globalne_loga
StoryEditor

Astronomické, divné, sci-fi. Pohľad na teplomer prekvapil vedcov

21.03.2016, 12:15
Február bol rekordne horúci. Dosiahli sme teplotu, ktorú odborníci čakali až o 15 rokov.

Astronomické”, „dych vyrážajúce”, či „divné”. To boli slová, po ktorých siahli vedci z americkej Národnej správy pre oceány a atmosféru, keď oznamovali verejnosti výsledky februárových meraní globálnej teploty. Poznamenali pritom, že je možné, že sa globálna klíma posunula na teplotne vyššiu úroveň.

Na podobne vysoké februárové teploty prišla nezávisle od Národnej správy aj americká NASA, ktorá meria globálnu teplotu satelitmi. Podľa Alexandra Ača z Ústavu výskumu globálnej zmeny Českej akadémie vied bol síce februárový rekord očakávaný, no jeho vysoká hodnota bola aj tak prekvapivá.

Vedci predpokladali, že priemerná teplota vo februári bude vyššia najmä v súvislosti s vrcholiacim meteorologickým fenoménom El Niňo, ako aj kvôli skutočnosti, že minulý rok bol už druhý rok v rade najteplejším v zaznamenanej histórii. „No nie všetci čakali, že bude rekord prekonaný až s takým veľkým rozdielom, ktorý je sám o sebe bezprecedentný,” vysvetľuje Ač.

Rekordný rekord

Nešlo iba o v posledných mesiacoch bežné prepisovanie rekordných teplôt. Februárové teploty prekonali staré dáta takým rozdielom, že sa minulý mesiac stal vôbec najnadnormálnejším mesiacom od začiatku meraní v roku 1880. Februárová teplota dosiahla 13,38 stupňa, o 1,21 viac než je priemer a o celú tretinu stupňa viac než bol doterajší najteplejší február v roku 2015.

Teplotné rekordy boli prepisované vo všetkých oblastiach, na pevnine, nad oceánmi, v horných vrstvách atmosféry, v nižších vrstvách atmosféry. Zároveň podľa portálu Climate Central hlásili vedci rekordne nízke februárové zaľadnenie na severe. Na pevnine v Arktíde bolo túto zimu takisto rekordne teplo. V januári o viac než desať stupňov než je bežné, vo februári o osem stupňov. Stačí si spomenúť, že na Silvestra, ale nielen na Silvestra, bolo v Bratislave chladnejšie než na severnom póle. A to sme ani u nás na Slovensku nezažívali studenú zimu. Naopak, celá zima je podľa spomínaného portálu Climate Central najteplejšia od začiatku meraní - keď prekonala takisto teplotne rekordnú predošlú zimu o 0,29 stupňa.

Žijeme v sci-fi?

Prečo sú vedci takí prekvapení? Takúto globálnu teplotu predpokladali o približne 15 rokov neskôr. Pre portál Phys.org sa k téme vyjadrila klimatologička Kim Cobb z Georgia Tech. „Obvykle ma prezeranie nových výsledkov nerozruší, na lámanie rekordov som si už zvykla. Avšak, keď som si pozrela februárové dáta, mala som pocit, že som sa ocitla v nejakom sci-fi filme. Niekto akoby zobral dáta z grafu z roku 2030 a vložil ich do grafu aktuálnych teplôt,” opísala svoje pocity pri prezeraní správy. Optimistickejšie sa vyjadril hlavný klimatológ v NASA, Gavin Schmidt, ktorý síce povedal, že tá teplota je zjavne divná, no pravdepodobne to nebude permanentné a s odoznením El Niňo môžu odznieť aj takéto rekordné teploty.

Klimatická dohoda z Paríža

V decembri sa aj Slovensko na klimatickom samite COP 21 v Paríži zaviazalo podniknúť kroky, ktoré zaistia, aby priemerná globálna teplota nestúpla o viac než dva stupne nad predindustriálnu úroveň. Predovšetkým obmedziť množstvo kysličníka uhličitého vypúšťaného do ovzdušia. „No februárové čísla sa ocitli blízko k tejto hranici, keď merania ukázali, že teplota bola o približne 1,85 stupňa vyššia oproti predindustriálnej dobe. Tým sa nám množstvo kysličníka uhličitého, ktoré môžeme vypustiť do ovzdušia, aby sme dlhodobo neprekročili oteplenie o dva stupne dohodnuté v Paríži, blíži k nule,” vysvetľuje Ač. S pokračujúcim otepľovaním podnebia a toho vyplývajúcimi zmenami počasia bude podľa Ača prekonávanie rôznych, a neraz i nepríjemných rekordov „novým normálom”.

Najbližšie mesiace a roky tak ukážu, či ide o nový normál, alebo sa globálna teplota po El Niňo vráti späť k pôvodnému trendu otepľovania. Je síce pravdepodobné, že sa po El Niňo objaví jeho protiklad La Niňa, no možno už z nových, vyšších teplotných pozícií.

Článok vznikol v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt podporil SlovakAid.  globalne_loga

01 - Modified: 2016-03-20 23:22:35 - Feat.: 0 - Title: Nepokoje, migrácia, hlad. Aj to má na svedomí zmena klímy
01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 04 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty 05 - Modified: 2024-03-17 22:03:52 - Feat.: - Title: Nigéria obmedzuje slobodu zdravotných sestier, aby zabránila úniku mozgov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 18:44