Mourad LaachraouiREUTERS
StoryEditor

Teroristov brat: Hlásili sme, že Najim odletel do Sýrie. Nič sa nestalo

25.03.2016, 11:38
Jeden z páchateľov utorkových útokov Najim Laachraoui bol podľa brata Mourada milý a šikovný chlapec. Pred tromi rokmi však prerušil kontakty s rodinou a odletel do Sýrie, kde sa pridal k teroristom z Islamského štátu.

Rodina vraj na jeho odchod upozornila políciu, ale nič sa nestalo. Po návrate do Belgicka sa odpálil v odletovej hale letiska.

Dvadsaťročný Mourad Laachraoui rozhodne nepatrí medzi zle integrovaných mladíkov bez budúcnosti, o ktorých sa v médiách často píše v súvislosti s prisťahovaleckými getami a radikálnymi imigrantmi, ktorí v tamojších mešitách "lovia duše" pre svätú vojnu. Belgicku naopak reprezentuje ako vrcholový športovec.

Už dlhé roky obchádza Mourad medzinárodné turnaje v bojovom športe taekwondo. Pred tromi týždňami priviezol do Belgicka zlatú medailu z egyptského Luxoru, vyhral aj februárový šampionát v Spojených štátoch.

Rodinu si nevyberiete

Po utorkovom terore v jeho rodnom Bruseli šiel však šport bokom. Laachraoui na štvrtkovej tlačovej konferencii potvrdil, že jeho o štyri roky starší brat spáchal na letisku samovražedný atentát.

"Nemohol som uveriť, že to bol on. Svoju rodinu si ale nevyberáte," povedal podľa denníka Die Welt zdrvený športovec. Najim Laachraoui bol podľa neho milý a šikovný, čo napokon pred niekoľkými dňami potvrdila aj riaditeľka katolíckej strednej školy.

"Bol veľmi dobrým študentom, nikdy neprepadol," uviedla Veronica Pellegriniová, podľa ktorej Najim poctivo navštevoval aj povinné hodiny náboženstva. Potom, čo Laachraoui v roku 2009 doštudoval, o ňom vraj učitelia už nikdy nepočuli.

Polícia byt prehľadala až po útokoch v Paríži

O veľa dlhšie s ním nebola v kontakte ani samotná rodina. Najim Laachraoui vo februári 2013 prerušil všetky kontakty a odletel do Sýrie, kde sa pridal k teroristickému hnutiu Islamský štát. Nikto nevie, čo ho k tomu viedlo. Príbuzní nezaznamenali žiadne zmeny v jeho správaní - odjakživa bol praktizujúci moslim, ale s bežnými záľubami ako futbal alebo čítanie.

Keď sa otrasená rodina dozvedela o jeho odchode, kontaktovala políciu. Tá však podľa Mourada nič nerobila. S rodinou sa spojila až po novembrovom terore v Paríži, keď po prvýkrát prehľadala jeho byt a vyhlásila, že by medzi útokmi a Laachraouim "mohla byť prípadná súvislosť".

Tou dobou žil mladík v Belgicku pod falošným menom Soufiane Kayal. Do Európy sa podľa belgických médií mohol dostať medzi utečencami po takzvanej balkánskej trase.

Na juhovýchode kontinentu ho vyzdvihol nedávno zatknutý džihádista Salah Abdeslam, ktorý zabezpečoval dopravu a ubytovanie pre parížskych útočníkov. Spoločne okrem iného bez povšimnutia prešli policajnou kontrolou v maďarsko-rakúskom pohraničí.

Zatiaľ čo na radikalizáciu Najima Laachraouiho belgickú políciu pred tromi rokmi upozornila priamo rodina, úrady mali informácie o napojenie na teroristov aj v prípade ďalšieho bruselského atentátnika Brahimom El Bakraouiho.

Vlani v lete ho zo svojho územia dvakrát vyhostilo Turecko a podľa jeho prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana ho Belgičania prepustili na slobodu, hoci ich Ankara varovala.

Belgický minister spravodlivosti Koen Geens tureckú kritiku odmietol, muž podľa neho v Belgicku nespáchal žiadne teroristické činy, a nemohol byť preto zadržiavaný. On aj minister vnútra Jan Jambon následne podali demisiu, premiér Charles Michel ju však neprijal.

01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní 03 - Modified: 2024-04-17 10:12:12 - Feat.: - Title: Francúzsko na nás svojimi krokmi vyvíja nátlak, reaguje Azerbajdžan na obvinenia Paríža 04 - Modified: 2024-04-13 06:47:00 - Feat.: - Title: Bezpečnosť počas olympiády v Paríži posilnia zahraniční vojaci a policajti 05 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:55