Belgicko, streľbaREUTERS
StoryEditor

Čo stálo za dolapením Abdeslama? Odtlačky na pohári aj podozrivá objednávka pizze

20.03.2016, 12:23
126 dní trvalo, kým ho polícia konečne chytila. Boli to štyri mesiace plné nejasných indícií. Potom ale prišiel okamih, na ktorý čakala celá Európa - Salah Abdeslama chytili. Políciu na neho priviedol odtlačok prsta na poháriku a podozrivo veľká objednávka pizze do domu, v ktorom sa skrýval.

Za tie štyri mesiace boli belgické aj francúzske policajné zložky pod veľkým tlakom. Najhľadanejší terorista v Európe totiž mohol byť zadržaný už deň po teroristických útokoch - to keď jeho doklady kontrolovali francúzski policajti blízko hraníc s Belgickom. Vtedy ho ale francúzska polícia nemala v databáze hľadaných osôb, nechala ho a jeho komplica prejsť, píšu lidovky.cz.

Po prepásnutej šanci sa vyšetrovatelia museli popasovať s mnohými možnými verziami, ako napríklad, že sa Salah Abdeslam ukrýva v Nemecku, alebo je späť u príbuzných v Maroku. Pátranie ovplyvňovali aj ľudia, ktorí polícii hlásili, že Abdeslama zazreli. Všetky tieto oznámenia sa ale ukázali ako nepravdivé.

Je v Bruseli, uvedomila si polícia

Na horúcu stopu polícia prišla ešte len tento utorok. Ten deň išla skupina šiestich policajtov z protiteroristickej jednotky na obhliadku jedného domu v bruselskej štvrti Forest. Dom mal byť neobývaný, účty nikto neplatil. Že tu ale niekto predsa len žije, sa policajti presvedčili hneď pri dverách, keď čelili paľbe z kalašnikovov. Štyria príslušníci bezpečnostných síl boli zranení, na miesto boli povolané zásahové jednotky. V následnej prestrelke zomrel jeden človek, ďalší dvaja ľudia utiekli.

Polícia mala podozrenie, že medzi utekajúcimi je tiež najhľadanejší terorista Salah Abdeslam. Ako uvádza server Politico, ktorý sa odvoláva na zdroje z radov vyšetrovateľov, nebolo to tak. Avšak odtlačok prsta, ktorý v byte našli na jednom pohári a ktorý Abdeslamovi patril, bol predohrou pre piatkovú raziu. Terorista je stále v Bruseli, uvedomila si totiž polícia.

Podľa denníka Le Monde políciu priviedol na stopu k Abdeslamovi jeden z jeho priateľov, ktorého Abdeslam kontaktoval so žiadosťou o pomoc pri nájdení úkrytu. Polícia potom na základe telefonických hovorov dokázala lokalizovať, odkiaľ Abdeslam volal.

Zamerala sa na ulicu Quatre Vents, ktorá sa nachádza len necelého pol kilometra od bývalého Abdeslamovho bytu. A potom, v piatok popoludní, prišla do miestnej pizzerie podozrivo veľká objednávka pizze, uvádza Politico. To polícii potvrdilo, že sa vo vytipovanom byte nachádza väčšie množstvo ľudí. Belgická polícia sa vydala po tejto stope a vtrhla do bytu, kam bola pizza doručená. Tu sa skrýval Abdeslam, obklopený svojou rodinou a známymi.

Cela s dvojitými dverami

Federálne prokurátor však odmietol potvrdiť, ako sa polícii podarilo Abdeslama vystopovať. Ten do väzenia po potýčke neprišiel sám. Podľa denníka La Libre bol zadržaný aj jeho komplic Abid Aberkan, ktorý sa do Molenbeek vydal na pohreb Salehovho brata Brahimom, a traja členovia rodiny, ktorí ho ukrývali.

Salah Abdeslam bol počas zásahu polície postrelený do nohy. Po ošetrení v nemocnici bol umiestnený do väznice vo flámskych Bruggách. Tunajšie cely majú dvojité dvere a väzni ju obývajú sami, opisuje belgický denník Le Soir.

V stredu sa však zíde rada, ktorá rozhodne, či bude jeho väzba predĺžená. Ide tiež o jeho vydanie do Francúzska, kde sa podľa vyšetrovateľov v novembri minulého roka podieľal na teroristických útokoch, pri ktorých zomrelo 130 ľudí. Abdeslam sa vydaniu do Francúzska bráni.

V sobotu prvýkrát vypovedal. Vyšetrovateľom povedal, že sa chcel odpáliť na Stade de France. Abdeslamov právnik Sven Mary chce kvôli vypusteniu tejto informácie podať sťažnosť na parížskeho prokurátora Françoise Molins, informoval v nedeľu Le Soir. Podľa Maryho ide o porušenie tajnosti vyšetrovania.

01 - Modified: 2024-04-19 13:14:38 - Feat.: - Title: Pri iránskom konzuláte v Paríži zadržali muža, ktorý sa vyhrážal, že sa odpáli 02 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní 03 - Modified: 2024-04-17 10:12:12 - Feat.: - Title: Francúzsko na nás svojimi krokmi vyvíja nátlak, reaguje Azerbajdžan na obvinenia Paríža 04 - Modified: 2024-04-13 06:47:00 - Feat.: - Title: Bezpečnosť počas olympiády v Paríži posilnia zahraniční vojaci a policajti 05 - Modified: 2024-03-02 21:11:00 - Feat.: - Title: Medzi Francúzskom a Nemeckom nie je pre rozdielne postoje žiadny konflikt
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:38