslaného redaktora Jána Meľucha
Zrejme dôjde medzi lídrami k dohode. Novinári z Reuters mali možnosť nazrieť do návrhu dohody, ktorá hovorí o tom, že Turecko bude brať sýrskych migrantov z gréckych ostrovov späť do Turecka. Za každého, ktorého takto Turecko prijme, si EÚ vezme z tureckých utečeneckých táborov jedného utečenca zo Sýrie, ktorý spĺňa podmienky na udelenie azylu.
17:29 Prečo Turci potrebujú peniaze
Od vyslaného redaktora Jána Meľucha
Našlo sa aj zdôvodnenie, prečo chce Turecko viac peňazí. Po prvé: už takpovediac "zo svojho" dala Ankara na utečencov desať miliárd eur.
Po druhé: Turecko sa chce lepšie postarať o tých utečencov, ktorí už v krajine sú a nechcú ísť ďalej. 
17:27 Tlak Turecka
Od vyslaného redaktora Jána Meľucha
"Vnímame snahu Turecka spojiť tesnejšie otázku vyriešenia utečeneckej krízy s urýchlením prístupových rokovaní krajiny do Európskej únie. Na druhej strane je tu však aj nutné hovoriť o slobode tlače a prejavu v krajine," povedal Schulz. Najmä sloboda médií dostáva v Turecku v posledných dňoch riadne na frak.
17:17 Extrémistické strany nie sú novinka
Od vyslaného redaktora Jána Meľucha
Tlačovú konferenciu mal aj predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz. K otázke, čo hovorí na to, že do slovenského parlamentu sa dostala aj extrémistická Ľudová strana len lakonicky poznamenal: "U vás je to možno novinka, v niektorých krajinách únie už podobné strany v parlamentoch fungujú."
16:20
Od vyslaného redaktora Jána Meľucha
Český premiér Bohuslav Sobotka, ktorého krajina momentálne predsedá Vyšegrádskej štvorke na svojom twitteri avizuje, že nové podmienky Turecka si vyžiadajú oveľa väčší čas na diskusiu.
Fico zatiaľ mlčí. Stanovisko Vyšegrádskej štvorky sa tak zatiaľ nemení. Trvajú na tom, aby sa uzavrela macedónsko-grécka hranica.
16:01
Od vyslaného redaktora Jána Meľucha
Medzi novinármi v press centre to zašumelo. Objavila sa správa, že Turecko môže žiadať až 20 miliónov.
Medzičasom sa premiér Fico rozhodol, že na summite ostáva. Hovoril totiž o skoršom odchode.
15:55 Turci chcú viac peňazí
Od vyslaného redaktora Jána Meľucha
Turecko však požaduje viac. Tri miliardy, na ktorých sa Brusel a Ankara dohodli ešte v novembri padli. Ankara najnovšie požaduje šesť miliárd, urýchlenie prijímacích rokovaní o vstupe krajiny do únie, a zrýchlené vybavenie bezvízového styku pre svojich občanov.
15:53 Turecko je ochotné prijať utečencov späť Od vyslaného redaktora Jána Meľucha Mimoriadny summit Európskej rady a Turecka, ktorého sa za Slovensko zúčastňuje premiér Robert Fico naberá nový rozmer. Turecko avizovalo, že je ochotné prijímať späť všetkých utečencov, ktorí nemajú nárok na azyl v krajinách únie.  15:53 Turecko je ochotné prijať utečencov späť Od vyslaného redaktora Jána Meľucha Mimoriadny summit Európskej rady a Turecka, ktorého sa za Slovensko zúčastňuje premiér Robert Fico naberá nový rozmer. Turecko avizovalo, že je ochotné prijímať späť všetkých utečencov, ktorí nemajú nárok na azyl v krajinách únie. 

01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 03 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 04 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 13:58