Policajt v BruseliREUTERS
StoryEditor

Dnes už nepôjdem ani do obchodu, opisuje situáciu Slovenska žijúca v Bruseli

22.03.2016, 17:23
Autor:
kokikoki
Bruselským letiskom dnes otriasli dve explózie, podľa svedkov sa pred tým ozvala streľba. Ďalší výbuch zasiahol stanicu metra.

K zodpovednosti za dnešné útoky v belgickej metropole Brusel sa prihlásila extrémistická skupina Islamský štát (IS). Informovali o tom tlačové agentúry AP a DPA.

Extrémisti zverejnili dnes stanovisko prostredníctvom vlastnej tlačovej agentúry Amak. Bojovníci IS podľa neho spustili streľbu na letisku a "niekoľko z nich" odpálilo opasky s náložami. Celkovo tak usmrtili pri všetkých výbuchoch až 34 ľudí a ďalšie stovky zranili. Jeden z atentátnikov je stále na úteku.

Spojili sme sa so Slovenkou Kristínou Kiráľovou, ktorá už roky žije v priamo v Bruseli, neďaleko európskych inštitúcií a opísala nám aktuálnu situáciu v hlavnom meste Belgicka po teroristických útokoch:

Ako to tam teraz vyzerá? Aká je situácia vo vašom okolí?

Situácia je stále značne chaotická. Pracujeme a bývame s manželom neďaleko európskych inštitúcií. Celý deň okolo našej práce prechádzala polícia, záchranná služba a rôzne bezpečnostné zložky. Spolu s kolegami sme priebežne sledovali vývoj na letisku aj v metre v médiách. Brusel zažíva momentálne dopravný kolaps. Ulica Arts-Loi, ktorá je uzavretá, je jednou z hlavných dopravných tepien centra. Cesta z práce, ktorá mám bežne trvá cca 7 min, nám teraz zabrala pol hodinu.

Ako ste na to zareagovali?

Dozvedela som sa to hneď ráno, po príchode do práce. Všetci sme boli v šoku. Manžel bežne chodí na letisko Zaventem. Dokonca aj dnešné ráno tam mal byť o 10:00. Nechcem ani myslieť na to, čo sa mohlo stať, keby nastali výbuchy neskôr...

Čo budete ešte dnes robiť?

Po práci sme išli hneď domov. Neplánujeme ísť ani len do obchodu. V najbližších dňoch určite nebudeme chodiť do nákupných centier a budeme sa vyhýbať miestam, kde je veľa ľudí.

Ochromí to komplet celý Brusel, alebo len istú časť?

Podľa môjho názoru to ochromí celý Brusel. Všetci ostali v šoku. Dostať sa tak blízko k inštitúciám.... uf. Nemyslela som, že to nastane. Myslela som, že je tu viac bezpečne. Veď pred každým vchodom do nejakej inštitúcie sú 2 ozbrojení vojaci plus ďalší robia obchôdzky.

01 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 02 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 03 - Modified: 2024-04-16 12:56:32 - Feat.: - Title: Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-15 10:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Umelá inteligencia ukázala, ako vyzerá peklo. Dnes v noci nezaspím, reagujú zdesení ľudia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:14