StoryEditor

Abdeslama chcú súdiť Francúzi, ten odmieta svoje vydanie

19.03.2016, 15:11
Autor:
ČTKČTK
Strojcu krvavých útokov v Paríži chcú súdiť francúzske úrady, Paríž očakáva, že mu bude radikál vydaný.

Francúzsko sa pripravuje na súd so spolupáchateľom minuloročných teroristických útokov v Paríži Salahom Abdeslamom, ktorý bol chytený v piatok na bruselskom predmestí. Islamista, ktorý pri piatkovej razii v Belgicku utrpel ľahké zranenia nohy a bol dnes po ošetrení prepustený z nemocnice, sa vydaniu do Francúzska ale bráni, uviedla agentúra AFP. Muž je teraz po zatknutí držaný v dočasnej väzbe.

"musí sa zodpovedať pred francúzskou judikatúrou"

"S belgickou justíciou spolupracuje," povedal médiám Abdeslamov právny zástupca Sven Mary. Podľa neho Francúzsko v rámci európskeho zatýkacieho rozkazu požiadalo o jeho vydanie. "Už vám dopredu môžem povedať, že odmietneme vydanie do Francúzska," povedal advokát.

O Abdeslamovom vydaní musí formálne rozhodnúť belgická justícia. Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve dal najavo, že Paríž očakáva, že mu bude radikál vydaný. "Salah Abdeslam sa musí zodpovedať za svoje činy pred francúzskou judikatúrou," upozornil Cazeneuve.

Podľa Cazeneuvea predstavuje zatknutie Abdeslama tvrdý úder proti teroristickej organizácii Islamský štát v Európe. "Operácie z uplynulého týždňa pomohli zneškodniť niekoľko jedincov, ktorí prejavili extrémnu nebezpečnosť a neochvejné odhodlanie," povedal francúzsky minister po zasadnutí obranné rady štátu v Elyzejskom paláci pod vedením prezidenta Françoisa Hollanda.

Nasledujú výsluchy

Abdeslama, ktorý bol chytený po štyroch mesiacoch policajného pátrania, teraz čakajú výsluchy a procedúra, ktorá by mala skončiť jeho vydaním do Francúzska. Pri výsluchoch budú pravdepodobne prítomní ako belgickí, tak francúzski vyšetrovatelia a Abdeslamov advokát, napísala agentúra AP. Podľa agentúry AFP vďaka európskemu zatykaču by mala byť vydávacia procedúra rýchlejšia a vydanie istejšie než v prípade štandardného medzinárodného postupu.

Polícia Abdeslama zatkla pri akcii v bruselskej štvrti Molenbeek spoločne s ďalšími štyrmi ľuďmi, vrátane troch členov rodiny, ktorá ho ukrývala. Na jeho stopu sa dostala po utorkovej prestrelke medzi políciou a neznámymi útočníkmi, po ktorej policajti našli v byte na bruselskom predmestí odtlačok Abdeslamovho prsta.

"Dvaja podozriví teroristi opustili nemocnicu Saint-Pierre. Bravo a vďaka celému personálu a policajným zložkám," napísal na twitteri bruselský starosta Yvan Mayeur. Okrem Abdeslama, ktorý je považovaný za jediného preživšieho priameho účastníka krvavých parížskych atentátov z 13. novembra, bol do nemocnice prevezený ešte jeden z piatich zatknutých, ktorý bol zranený.

01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 03 - Modified: 2024-04-19 13:14:38 - Feat.: - Title: Pri iránskom konzuláte v Paríži zadržali muža, ktorý sa vyhrážal, že sa odpáli 04 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 05 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
22. apríl 2024 09:56